CKI Foča: Promovisan Vlajkijev roman o besmislu građanskog rata u BiH

Nov 17, 2017 @ 23:04 | autor Igor Janković
CKI Foča: Promovisan Vlajkijev roman o besmislu građanskog rata u BiH
Kultura
0

Roman „Četnikuša“ Emila Vlajkija duboka je antiratna drama, koja govori o ljudskoj tragediji i besmislu građanskog rata u BiH, a posebno o stradanju i traumama mješovitih brakova, istaknuto je na promociji ove knjige u Foči.

Vlajki je pojasnio da knjiga, zasnovana na stvarnim likovima, koje je poznavao i kojima je dao druga imena, opisuje bezizlazan položaj ne samo mješovitih brakova, već većine naroda u BiH, koja je ne želeći to, silom prilika, bila uvučena u krvoproliće od strane manjine naroda predvođene šovinistima na svim stranama, a uz pomoć međunarodne zajednice.

Glavni likovi su Srpkinja udata za muslimana i njihov sin kojeg sredina radikalizuje nazivajući ga polučetnikom, a on da bi se dokazao počinje da biva sve ekstremniji i okreće se čak i protiv svoje majke.

Autor je napomenuo da je na svim zaraćenim stranama tragedija mješovitih porodica bila ista.

„Razlika je samo u tome što je međunarodna zajednica tolerisala sve zločine koje su radili muslimani i Hrvati, a Srbe je optuživala za sve i svašta. Ali, tragedije porodične su bile svugdje iste, u bilo kom dijelu BiH“, rekao je Vlajki, koji je prve godine rata proveo u Sarajevu, svjedočeći patnjama junaka svoje knjige.

Opisujući radnju romana, Vlajki navodi da je majka Srpkinja u ratnom Sarajevu u moralnoj dilemi- nije smjela da osudi zločine nad Srbima, jer joj to ne bi tolerisali i morala bi pobjeći na srpsku stranu, ali bi time izgubila porodicu, što ne bi mogla psihički podnijeti.

„Odlučila je da pobjegne u Zagreb dok se rat ne završi i da se onda vrati svojoj porodici, ali se desila nesreća, pala je bomba na konvoj i nju je usmrtila“, otkriva detalje iz romana njegov autor.

vlajki 3

On je naglasio da je shvativši svu tragiku besmislenog rata smatrao da je njegova dužnost da napiše ovakvu knjigu.

„Da ljudi shvate koliko smo svi mi bili glupi učestvujući u jednom takvom nacional-šovinizmu koji je doveo do tragičnih posljedica za sva tri naroda, a ne samo za jednog od njih, kako to muslimanska strana želi prikazati da su samo oni bili žrtve“, rekao je Vlajki.

Obraćanje brojnoj publici u Foči Vlajki je završio pesimističnom porukom da, prema njegovom mišljenju, u BiH ne može biti suživota zbog sukoba muslimanske i hrišćanske civilizacije, odnosno zbog, kako je naveo, muslimanskog stava da im se, kada su u većini, sve druge civilizacije moraju pokoravati.

„Čitavo vrijeme se prave da se zalažu za suživot i multietničko društvo, a oni to zapravo ne žele“, smatra Vlajki.

vlajki 2

Na promociji u fočanskom Centru za kulturu i informisanje o Vlajkijevoj knjizi govorili su i predsjednik Opštinskog odbora „Prosvjete“ Radisav Mašić, profesor Goran Mutabdžija i televizijski producent Branislav Okuka.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara