Crkva, studenti Medicine i učenici Bogoslovije pomažu nemoćnima

Mar 20, 2019 @ 15:13 | autor Igor Janković
Crkva, studenti Medicine i učenici Bogoslovije pomažu nemoćnima
Društvo
0

Dobrotvornoj akciji Parohije ustikolinske iz federalne opštine Foča-Ustikolina, koja već dvije godine prikuplja životne namirnice za porodice teškog imovinskog stanja, nedavno su se pridružili studenti Medicinskog fakulteta i učenici Bogoslovije iz Foče.

Studenti su dali doprinos konzervama i drugom vrstom hrane, koju prikupe u menzi, a mladi bogoslovi kao volonteri pomažu Parohiji ustikolinskoj da pomoć dostavi do udaljenih sela sa obje strane međuentiteske granice.

milan 2

Paketi osnovnih životnih namirnica stigli su i oboljelom Momiru Davidoviću iz Donjih Brda.

„Borac sam prve kategorije, nemam nikakva primanja, izuzev godišnjeg boračkog dodatka, jer nisam imao dovoljno radnog staža za penziju. Ova pomoć mi mnogo znači, može mi biti tri mjeseca, tako da se do neba zahvaljujem i Crkvenoj opštini i Bogosloviji i studentima“, kaže Davidović.

Učenici fočanske Bogoslovije „Sveti Petar Dabrobosanski“, kao budući sveštenici, učestvujući u ovoj misiji milosrđa i na praktičan način „utvrđuju gradivo“, svjedočeći dobrim djelima svoju vjeru i pronoseći kroz narod riječi Jevanđelja, poput istinskih hrišćanskih misionara.

Učenik petog razreda Bogoslovije Milan Erić iz Šimanovaca u Srbiji kaže da su srećni što mogu nekom da pomognu.

„Znači nam za našu duhovnu korist kad možemo da pomognemo ljudima koji žive u teškim uslovima.  Jednostavno, kada učinite neko dobro djelo morate bolje da se osećate, popravite dan i sebi i tom čoveku, to je svakako lepo“, zaključio je Erić.

Učenici Bogoslovije biće na raspolaganju Parohiji ustikolinskoj i za sve druge vidove pomoći- kada bude potrebno obaviti neke kućne poslove za stara i iznemogla lica, kao i za radove uređenja javnih površina.

Predsjednik Crkvenog odbora Parohije ustikolinske Milan Gagović ističe da je veoma značajno što mladi ljudi učestvuju u dobrotvornoj akciji.

„Lijepo je kada se sastanu budući doktori i budući sveštenici, koji će u budućnosti liječiti tijelo, dušu i karakter našeg naroda i koji sa tog temelja kreću u pomoć ovom napaćenom narodu“, naveo je Gagović.

U toku je i akcija Parohije ustikolinske kojom se prikuplja pomoć za gradnju kuće Vitomiru Škipini iz Gornjeg Kremina kod Foče, koji živi pod istim krovom sa kozama.

Vito 3

„Dio sredstava smo prikupili, tako da samo čekamo da zasuši put koji vodi prema Kreminu, da mogu kamioni da izvuku materijal i da se počne sa gradnjom“, rekao je Gagović.

On je pozvao ljude dobre volje da pomognu, bilo finansijski, bilo u materijalu ili radnoj snazi, da vrijedni domaćin Vito dobije uslovan dom.

Broj žiro računa Crkvene opštine Ustikolina na koji se može uplatiti pomoć: 5520240001887283, sa naznakom: Vito Škipina

 

Podijeli vijest:

Komentari

komentara