Asfalt stigao u Mrkalje

Aug 30, 2019 @ 16:10 | autor Radmila Đević
Asfalt stigao u Mrkalje
Društvo
0

U fočanskom selu Mrkalji u MZ Popov Most asfaltiran je put koji će mještanima omogućiti bolju komunikaciju sa ostatkom opštine i bolje uslove za život povratnika na ovo područje. Asfaltiranje 800 metara puta zajedno su finansirali mještani, Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica F BiH, opština Foča, federalna opština Novo Sarajevo i NP „ Sutjeska“.

U selu Mrkalji trenuno živi desetak povratničkih bošnjačkih porodica, a na privremenom boravku bude ih daleko više. Godinama su muku mučili sa lošom putnom infrastrukturom, a najteže je bilo zimi kada je gotovo bilo nemoguće prolaziti seoskim putem. Asfaltiranjem puta mukama je došao kraj, kaže mještanin Asim Tahirović:

-Ovo smo sanjali godinama, evo ostvarilo se uz pomoć dobrih ljudi. Olakšaće nam život mnogo, posebno zimi, sada će moći autom do kuća, prezadovoljni smo-rekao je Asim.

20190830_112634

Iako stalno nastanjen u Sarajevu, Munib Tahirović nije zaboravio rodnu grudu. Jedan je i od najzaslužnijih za dovođenje asfalta u Mrkalje.

-Zahvaljujući ljudima koji su imali sluha, mojim komšijama i ličnim zalaganjem, uspjeli smo ovo da ostvarimo. Pomoć je stigla i od načelnika opštine Foča i učinjen je maksimalan napor da sve ovo bude završeno. Ovo za selo znači mnogo, otvoriće put da ljudi ovdje dolaze, nastanjuju se i žive-rekao je Tahirović.

Zavičaj ne zaboravlja ni Mustafa Karović. Svako malo iz Sarajeva dolazi u Mrkalje. Zadovoljan je što mu je rodni kraj prvi put dobio asfalt.

-Ovo su akcije koje bude nadu u bolje i uljepšavaju svaki dan života koji se ovdje provede-ističe Karović.

20190830_112648

Prije rata, u selu Mrkalji bilo je tridesetak domaćinstava. U poslijeratnom periodu sve kuće su obnovljene, a asfaltiranje puta garancija je održivom povratku na ovo područje. Nastavićemo da podržavamo pozitivne ideje mještana, ističe načelnik opštine Foča, Radisav Mašić:

-Oni su prikupljali sredstva, mi smo pružili pomoć i podršku gdje god smo mogli. Zadovoljni smo što su mještani zadovoljni, a  kada se napravi put onda tim putem može samo nešto dobro i bolje doći-rekao je Mašić.

20190830_112240

Mještani planiraju da u narednom periodu uz pomoć opštine Foča i drugih donatora urede i preostalih par stotina metara puta. Seoski put u Mrkaljima dio je puta koji vodi od Tjentišta do Maglića, preko Prijevora. Nerijetko ga koriste i turisti koji obilaze prirodne ljepote NP „Sutjeska“

Podijeli vijest:

Komentari

komentara