Centar za socijalni rad Foča: Uz pomoć MZ do realnije slike o socijalno ugroženima

Jul 6, 2017 @ 14:51 | autor Igor Janković
Centar za socijalni rad Foča: Uz pomoć MZ do realnije slike o socijalno ugroženima
Društvo
0

Fočanski Centar za socijalni rad u saradnji sa predsjednicima mjesnih zajednica namjerava da sprovede socijalnu anketu, da bi se prikupilo što više podataka o socijalnoj strukturi porodica, na osnovu čega bi se moglo omogućiti da pomoć dobiju i one porodice koje nisu korisnici Centra, a kojima je pomoć prijeko potrebna.

Na sastanku predstavnika Centra za socijalni rad, Crvenog krsta i lokalne uprave sa predsjednicima fočanskih mjesnih zajednica istaknuto je da postoji dosta socijalno ugroženih koji, zbog ponosa ili iz nekih drugih razloga, ne žele da se prijave za primanje pomoći, a da s druge strane ima i onih koji zloupotrebljavaju svoj socijalni status, pa dobijaju pomoć iz više izvora, uskraćujući je onima kojima je potrebnija.

Vršilac dužnosti direktora Centra za socijalni rad Snežana Golijanin kaže da je u najavi izrada socijalne karte, što je težak i skup posao, koji će zavisiti i od podrške resornog ministartstva, te da će predsjednici mjesnih zajednica i Crveni krst biti od velike pomoći.

“Oni najbolje poznaju svoje komšije, kako žive, koliko ih je u domaćinstvu, koliko ih je zaposleno, kakvo im je zdravstveno i imovno stanje, da li posjeduju adekvatan stambeni prostor”, rekla je Golijaninova.

Ona je navela da će se na osnovu ankete koju urade mjesne zajednice, formirati spiskovi za socijalnu pomoć, te da će se pronaći način da se pomogne, ne samo materijalno, već i angažovanjem na sezonskim poslovima,  onima koji nisu na evidenciji Centra za socijalni rad i koji, mada teško žive, ne ispunjavaju stroge uslove koje zakon propisuje.

Miljevina je jedna od mjesnih zajednica u kojoj je situacija posebno teška. Predsjednik Savjeta ove MZ Vesna Gagović nada se da će ova inicijativa doprinijeti da oni koji najteže žive dobiju veću podršku društva.

U MZ Ustikolina već imaju dosta iskustva u ovoj oblasti. Nedavno su sproveli akciju prikupljanja pomoći za socijalno ugrožene iz Foče i Ustikoline.

„Pomogli smo oko 50 porodica na čitavom području opštine, što u hrani, novcu, higijeni, pamers pelenama“, rekao je Gagović.

U saradnji sa mjesnim zajednicama, fočanski Centar za socijalni rad, koji za više od 3.000 korisnika, a taj broj se svakodnevno raste, godišnje izdvaja milion maraka pomoći, na ovaj način želi da dobije što realniju sliku o socijalnim potrebama.

Iz Centra napominju da je sve više korisnika na postelji, koji žive sami i koje sljeduje pomoć u kući, ali je problem što je teško naći zainteresovane za obavljanje tog posla, pa će preko savjeta mjesnih zajednica pokušati da angažuju osobe koje bi, za naknadu, pomagale bolesnima.

 

 

 

 

Podijeli vijest:

Komentari

komentara