“Božić opterećen lošim navikama pojedinaca”

Jan 10, 2018 @ 10:03 | autor Radio Foča
“Božić opterećen lošim navikama pojedinaca”
Društvo
0

Na Badnje veče u Foči neodgovorni pojedinci bukvalno su rastjerali vjernike bacanjem topovskih udara ispred Hrama Svetog Save. Evo šta o ovoj ružnoj pojavi na najsvečanije veče u hrišćanskoj godini kaže profesor Bogoslovskog fakulteta Ljubivoje Stojanović.

Profesor Bogoslovskog fakulteta protojerej-stavrofor Ljubivoje Stojanović rekao je za RTS da pojedini novogodišnji i božićni rituali nemaju veze sa vjerom i prijete da ugroze svakog ko ritual veselja stavlja ispred radosti u sebi.

Ljubivoje Stojanović rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je Božić poslednjih godina opterećen lošim navikama pojedinaca.

“Ti pojedinci smatraju da bez dodataka neće pokazati pripadnost na pravi način i to nije dobro. Neka loša navika je stvorena u našem društvu i narodu i potrebno je da odgovorni porade na tome”, kaže Stojanović.

Dodaje da roditelji ne bi trebalo da kupuju djeci pirotehnička sredstva.

“Božić našem životu daje smisao. Prava mjera je prepoznati ljubav božiju prema čovjeku i ona obavezuje na ljubav čovjeka prema čovjeku. Mudraci su bili mudri i nisu htjeli da radost pretvore u besmisleno veselje”, objašnjava profesor Ljubivoje Stojanović.

Kaže da radost života mora da se razlikuje od veselja.

“Pojedini novogodišnji i božićni rituali nemaju veze sa vjerom i prijete da ugroze svakog ko ritual veselja stavlja ispred radosti u sebi. Ta ratnička logika je vrlo čudna, pa neko smatra da ako ne bude glasan i navalentan, neće pokazati pripadnost”, napominje profesor Bogoslovskog fakulteta.

Ističe da je važno da čovjek gradi identitet a da izbjegne identifikacije.

“Kada čovjek gradi identitet vjere, onda je ljubav vjera. Stručnjaci treba da rade i sa roditeljima i sa djecom, kako bi se izbjeglo nasilje i lažno nametanje”, zaključuje Stojanović.

Najradosniji hrišćanski praznik i ove godine mnogi Srbi su svuda gdje ih ima slavili uz upotrebu pirotehničkih sredstava, ali i pucanjem iz vatrenog oružja, ubijeđeni da je to dio tradicije i stari srpski običaj, prenosi TV Hram.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara