Насловна Друштво CSR Foča: U porastu nasilje među maloljetnicima

CSR Foča: U porastu nasilje među maloljetnicima

8.3 C
Foča

U Foči je danas počela dvodnevna radionica opštinskog Centra za socijalni rad na kojoj će profesori iz Sarajeva i Banjaluke održati više predavanja o prevenciji nasilničkog ponašanja kod djece.

Predavanjima prisustvuju radnici Centra za socijalni rad, osnovnih škola i Policijske uprave.

Direktor Centra za socijalni rad Snežana Golijanin kaže da je nasilje među maloljetnicima u znatnom porastu, te  da praksa pokazuje da se granica pomjerila ka osnovnim školama.

„Nasilje počinje u osnovnoj, a nastavlja se u srednjoj školi i sve je veće i zbog toga je potrebno da stručna lica budu što više edukovana, da bi se spriječili takvi vidovi ponašanja“, rekla je Golijaninova.

Ona je dodala da je u 2018. godini u Foči zabilježeno 15 slučaja vršnjačkog nasilja.

Jedan od predavača, socijalni psiholog Sanja Radetić Lovrić kaže da je Republika Srpska pristupila odgovorno pitanju prevencije, tako što je osmislila sopstveni model kreiranja funkcionalnog modela vaspitanja.

„Taj model se primjenjuje u svim školama, pod nazivom „Briga o djeci- zajednička odgovornost i obaveza“, a u nadležnosti je republičkog pedagoškog zavoda. Sva naša nadležna ministarstva udružena su oko ove ideje“, rekla je Lovrićeva.

Ona je naglasila da je potrebno podsticati zajedničku saradnju između škola, organa starateljstva, policije i zdravstvenih ustanova.

„Vjerujem da idemo u veoma dobrom pravcu, jer imamo model koji kreće iz škole. Dijete najviše vremena provodi u školi, ona je njegova druga kuća i treba da ima koordinišuću ulogu u brizi o djeci između svih institucija“, navela je Lovrićeva.

Radionica u Foči održava se pod pokroviteljstvom Međunarodne organizacije za migracije.

Последњи текстови

Промјенљиво облачно са кишом

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће преовладавати промјенљиво облачно вријеме, мјестимично са кишом и локалним пљусковима и највишом дневном температуром...

Мјештани Ријеке поправили кров на најстаријој фочанској цркви

Мјештани Ријеке Челебићке поправили су кровни покривач на Цркви Светог Николе у том селу, која је национални споменик БиХ.

Британски амбасадор Филд и начелник Машић уручили помоћ старим лицима

Амбасадор Велике Британије у БиХ Мет Филд и начелник општине Фоча Рaдисав Машић посјетили су данас четири фочанске породице и уручили им...

Поштуј туђе, студирај своје – студирај српски језик

Драги матуранти, ви се тренутно налазите на највећој животној прекретници. Завршавате један занимљив и узбудљив период свог живота и пред вама се...

Анастасија Ћоровић и Раде Крунић међу 150 номинованих за награду „Вечерњаков печат“

Међу 150 познатих личности из свијета умјетности, политике и спорта у конкуренцији за награду „Вечерњаков печат“, коју додјељује „Вечерњи лист“ нашла се...