CKI Foča: Stvarnost iz Vukadinovog oštrog ugla

Oct 26, 2017 @ 11:15 | autor Igor Janković
CKI Foča: Stvarnost iz Vukadinovog oštrog ugla
Kultura
0

Srpski pjesnik, esejista i književni kritičar Vjekoslav Vukadin, koji živi i radi u Holandiji, održao je u Foči zanimljivo pjesničko veče, na kome je kazivao stihove iz svoje najnovije zbirke „Pogled iz oštrog ugla“.

Profesor srpsko-hrvatskog jezika i književnosti, rodom iz Sjetline kod Pala, koji je do 1990. godine radio u Sarajevu,  gdje su mu učenici između ostalih bili i poznati muzičari i umjetnici Nenad Janković poznatiji kao dr Nele Karajlić, Saša Lošić, Damir Nikšić, ističe da u Holandiji samo stanuje, a da i dalje živi na ovim prostorima.

Za svoju najnoviju knjigu kaže da je priča o životu, odnosno njegov ugao i njegova stajna tačka iz koje pokušava da uhvati treptaje prirode i sve društvene tokove.

„Motivi su sve što čini život, dosta je tema iz dogmatsko-religijske sfere, ima puno socijalne tematike, puno tematike koja seže u suštinu filozofije“, rekao je autor.

vukadin

Vukadin kroz poeziju slavi prirodu i slobodu, govori i o nesrećnoj sudbini balkanskih naroda- „To nesretno nebo, ko ukleto da je, Balkancima rat nikad ne prestaje“, ali i traga za suštinom ljudskog postojanja.

O čovjeku današnjice pjeva kao o kanibalu  „ti ne ljubiš bližnjeg svog, ti jedeš, to je po tebi svetije, a nigdje i ne piše ne jedi bližnjeg svog“, a pjesmu završva riječima „ostvarićeš predviđanje proroka, kad više ne bude čovjeka, posljednja hrana bićeš sam sebi“.

U „Odi Suncu“, u kojoj slavi nebeski poredak i prirodu i svaki trenutak slobode, ipak ukazuje i poštovanje čovjeku „kad kroti gnjev i pitomi zvijer u sebi“.

„U čovjeku je i bujica, i poskok, i lav, i hijena, svaka zvijer i svaka životna elemantarija, sve što čini prirodu, ali svaki čovjek treba da ima u sebi vrijednosni sistem i moralni kodeks. Prije opštenarodne odbrane, prije vjeronauke, bilo čega, trebali bismo da imamo etiku i moral u školama, da postoji ljudska norma da svako u sebi prvo pronađe čovjeka. Jedan moj stih kaže „da mi je sebe upoznati sobom samo malo, sliiedio bih tok moje rijeke do ušća u golemo more, u mene“. Svi smo mi sami za sebe Aljaska, neotkriveni dijelovi nekih prašuma i niko sebe nije dokučio do kraja, a čovjek se može dokučiti i sebe spoznati samo u teškim situacijama u kojima možemo biti i heroji i izdajice. Ali ako imamo u sebi moralne kodekse nećemo imati velikih iznenađenja”, kaže Vukadin.

U pjesmi, za koju kaže da je ljepotica bez šminke, je najsigurniji „kao Adam u svojoj šumi“ i „ne treba mu zlatno runo nit odora s carskom krunom“, kao ni bilo kakva slava ili materijalno bogatstvo „jer se ne bi znao snaći u tom čudu“.

„Da je meni srest čovjeka u ovom ljudskom paklu da se lijepo ispričamo, tada bih se znao snaći, u ljudskosti…“ stih je iz pjesme za koju kaže da je njegova lična karta.

Učio Damira Nikšića i Neleta Karajlića

„Damir Nikšić je fantastičan, sjećam ga se kao simpatičnog momka koji je svirao gitaru i bio u mom poetskom teatru. A Nele je uvijek bio vickast i duhovit“, priča o svojim učenicima Vukadin.

 

 

Podijeli vijest:

Komentari

komentara