“Džez poezi kabare”- jedinstven spoj poezije, muzike i kabarea

Jun 23, 2018 @ 11:51 | autor Snežana Glodić
“Džez poezi kabare”- jedinstven spoj poezije, muzike i kabarea
Kultura
0

Banjalučki muzičko-poetski sastav “Džez poezi kabare” nastavio je promociju svog albuma prvenca  “Ne pravdam se, već se ispovijedam” i pred fočanskom publikom  pokazao vrhunsku svirku i energiju benda.  Harizmatični nastup i emotivne stihove frontmena Saše Berendike i Nebojše Kuruzovića  bend je pretočio u album, a Fočaci, ljubitelji džeza, poezije i dobre svirke, nagradili su ih velikim aplauzom.

Pjesničko-muzička ekipa donijela je  jedinstven spoj poezije i zvuka koji publici, zasićenoj jeftinom i bučnom muzikom, ugodno djeluje na čula i emocije. Pokazali su da se snaga riječi i muzike izrečene i odsvirane iz srca, najbolje prihvataju.

??????????

Grupa je nastala, kako kaže njen frontmen i “samoproglašeni” pjesnik Nejbojša Kuruzović, onda kada je došla kriza srednjih godina.

“Grupa je nastala spontano kada smo shavatili da je stigla kriza srednjih godina, da su motori prebrzi, alkohol štetan, a ljubavnice nemoralne. Odlučio sam da postanem “samoproglašeni pjesnik”, Saša je već bio pjesnik, a imamo i ovaj “Kombajn bend” najkvalitetniji džez sastav u BiH.  Mi putujemo i sviruckamo. To je naš autorski projekat, dvanest do trinaest pjesama sviramo, zavisno koliko publika aplaudira. Generalno radimo nekoliko formi”, rekao je Nebojša Kuruzović.

Svaki nastup predstavlja zadovoljstvo za ove talentovane momke, zaljubljene u poeziju, vođeni muzikom i potrebom da svoj talenat i kreativnost najiskrenije podijele sa publikom koja osjeća ono što stvaraju srcem i dušom. Saša Berendika, pjesnik i pjevač  kaže da im je bila želja da se pojave i u Foči i konačno odsviraju svoj koncert.

DSCN1644

“Ovaj koncert dio je jednog okvira koji je naša turneja, a promoviše naš prvi studijski album.  U sklopu tog muzičkog albuma objavili smo i dvije zbirke poezije, jedna je moja , a druga je Nebojšina, koji najavljuju neke buduće numere koje će se pojaviti na sljedećim albumima. U tom multimedijalnom mozaiku nalazi se i zbirka fotografija koju su radili professor Drago Vejnović i njegovi student. Htjeli smo da uključimo, što i jeste suština i koncept  džez poezije i kabarea,  što više ljudi koji različitim rukopisima, iz različitih oblasti odgovara na zadatu poetsku riječ. Dakle, poezija je početak i okosnica, na koji ide muzički odgovor, pa na kraju i vizuelni fotografski zaključno sa video spotom  koji smo radili u produkciji RTRS-a. Mi sviramo naše autorske stvari”, kaže Saša Berendika.

Ovaj muzički događaj koji je u Foču stigao iz Banja Luke istovremeno je promocija poezije i muzike, a i neobične i nesvakidašnje kabare forme, kaže   Vladimir Pantović, direktor CKI Foča.

“Uvijek je dobro došla nova forma u programima koje organizujema. Publika je mogla čuti neobičnu kombinaciju poezije i muzike , recitala i zabave”, rekao je Pantović.

DSCN1647

Poletni i veseli članovi ovog jedinstvenog sastava nastavljaju svoju turneju. Nakon Trebinja i Foče gostuju u Višegradu, u Andrićgradu, a potom u Sarajevu, Beogradu i Zagrebu što predstavlja uvertiru za koncerte koji ih očekuju u Sankt  Peterburgu.

Saša Berendika i Nebojša Kuruzović  zajedničku ljubav pretvorili su u jedinstven sastav  koji je pravo osvježenje na domaćoj kulturnoj sceni. Ekipu pored njih čine Milan Savić (klavir), Stefan Tešanović (gitara), Dejan Trkulja (bubnjevi), Dejan Đorđević(kontrabas) i Neven Marinković(saksofon, klarinet).

Koncerti se održavaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara