Bogoslovski fakultet: Studenti digli glas protiv odluke Univerziteta Crne Gore da zabrani rad profesorima u Foči

Oct 19, 2015 @ 17:05 | autor Igor Janković
Bogoslovski fakultet: Studenti digli glas protiv odluke Univerziteta Crne Gore da zabrani rad profesorima u Foči
Društvo
0

Savez studenata Bogoslovskog fakulteta u Foči kritkivao je odluku Univerziteta Crne Gore da profesorima Filozofskog fakulteta iz Nikšića Jelici Stojanović i Dragu Peroviću zabrani da rade kao gostujući nastavnici na ovom fakultetu.

Studenti ističu da je riječ o diskriminaciji i da su njihovi profesori kažnjeni samo zbog toga što predaju na fakultetu Srpske pravoslavne crkve. “ Na Univerzitetu Crne Gore postoje 103 radne dozvole da profesori smiju predavati u Srbiji i BiH. Zašto baš dva profesora sa Bogoslovskog fakulteta da ne smiju predavati”, upitao je predstavnik studenata Bogoslovskog fakulteta u Studentskom parlamentu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Predrag Gatarić.

Na pres konferenciji u Foči, studenti su istakli da su Jelica Stojanović, profesor crkveno-slovenskog jezika i Drago Perović, profesor filozofije predavali generacijama fočanskih teologa, a da im je prije desetak dana to onemogućeno. Studenti navode da su zabranu za rad u drugim državama dobila i tri crnogorska profesora koji su predavali na fakultetima u Banjaluci, Tuzli i Novom Sadu, a koji su javno kritikovali vlast u Crnoj Gori.

bogoslovija

Predsjednik Saveza studenata Bogoslovskog fakulteta Jovan Bašević kaže da postoje najave da će Univerzitet Crne Gore zabraniti crnogorskim studentima da studiraju u BiH. “ Da li bio iz Crne Gore, BiH ili bilo koje druge države, svaki student mora da ima pravo da studira tamo gdje želi. Najveći problem bio bi na fakultetima u Foči, jer oni od svih fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu imaju najveći broj studenata iz Crne Gore”, rekao je Bašević.  On je dodao da još ne postoje zvanične najave ovakvog vida zabrane, ali da je iz rektorata Univerziteta Crne Gore nagovještena takva mogućnost. “ Ne možemo o tome pričati kao o činjenici, nego kao o mogućnosti, ali ja mislim da ne treba da se dozvoli ni mogućnost”, istakao je Bašević.

pres bogoslovi

Studenti smatraju da su sve ove negativne pojave, kao i najavljeni zakon o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori, koji su ocijenili diskriminatorskim prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, u uskoj vezi sa ulaskom Crne Gore u NATO. Pravoslavni narod u Crnoj Gori, kao bratski narod povezan jednom vjerom, studenti teologije pozvali su da se odupre namjeri crnogorske vlasti da pristupi tom vojnom savezu. Oni su najavili da će, zajedno sa kolegama sa Medicinskog fakulteta u Foči, zatražiti održavanje sjednice Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, na kojoj bi se razgovaralo o ovim temama, te da očekuju podršku rektora Radislava Grujića.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara