Ajvar zamirisao i u Dolini heroja

Oct 16, 2017 @ 11:52 | autor Snežana Glodić
Ajvar zamirisao i u Dolini heroja
Društvo
0

U NP „Sutjeska“ počela je kampanja pod nazivom „Zdrava hrana-Sutjeska“ u okviru koje će se brendirati proizvodi pripremani na potpuno prirodan, zdrav i tradicionalan način. Tokom cijele godine vršiće se i pakovanje ljekovitog i aromatičnog bilja, čajeva, meda i drugih prirodnih proizvoda. Kampanja je otpočela u subotu manifestacijom „Ajvarijada“.

Tegle ukusnog ajvara, šarenih salata , barenih žutih i crvenih paprika krasile su stolove pokraj restorana “Komlen” u NP “Sutjeska”. Slika koja nas podsjeća na vrijedne domaćice koje spremaju bogatu zimnicu za svoju porodicu onako kako su radile njihove bake i majke.

22563522_164539167466827_1730572214_o

U velikim šerpama na sadžacima krčkao se ajvar dok ga je nekoliko ekipa vrijednih radnica NP Sutjeska uz neprestano  miješanje ukuvavalo . Matović Momirka,  Krunić Violeta, Tomović Bojana, Jojić Blagoje i Zečević Svetlana svoje vještine i kulinarsko iskustvo pokazale su tokom pripreme ovog za mnoge omiljenog jela.

„Obarili smo i ispekli paprike, samljeli, isto smo učinili i sa patlidžanom, obarili mrku sve stavili na ulje i sad miješamo. Kasnije ćemo dodati so, esenciju ili sirće, bijeli luk. Okupili smo se ovdje i uz lijepo druženje kuvamo ajvar. Kolege nam pomažu oko vatre. Miješamo oko dva-tri sata. Sve je odlično a evo o pri kraju smo“ rekli su nam članovi ekipa koje su pravile ajvar.

22550829_164539244133486_1104662013_o

Osim ajvara, za potrebe ugostiteljskog objekta „Komlen“ i drugih objekata, kao i za prodaju, spravljene su i salate. Danka Vrećo kaže da se sa spremanjem zdravih, na prirodan način pripremanih proizvoda,  tek krenulo. Osim ajvara, barenih paprika i šarenih salata na ponudi će se naći džemovi, slatka i likeri od šumskog voća koje raste na području Nacionalnog parka.

„ U restoranu koristimo uglavnom sve naše, na tradicionalan način, pripremljene proizvode. Možda malo kasnimo sa pripremama ali sve ćemo stići na vrijeme. Već smo pripremili barene paprike, žute i crvene, tu je i šarena salata. Pripremaćemo i džemove i slatko od borovnica. Biće i za goste i za prodaju“, kaže Danka Vrećo.

Još topao ajvar degustirali su izletnici i posjetioci. Na putu prema Magliću svratila je i grupa planinara iz Tuzle, Zavidovića i Sarajeva. Vidno iznenađeni načinom pripreme i ukusnim proizvodima koji će se naći na ponudi, nisu krili svoje zadovoljstvo.

„Divan, je sanjaću ga. Odličan, savršen. Volim ajvar, došli smo ovdje na izlet i iskoristili priliku da probamo ajvar koji je odličan“, rekli su izletnici.

Ono što privlači i oduševljava turiste je svakako prirodna hrana. Sve više je onih koji se vraćaju tradicionalnoj zdravoj prehrani, konzumaciji prirodnog voća i povrća koji hemijski nisu tretirani, a područje NP obiluje zdravim šumskim voćem. Da se neće stati sa proizvodnjom zdravih namirnica potvrdio je i direktor NP Sutjeska Dejan Pavlović.

„U idućoj godini u saradnji sa WWF-om( Svjetska fondacija za prirodu) planiramo manji pogon za preradu borovnice i proizvode od borovnice. U narednom periopdu imaćemo sve naše domaće proizvode koje ćemo plasirati kroz naše restorane. Imaćemo sve prozvode od borovnice, slatko i  liker od borovnice,  a na ponudi ćemo imati i zamrzbnutu borovnicu“, rekao je Pavlović.

Još jedan projekat u saradnji sa opštinom Foča treba da se realizuje u NP Sutjeska. Riječ je o otvaranju pogona za  preradu čajeva i ljekovitog bilja i brendiranju tih proizvoda.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara