Borovnica na Zelengori dobro rodila

Aug 3, 2019 @ 8:13 | autor Igor Janković
Borovnica na Zelengori dobro rodila
Društvo
0

Na Tjentištu se danas nastavlja tradicionalna manifestacija Turističke organizacije opštine Foča „Dani borovnice“, koja je počela sinoć u Fočanskoj kući prezentacijom svježih plodova i prerađevina od ovog planinskog voća.

Posjetioci su mogli da probaju plavičaste bobice ubrane na Zelengori, kao i sokove, likere, slatka, džemove, suve kolače, torte čiji je glavni sastojak ovo blago prirode.

Radomir Drekalo obišao je sve štandove u dvorištu Fočanske kuće.

Ističe da treba koristiti blagodati prirode i što češće jesti borovnice.

„Dobre su za krvne sudove, za bubrege, protiv svih bolesti, a najbolje su u svježem stanju“, kaže Drekalo.

Marija Babić iz Banjaluke oduševljena je manifestacijom.

„Divno organizovano i zamišljeno. Sve što smo probali je ukusno i lijepo dekorisano. O borovnicama smo učili u školi, a kao mali smo išli u planinu da ih beremo“, rekla je Babićeva.

borovnica 2

Na izložbu borovnice svratio je i Beograđanin Željko Škevnjug.

„Verovatno ću da kupim sok od borovnice i liker. Inače, i ja pravim prirodne sokove pa sam došao da se konusltujem sa izlagačima, da razmenimo iskustva“, kaže Škevnjug.

Jedan od izlagača Velenka Stanojević 15 godina se bavi berbom i preradom borovnica.

Ona kaže da je borovnica ove godine dobro rodila i da je dobrog kvaliteta.

„Najviše ih beremo na platou Zelengore, u blizini jezera. Prodajemo prebranu borovnicu, na veću količinu za sedam maraka po kilogramu, a na malo za osam maraka. Pravimo širok asortiman proizvoda, sokove, likere, slatko, džemove“, kaže Stanojevićeva.

Ona je navela da dnevno na planini provede oko šest časova i da za to vrijeme nabere oko 20 kilograma borovnice.

Na promotivno-prodajnoj izložbi u ponudi i razni čajevi od ljekobilja sa fočasnkih planina.

„Berba bilja počinje u rano proljeće, kada se iskopava korijenje, potom se bere ljekobilje, a u jesen se zaokružiuje priča i ponovo se sabira korijen biljaka“, priča Bojana Vladičić, koja se bavi berbom, sušenjem i prodajom ljekovitih trava.

Direktor Turističke organizacije Ljeposava Đajić podsjeća da manifestacija „Dani borovnice“ traje duže od decenije.

„Prezentujemo svježu borovnicu, kao i razne proizvode. To je poznata biljka na ovim prostorima, koja ima nutritivno i ljekovito dejstvo, a kod nas je najrasprostranjenija na platou Zelengore. Njenom promocijom ujedno promovišemo i Nacionalni park „Sutjeska“ i opštinu Foča“, rekla je Đajićeva.

Nepregledna planinska prostranstva, obrasla žbunovima borovnice, ovih dana prepplavili su vrijedni berači, kojima su ove ljekovite bobice odličan izvor prihoda.

„Potražnja za borovnicom je velika, imajući u vidu koliko je zdrava, koliko je autentična za ove prostore, praktično potiče iz poptuno netaknute prirode. Interesovanje je veliko, tako da će berači i prerađivači i ove godine dopuniti svoj kućni budžet prodajući svježe borovnice i proizvode od borovnice“, rekla je Đajićeva.

Osim izložbi u Foči i na Tjentištu, Turistička organizacija Foče, u okviru „Dana borovnice“, organizovaće i prezentacije borovnice u Trebinju i Višegradu.

 

 

 

 

Podijeli vijest:

Komentari

komentara