Насловна Култура Bibiloteke iz regije u projektu „Viki bibliotekar“

Bibiloteke iz regije u projektu „Viki bibliotekar“

0.8 C
Foča

Srpska centralna biblioteka „Prosvjeta“ Foča organizovala je radionicu za bibliotekare, koja se održava u okviru GLAM projekta Vikimedijine zajednice u Republici Srpskoj. Na radionici su prisustvovali bibliotekari iz narodnih, školskih i fakultetskih biblioteka iz Višegrada, Rudog, Čajniča, Novog Goražda i Foče.

Cilj projekta „Viki bibliotekar“ je upoznati bibliotekare sa mogućnostima koje pruža Vikipedija, te pružiti osnovna znanja o stvaranju i uređivanju članaka na Vikipediji kako bi se njen sadržaj na srpskom jeziku obogatio dodatnim člancima vezanim kako za zavičajne zbirke biblioteka, tako i za druge posebnosti i znamenitosti zajednice unutar koje biblioteka djeluje.

Koordinator za Vikimedijine projekte u Republici Srpskoj Bojana Podgorica kaže da ovaj projekat može pružiti podršku bibliotekama u Srpskoj na putu digitalizacije, koja će im u budućnosti biti primarni posao: „Mi imamo veliki broj projektnih modela pomoću kojih možemo pružiti podršku bibliotekama u cilju izvršenja kompletne digitalizacije. Ako govorimo okvirrno o vremenu, posao postavljanja sadržaja u digitalnu formu bi se, u zavisnosti od fonda biblioteke, mogao završiti za oko pet godina“.

29954748_10213436151710495_655319201_o

Narodna biblioteka „Branko Ćopić“ iz Čajniča raspolaže sa oko 25.000 knjiga. Bibliotekar dječijeg odjeljenja Marija Karadžić smatra da je ovaj projekat izuzetno koristan ali prepreku u digitalizaciji, kako u ovoj tako i u svim bibliotekama u regiji,   predstavlja nedostatak opreme za taj posao: „Najveći problem je nedostatak sredstava za kupovinu opreme za digitalizaciju. Kada bi imali opremu mislim da bi digitalizaciju, iako je to težak i obim posao, mogli završiti za oko dvije godine. Sada nedostatak sredstava za rad usporava čitav posao“.

Digitalizacija biblioteka puno će značiti i za čitaoce koji će na jednom mjestu imati dostupan kompletan sadržaj, smatra koordinator za Vikimedijine projekte Bojana Podgorica: „Iako većina čitalaca voli otići u biblioteku i uzeti knjigu za čitanje, i bibiloteke moraju ići u korak sa vremenom i digitalizovati izdanja sa kojim raspolažu, i ona će tada čitaocima biti dostupna samo jednim klikom“.

Na radionici koja je održana u Foči, u okviru projekta „Viki bibilotekar“,  bibilotekari su se upoznali sa Vikimedijinim projektima i prošli obuku za rad na nekim od njih, Vikipediji ili Vikimedijinoj ostavi. Kreirani su tematski sadržaji sa temama vezanim za Republiku Srpsku.

Последњи текстови

Општински штаб за ванредне ситуације осудио покушај насилног уласка у Универзитетску болницу

Општински штаб за ванредне ситуације осудио је покушај насилног уласка у Универзитетску болницу Фоча који се десио синоћ и упозорио грађане да...

У Српској 38 нових случајева-Укупно 200 заражених

У Републици Српској потврђено је 38 нових случајева вируса корона, рекао је министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић.

Љетно рачунање времена почиње сутра ујутро

Љетно рачунање времена почеће сутра ујутро у 2.00 часа, када казаљке на часовнику треба помјерити за један час напријед, на 3.00 часа.

Жена старије доби прва жртва вируса корона у Српској

Жена старије животне доби, која је имала више хроничних болести, прва је жртва вируса корона у Републици Српској, изјавио је министар здравља...

Уведено ванредно стање у Републици Српској

Народна скупштина Републике Српске прогласила је данас ванредно стање у Републици Српској због ситуације изазване вирусом корона, преноси РТРС.