Насловна Култура Budući ljekar umjetnošću oslikava suštinu života

Budući ljekar umjetnošću oslikava suštinu života

19 C
Foča

Spoj ljubavi prema poeziji, muzici, crtanju i fotografiji karakterišu mladog poetu, studenta Medicinskog fakulteta Milana Jovića, koji je sinoć u Studentskom domu pripremio lijepo i ugodno književno-poetsko veče protkano muzikom.  Ujedno, bila je to i promocija njegove četvrte zbirke pjesama “Gnijezdo slobode”.

„Ono što prvo pada u oči u pjesmama Milana Jovića jeste nastojanje da se riječju oslika refleksija i definiše i izrazi suština života i svijeta, a što su stvari koje legitimišu ozbiljnog  literarnog stvaraoca, makar on bio po godinama još mlađan“,  napisao je o Milanovoj poeziji profesor književnosti Vasilije Šainović.

Do sada je Milan Jović za SPKD „Prosvjeta“  izdao četiri zbirke pjesama i zbirku aforizama – „Neizgovorene riječi“, „Predoziran Samoćom“, „Absum“ , „Ekvilibrijum“ i „Gnijezdo slobode“ čiji stihovi poniru u život i sagledavaju i otkrivaju njegove istinske vrijednosti osuđujući trivijalnosti kojima je sklona većina ljudi.

Poezija protkana dubokim ljubavnim osjećanjima i bolom otkriva lično mladalačko nezadovoljstvo ambijentom i životnim okruženjem. O sebi, svojoj poeziji i umjetničkoj  nadarenosti,  autor kaže.

„Trenutno mi je medicina prioritet u životu, ali pored studija bavim se i umjetnošću, pisanjem, crtanjem, sviranjem, fotigrafijom. Najviše volim sviranje sa recitacijom. Kroz moju poeziju prožima se ljubav, bol, nezadovoljstvo. Pronašao sam mir, a to od prije, odraz je nekog tinejdžerskog nezadovoljstva i sumnjanja u sve. Bol koju sam ja osjetio pokazala se kao nešto dobro, jer na osnovu nje,  ja sam stvorio sve ovo“, pojašnjava Milan.

slika 3

Recenziju za Milanovu poslednju zbirku pjesama napisao je njegov kolega Svetozar Gužvić, mladić koji  je poeziju zavolio još kao srednjoškolac.  Ona mu pomaže da iskaže svoja duboka i tanana osjećanja, a ostovremeno je način da i drugima ukaže kako da svoje osjećaje, dileme i nedoumice  pretoče u stihove i bolje ih razumiju.

„Smatram da studenti treba više da se uključe u ovakva dešavanja, da podržavaju jedni druge. Kroz književnost mogu  da pomognem ljudima da shvate određene stvari, da doživljena osjećanja nauče da opišu. Na taj način upoznajem ljude  bolje, upoznajem njihove emocije i trudim se da ih na najbolji način prezentujem na papir“, kaže Svetozar.

Poetskoj večeri  prisustvovao je veliki broj studenata. Bila je ovo prilika da se uz poeziju i muziku relaksiraju, a poneki i pronađu u stihovima. Lazar Šipovac, predsjednik Studentskog parlamenta smatra da su ovakve manifestacije poželjne i da se studenti rado uključuju.

“Odziv u velikom broju pokazatelj je da je promocija uspjela. Studentski parlament će sve kulturne manifestacije da podrži. Ovo je mlada organizacija, a u proteklih godinu dana organizovali smo dosta putovanja i izleta kao i kulturnih dešavanja. I u narednom periodu planiramo organizovati slična dešavanja”, rekao je Šipovac.

Promociju su uljepšali Sara Todorović, Darija Kuđeljić, Stefan Novaković i Nemanja Mitrović recitujući i pjevajući stihove iz pomenutih zbirki uz pratnju Milana Jovića na klaviru i gitari, a  podržali su je Uprava Studentskog doma i Centar za kulturu i informisanje.

Последњи текстови

Полиција расвијетлила крађу у Католичкој кући

Полиција је лишила слободе лица чији су иницијали Д.Г. и М.Г. из Фоче,  због постојања основа сумње да су починили  кривично дјело...

Одржан протест против градње малих ХЕ на Бјелави

У Буковици код Фоче данас је одржан протест Удружења грађана „Бјелава“ против градње малих хидроелектрана на ријекама Бјелава, Мала и Велика Бјелава.

Сутјеска циља опстанак у лиги

Након прошле сезоне проведене у Другој лиги Републике Српске, фудбалери Сутјеске за викенд почињу такмичење у друштву 16 најјачих тимова Српске. Шансу...

Благо побољшање епидемиолошке ситуације у Фочи

Епидемиолошка ситуација у Фочи у благом је побољшању, али су мјере превенције и даље обавезне, истакнуто је на сједници Општинског штаба за...

Возећи уназад повриједио жену

Фочанка чији су иницијали П.С. повријеђена је у дворишту породичне куће у Поповом Мосту, када ју је ударио аутомобил марке „голф три“,...