Насловна Друштво Asfalt stigao u Mrkalje

Asfalt stigao u Mrkalje

-1 C
Foča

U fočanskom selu Mrkalji u MZ Popov Most asfaltiran je put koji će mještanima omogućiti bolju komunikaciju sa ostatkom opštine i bolje uslove za život povratnika na ovo područje. Asfaltiranje 800 metara puta zajedno su finansirali mještani, Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica F BiH, opština Foča, federalna opština Novo Sarajevo i NP „ Sutjeska“.

U selu Mrkalji trenuno živi desetak povratničkih bošnjačkih porodica, a na privremenom boravku bude ih daleko više. Godinama su muku mučili sa lošom putnom infrastrukturom, a najteže je bilo zimi kada je gotovo bilo nemoguće prolaziti seoskim putem. Asfaltiranjem puta mukama je došao kraj, kaže mještanin Asim Tahirović:

-Ovo smo sanjali godinama, evo ostvarilo se uz pomoć dobrih ljudi. Olakšaće nam život mnogo, posebno zimi, sada će moći autom do kuća, prezadovoljni smo-rekao je Asim.

20190830_112634

Iako stalno nastanjen u Sarajevu, Munib Tahirović nije zaboravio rodnu grudu. Jedan je i od najzaslužnijih za dovođenje asfalta u Mrkalje.

-Zahvaljujući ljudima koji su imali sluha, mojim komšijama i ličnim zalaganjem, uspjeli smo ovo da ostvarimo. Pomoć je stigla i od načelnika opštine Foča i učinjen je maksimalan napor da sve ovo bude završeno. Ovo za selo znači mnogo, otvoriće put da ljudi ovdje dolaze, nastanjuju se i žive-rekao je Tahirović.

Zavičaj ne zaboravlja ni Mustafa Karović. Svako malo iz Sarajeva dolazi u Mrkalje. Zadovoljan je što mu je rodni kraj prvi put dobio asfalt.

-Ovo su akcije koje bude nadu u bolje i uljepšavaju svaki dan života koji se ovdje provede-ističe Karović.

20190830_112648

Prije rata, u selu Mrkalji bilo je tridesetak domaćinstava. U poslijeratnom periodu sve kuće su obnovljene, a asfaltiranje puta garancija je održivom povratku na ovo područje. Nastavićemo da podržavamo pozitivne ideje mještana, ističe načelnik opštine Foča, Radisav Mašić:

-Oni su prikupljali sredstva, mi smo pružili pomoć i podršku gdje god smo mogli. Zadovoljni smo što su mještani zadovoljni, a  kada se napravi put onda tim putem može samo nešto dobro i bolje doći-rekao je Mašić.

20190830_112240

Mještani planiraju da u narednom periodu uz pomoć opštine Foča i drugih donatora urede i preostalih par stotina metara puta. Seoski put u Mrkaljima dio je puta koji vodi od Tjentišta do Maglića, preko Prijevora. Nerijetko ga koriste i turisti koji obilaze prirodne ljepote NP „Sutjeska“

Последњи текстови

Акварели Станка Родића изложени у Фочанској кући

Изложба слика Станка Родића из Новог Сада, под називом „Година прође“, отворена је у галерији Фочанске куће. Посјетиоци су имали прилику да...

Лане Гутовић са хит комедијом “Украђена личнос’” у фочанском позоришту

Познати српски глумац Милан Лане Гутовић своју хит комедију “Украђена личнос’”, у којој глуми и изводи је као Срећко Шојић, иначе популарни...

Сунчано и топлије уз малу дневну облачност

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити сунчано и топлије уз малу дневну облачност. Прије...

Фоча и Плужине прекограничном сарадњом унапређују туристичку понуду

У Фочи је данас представљен пројекат прекограничне сарадње ове општине са Плужинама у Црној Гори под називом “Туризам, адреналин и рафтинг авантура -  Т.А.Р.А”,...

Средњошколци упознати са начинима поступања у кризним ситуацијама

Цивилна заштита општине Фоча и Ватрогасно друштво Фоча одржали су предавање фочанским средњошколцима о земљотресу, противпожарној заштити и пословима којима се ова...