Dan Republike obilježen i u Foči: “Zauvijek ćemo slaviti 9. januar”

Jan 9, 2019 @ 14:53 | autor Igor Janković
Dan Republike obilježen i u Foči: “Zauvijek ćemo slaviti 9. januar”
Društvo
0

Parastosom na Gradskom groblju „Božovac“, obilaskom spomen-sobe i centralnog spomenika poginulim srpskim borcima i civilima iz posljednjeg rata, prisluživanjem svijeća i polaganjem cvijeća, u Foči su obilježeni Dan Republike Srpske- 9. januar i krsna slava Sveti arhiđakon Stefan.

Dan RS 2

Na svečanom prijemu, koji je u Centru za kulturu i informisanje lokalna uprava organizovala za predstavnike javnog života i građane, zamjenik načelnika opštine Zoran Elez je istakao da je 9. januar veliki dan za sve građane Srpske.

„Republika Srpska je jaka onoliko koliko je volimo i poštujemo. Fočanska omladina je sinoć, već tradicionalnom bakljadom uz veliku ikonu Svetog Stefana, pokazala kako se voli Srpska i kako se cijene srpski borci koji su dali živote za nju“, rekao je Elez.

Dan RS 3

Predsjednik fočanske Boračke organizacije Srđan Stanković je poručio da borcima nikakav sud ne može odrediti da li će slaviti 9. januar.

„Republiku Srpsku su prije 27 godina stvorile tadašnje vlasti, među kojima je bilo i boraca, a održali su je borci i zauvijek ćemo slaviti taj dan“, rekao je Stanković.

On je napomenuo da demobilisani borci i danas uglavnom teško žive, da su bez posla i da traže zaposlenje svojoj djeci.

„Iz naše regionalne organizacije je potekao zahtjev da se i borci od 65 godina, koji nemaju 15 godina radnog staža, mogu penzionisati. Sada je to došlo na red i po našim saznanjima to bi u ovoj godini trebalo da se primijeni, jer su do Nove godine u svoja opštinska odjeljenja trebali da se prijave svi takvi borci“, rekao je Stanković.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara