Bibiloteke iz regije u projektu „Viki bibliotekar“

Apr 2, 2018 @ 15:06 | autor Nataša Petrović
Bibiloteke iz regije u projektu „Viki bibliotekar“
Kultura
0

Srpska centralna biblioteka „Prosvjeta“ Foča organizovala je radionicu za bibliotekare, koja se održava u okviru GLAM projekta Vikimedijine zajednice u Republici Srpskoj. Na radionici su prisustvovali bibliotekari iz narodnih, školskih i fakultetskih biblioteka iz Višegrada, Rudog, Čajniča, Novog Goražda i Foče.

Cilj projekta „Viki bibliotekar“ je upoznati bibliotekare sa mogućnostima koje pruža Vikipedija, te pružiti osnovna znanja o stvaranju i uređivanju članaka na Vikipediji kako bi se njen sadržaj na srpskom jeziku obogatio dodatnim člancima vezanim kako za zavičajne zbirke biblioteka, tako i za druge posebnosti i znamenitosti zajednice unutar koje biblioteka djeluje.

Koordinator za Vikimedijine projekte u Republici Srpskoj Bojana Podgorica kaže da ovaj projekat može pružiti podršku bibliotekama u Srpskoj na putu digitalizacije, koja će im u budućnosti biti primarni posao: „Mi imamo veliki broj projektnih modela pomoću kojih možemo pružiti podršku bibliotekama u cilju izvršenja kompletne digitalizacije. Ako govorimo okvirrno o vremenu, posao postavljanja sadržaja u digitalnu formu bi se, u zavisnosti od fonda biblioteke, mogao završiti za oko pet godina“.

29954748_10213436151710495_655319201_o

Narodna biblioteka „Branko Ćopić“ iz Čajniča raspolaže sa oko 25.000 knjiga. Bibliotekar dječijeg odjeljenja Marija Karadžić smatra da je ovaj projekat izuzetno koristan ali prepreku u digitalizaciji, kako u ovoj tako i u svim bibliotekama u regiji,   predstavlja nedostatak opreme za taj posao: „Najveći problem je nedostatak sredstava za kupovinu opreme za digitalizaciju. Kada bi imali opremu mislim da bi digitalizaciju, iako je to težak i obim posao, mogli završiti za oko dvije godine. Sada nedostatak sredstava za rad usporava čitav posao“.

Digitalizacija biblioteka puno će značiti i za čitaoce koji će na jednom mjestu imati dostupan kompletan sadržaj, smatra koordinator za Vikimedijine projekte Bojana Podgorica: „Iako većina čitalaca voli otići u biblioteku i uzeti knjigu za čitanje, i bibiloteke moraju ići u korak sa vremenom i digitalizovati izdanja sa kojim raspolažu, i ona će tada čitaocima biti dostupna samo jednim klikom“.

Na radionici koja je održana u Foči, u okviru projekta „Viki bibilotekar“,  bibilotekari su se upoznali sa Vikimedijinim projektima i prošli obuku za rad na nekim od njih, Vikipediji ili Vikimedijinoj ostavi. Kreirani su tematski sadržaji sa temama vezanim za Republiku Srpsku.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara