18 C
Foca
Naslovna Društvo CSR Foča: U porastu nasilje među maloljetnicima

CSR Foča: U porastu nasilje među maloljetnicima

U Foči je danas počela dvodnevna radionica opštinskog Centra za socijalni rad na kojoj će profesori iz Sarajeva i Banjaluke održati više predavanja o prevenciji nasilničkog ponašanja kod djece.

Predavanjima prisustvuju radnici Centra za socijalni rad, osnovnih škola i Policijske uprave.

Direktor Centra za socijalni rad Snežana Golijanin kaže da je nasilje među maloljetnicima u znatnom porastu, te  da praksa pokazuje da se granica pomjerila ka osnovnim školama.

„Nasilje počinje u osnovnoj, a nastavlja se u srednjoj školi i sve je veće i zbog toga je potrebno da stručna lica budu što više edukovana, da bi se spriječili takvi vidovi ponašanja“, rekla je Golijaninova.

Ona je dodala da je u 2018. godini u Foči zabilježeno 15 slučaja vršnjačkog nasilja.

Jedan od predavača, socijalni psiholog Sanja Radetić Lovrić kaže da je Republika Srpska pristupila odgovorno pitanju prevencije, tako što je osmislila sopstveni model kreiranja funkcionalnog modela vaspitanja.

„Taj model se primjenjuje u svim školama, pod nazivom „Briga o djeci- zajednička odgovornost i obaveza“, a u nadležnosti je republičkog pedagoškog zavoda. Sva naša nadležna ministarstva udružena su oko ove ideje“, rekla je Lovrićeva.

Ona je naglasila da je potrebno podsticati zajedničku saradnju između škola, organa starateljstva, policije i zdravstvenih ustanova.

„Vjerujem da idemo u veoma dobrom pravcu, jer imamo model koji kreće iz škole. Dijete najviše vremena provodi u školi, ona je njegova druga kuća i treba da ima koordinišuću ulogu u brizi o djeci između svih institucija“, navela je Lovrićeva.

Radionica u Foči održava se pod pokroviteljstvom Međunarodne organizacije za migracije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Poslednje vijesti

„Neka svjetlost pobijedi tamu“ – literarna kreativnost slijepih i slabovidnih lica

Uz snažnu poruku „Neka svjetlost pobijedi tamu“ održano je književno veče u organizaciji Saveza slijepih i slabovidnih lica Republike Srpske i Međuopštinske...

Igrajući basket prikupili 787 maraka za Helenu i Nemanju

Na humanitarnom turniru u basketu koji je održan na novoizgrađenom terenu pored Studentskog doma u Foči prikupljeno je 787 maraka za liječenje...

„Delije Foča“ sutra organizuju Humanitarno veče za Helenu i Nemanju

Navijačka grupa „Delije Foča“ organizovaće sutra, u Konobi „Zlatnja Dunja“, Humanitarno veče s ciljem prikupljanja novca za liječenje Helene Gavran i Nemanje Starovića.

Redovan pregled najbolja prevencija od raka dojke

Oktobar je mjesec tokom kojeg se promoviše borba protiv karcinoma dojke, koji se smatra vodećim uzrokom obolijevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj...

Sin nožem ubio oca

Muškarac čiji su inicijali P.V. (48) uhapšen je zbog sumnje da je nožem usmrtio oca P.M. (78) u kući...