Насловна Друштво Četvrt vijeka Medicinskog fakulteta u Foči: Obrazovni stub Republike Srpske

Četvrt vijeka Medicinskog fakulteta u Foči: Obrazovni stub Republike Srpske

20 C
Foča

Izložba „Četvrt vijeka Medicinskog fakulteta“ koja prikazuje hronološki slijed događaja, dokumenata i ličnosti koji su doprinijeli stvaranju i razvoju ove visokoškolske ustanove otvorena je u fočanskom Muzeju „Stara Hercegovina“. Svevremenska muzjeska zbirka, sastavljena od 64 dokumenta i 62 fotografije, tako je postala trajni svjedok nastanka Fakulteta koji, sa svojom nastavnom bazom Univerzitetskom bolnicom u Foči, s pravom nosi epitet četvrtog stuba istoka Srpske.

Tačno prije dvadeset pet godina, 15.oktobra, 1993.godine, u Foči su počeli sa radom Medicinski i Stomatološki fakultet kao sukcesori istoimenih fakulteta u Sarajevu, na inicijativu izbjeglih sarajevskih profesora, predvođenih dekanom fakulteta Borišom Starovićem.

43952571_243959356270577_7906169927256506368_n

Upravo je 1993.godina bila presudna za budući razvoj obrazovanja u Srpskoj, fočanske bolnice, ali i razvoja cijele Foče. Velikim naporom i požrtvovanjem tadašnjih entuzijasta fakulteti rastu, stasavaju i razvijaju se zajedno sa Republikom Srpskom, u vremenu dok bukti Odbrambeno-otadžbinski rat. Cilj je bio jasan, stvoriti visokoškolsku ustanovu po ugledu na najbolje fakultete u okruženju. Sa današnjeg aspekta, naučnih radnika ovog fakulteta i Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u tome se i uspjelo.

-Sama činjenica da je Medicinski fakultet bio prva visokoškolska ustanova u BiH koja je prošla spoljnu akreditaciju i dobila pozitivno mišljenje, da ovdje dolazi veliki broj međunarodnih stručnjaka, da je iškolovao ogroman broj sopstvenog naučnog i medicinskog kadra, velika je stvar , a uveliko se priča o Foči kao primjeru male sredine u kojoj je napravljena ozbiljna univerzitetska zajednica,  da je to jedan od rijetkih gradova gdje je veći broj studenata od broja osnovaca i srednjoškolaca, što je raritet-rekao je Dejan Bokonjić, prorektor UIS-a, koji je magistrirao na Medicinskom fakultetu u Foči.

fakultet zgrada

Nikola Stojanović, jedan od prvih doktoranada Medicinskog fakulteta, a danas pomoćnik dekana za studijski program stomatologije, evocirajući uspomene na teška vremena, ocjenjuje da je Medicinski fakultet ustanova koja četvrt vijeka pruža kvalitettno medicinsko obrazovanje.

-Na samom početku vremena su bila teška, ratno stanje i išlo se polako. Potpuno druga priča je bila na postdiplomskim studijama, a kada pogledamo unazad 25 godina vidimo da su naši studenti prve i druge generacije danas profesori i docenti, što je znak dobrog rada ove kuće, kvaliteta, a i mi lično imamo satisfakciju što smo ugradili dio sebe u ovaj kolektiv-rekao je Stojanović.

Nenad Lalović, hirurg fočanske bolnice, jedan je od nekoliko hiljada studenata koje je odškolovao fakultet u Foči.

-Sa ponosom mogu da istaknem da sam među prvim đacima ove respektabilne kuće, ustanove u RS, BiH i šire. Sve je to dokaz da je moguće i uspjeti i opstati na našim prostorima, treba volje, energije, saradnje,  timskog rada, ali vidimo da su karijere nas i naših nastavnika u Foči, pandam karijerama nastavnika na drugim visokoškolskim ustanovama u zemlji i šire-ocijenio je Lalović.

MF SAVREMENIJE

Fočanski Medicinski fakultet sa četiri studijska programa, Medicina, Stomatologija, Specijalna edukacija i rehablitacija i Zdravstvena njega, pohađa 1 400 studenata iz regiona. Za dvadeset pet godina ova ustanova izrasla je u izuzetno obrazovno i naučno središte. Za današnjeg dekana, Milana Kulića, to je put koji mora da se slijedi i u budućnosti.

-Naš Centar za biomedicinska istraživanja, jedini u RS, takođe je potvrda da idemo u korak sa vremenom i naukom. Planiramo da licenciramo nastavni studijski program medicine na engleskom jeziku-rekao je Kulić.

20181011_190949

Sve ovo potrvđuju dokumenti i fotografije koje su dio izložbe “Četvrt vijeka Medicinskog fakulteta”, čiji je autor novinar RTRS-a Radivoje Obrenović:

-Ovo je hronologija koja stavlja pečat na budućnost Medicinskog fakulteta. Između ostalog, vidimo odluku Narodne skupštine o osnivanju fakulteta, zatim zanimljive dokumente gdje se traži pomoć za organizovanje studentskog života i univerzitetskog kampusa u krugu Opšte bolnice, koja kasnije prerasta u Univerzitetsku bolnicu-istakao je Obrenović i dodao da  izložba pokazuje da Medicinski fakultet zauzima značajno mjesto u Jugoistočnoj Evropi kao referentna visokoobrazovna ustanova.

20181011_191700

Od svog osnivanja Medicinski fakultet u Foči iškolovao je većinu zdravstvenog kadra RS, Bosne i Hercegovine, ali i značajan broj iz susjednih zemalja. To je, kažu na fakultetu, najveće priznanje o kvalitetu školstva.

Последњи текстови

Душанка Станковић нови начелник Одјељења за општу управу

На јучерашњој сједници Скупштине општине Фоча за вршиоца дужности начелника општинског Одјељења за општу управу, умјесто Зорана Ћосовића, који је  разријешен са...

Сутјеска поново прволигаш

Након годину дана такмичења у Другој лиги Републике Српске, фудбалери Сутјеске ће од јесени поново бити прволигаши, одлучио је данас Фудбалски савез...

Кризни штаб Фоча: Забрињавајући епидемиолошки подаци

Општински штаб за ванредне ситуације оцијенио је на данашњем састанку да је дошло до погоршања епидемиолошке ситуације на подручју Горњег Подриња и...

Киша и град оштетили путеве, уништили усјеве

Јако невријеме праћено градом и ударима вјетра погодило је јуче Фочу и у рубним дијеловима општине причинило огромну штету на усјевима, објектима...

ОО СДС: Гласање о забрани малих хидроцентрала поигравање пред локалне изборе

Општински одбор СДС-а Фоча сматра да је јучерашње гласање у Народној скупштини Републике Српске о забрани изградње малих хидроцентрала показало како се актуелна...