18 C
Foca
Naslovna Kultura Đakon Ilić: Film iz Foče podijeliti cijeloj Crkvi

Đakon Ilić: Film iz Foče podijeliti cijeloj Crkvi

Poznati pravoslavni reditelj, pisac i dramaturg đakon Nenad Ilić pohvalio je film „Kamen vodenični“, koji su napravili studenti Bogoslovskog fakulteta u Foči, ocijenivši ga kao veliko osvježenje, ali i kao hrabar poduhvat.

Gostujući na Bogoslovskom fakultetu, na tribini o hrišćanskom filmu, autor romana „Carigradski drum“ i jedan  od vodećih stvaralaca savremene pravoslavne kulture rekao je da je ovaj film, koji je snimljen u Foči, jako dragocjen i inspirativan za hrišćanstvo uopše, jer donosi obnovu iskrene komunikacije. „Prva asocijacija dok sam gledao film bila je- pa ovo treba odmah da se spakuje da se podeli po crkvama, po celoj srpskoj crkvi, da se odgleda posle liturgije, da se prosto iskreno popriča. Film je obuhvatio sve „vruće“ teme naše crkve, koje su jako važne“, rekao je Ilić.

Studenti u filmu na komičan način kritikuju negativne pojave u crkvi, ukazujući da suština hrišćanstva nije u pukom izvršavanju narodnih običaja ili crkvenih obreda, već prije svega u činjenju dobrih djela. Ilić naglašava da borba protiv licemjerstva počinje od samoga sebe.  „Ako hoće čovek da se bori sa licemerstvom, onda svoje sopstveno licemerstvo mora prvo da prizna. Upravo se radi o licemerstvu unutar crkve, a ova vrsta otvorenosti je jedna jako ohrabrujuća stvar, pogotovo što to rade mladi ljudi unutar crkvene sredine na jednom fakultetu koji ne spada u centralne zone, ali očigledno sa jednim kvalitetom koji itekako može da bude poučan i za sve ostale. Nešto počinje da se dešava, Bogu hvala“, konstatovao je Ilić.

Kamen-vodenicni

On je rekao da se studenti na ovaj način odupiru i sve prisutnijoj malodušnosti i bježanju od suočavanja sa problemima.“Konačno da vidim mlade ljude koji ne žele da se povlače, nego prosto imaju ideju da se za početak smeju našim slabostima i zabludama, pa da onda prosto požele nešto više od toga. Napravili su to na jedan vrlo fin i ubedljiv način, u formi koja bi u internacionalnim okvirima takvog žanra filma bila potpuno uspešna“, uvjerava Ilić.

On je naglasio da su malograđanština i forma prisutni i u crkvi, što je ponižavajuće, te da crkva nosi veliku odgovornost, pa stoga ne bi smjela dozvoliti da bude malograđanska institucija. „Ako nas to potpuno pobedi, ako izgubimo svest da nismo dovoljni u tome, ako izgubimo humoristički otklon, koji su studenti u filmu pokazali, onda smo izgubili sve. Zato je ovo dragoceno, ovo je prosto opomena, ali na jedan način koji nije „prst u oko“, nije mučenje, nego na duhovit i šaljiv način- smej se, brate mili, malo smo nedovoljni, Bože pomozi, bićemo bolji“.

Članovima filmske sekcije, Ilić je poželio da ne odustanu od ideala, kojima teže u ovom filmu. „Oni će u životu prvenstvo da se bave bogoslovskim naukama, a ovaj izlet u filmsku zonu je prosto neočekivano uspešno izveden. Najvažnije je da ne odustanu od tog iskrenog pogleda na svet. Ako uspeju da ostanu sa tim, oni će doneti mnogo koristi i našoj crkvi i našem narodu i Bog nek im je na pomoći“, poručio je Ilić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Poslednje vijesti

„Delije Foča“ sutra organizuju Humanitarno veče za Helenu i Nemanju

Navijačka grupa „Delije Foča“ organizovaće sutra, u Konobi „Zlatnja Dunja“, Humanitarno veče s ciljem prikupljanja novca za liječenje Helene Gavran i Nemanje Starovića.

Redovan pregled najbolja prevencija od raka dojke

Oktobar je mjesec tokom kojeg se promoviše borba protiv karcinoma dojke, koji se smatra vodećim uzrokom obolijevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj...

Sin nožem ubio oca

Muškarac čiji su inicijali P.V. (48) uhapšen je zbog sumnje da je nožem usmrtio oca P.M. (78) u kući...

Školske klupe zamijenili radnim obavezama

Asocijacija srednjoškolaca u BiH održala je „Socijalni dan“ u okviru kojeg su srednjoškolci školske klupe zamijenili radnim obavezama, a ove godine njih...

Nastavlja se raskresivanje rastinja – u nedjelju i ponedjeljak više sela bez struje

Radnici fočanske Elektrodistribucije nastavljaju sa raskresivanjem rastinja oko dalekovoda. U nedjelju će se raskresivati rastinje oko dalekovoda koji strujom...