Dan RS čestitali raširivši trobojku na njenom najvišem vrhu Magliću

Jan 11, 2018 @ 19:12 | autor Nataša Petrović
Dan RS čestitali raširivši trobojku na njenom najvišem vrhu Magliću
Društvo
0

Tri zaljubljenika u prirodu i planinarenje, Marko Nikolić iz Foče i Radovan Klačar i Nikola Rističević iz Pala, Dan Republike Srpske 09.januar obilježili su usponom na najveći vrh Republike Srpske  i Bosne i Hercegovine, Maglić, koji se uzdiže na 2.386 metara iznad mora.

Raširivši trobojku na njenom najvišem planinskom vrhu, Magliću, Marko, Radovan i Nikola svim građanima Republike Srpske čestitali su Dan republike.

maglic 2

Uspon na krov Bosne i Hercegovine u zimskim mjesecima, ova tri planinara planirali su neko vrijeme, a upravo je 09. januar,  Dan republike, bio idealan termin za to, rekao nam je Marko Nikolić: „I ranije smo planirali uspon na Maglić u zimskim mjesecima, ali smo se dogovorili da upravo to bude na Dan Republike Srpske i njenu krsnu slavu, kako bi na taj način svim njenim građanima čestitali ovaj važan dan“.

Maglic4

Planinari su na uspon krenuli iz Suhe, sa Tjentišta, odmorili na Trnovačkom jezeru i 09. januara ujutru u 03.30 minuta, dok je još snijeg zaleđen krenuli ka najvišoj  koti Bosne i Hercegovine, priča Marko: „Dan ranije smo krenuli sa Suhe i stigli do Trnovačkog jezera. Tu smo prenoćili i odmorili i 09.januara u ranu zoru, oko pola četiri ujutru, krenuli ka Magliću. Izabrali smo to vrijeme jer je tada snijeg zaleđen i najlakše se kretati. Oko 09:30 smo bili na vrhu. Staza je bila teška za uspon jer je bilo dosta snijega, ali hvala Bogu bez problema smo završili uspon ali i povratak“.

Maglic 3

Uspon na bilo koji planinski vrh iznad 2.000 metara nadmorske visine u zimskim uslovima je težak i opasan. Ovu trojicu planinara pratila je sreća i velika volja da se upravo 09. januara popenju na Maglić, iako im je uspon otežavao snijeg koji je na nekim mjestima bio dubok oko metar, dok su snježni nanosi bili znatno dublji: „Ja se duže vremena bavim planinarenjem, a moji drugovi su aktivni sportisti, bave se biciklizmom i džudoom, a obožavaju planinarenje. S obzirom na to svi smo bili dosta dobro pripeljeni, znali smo šta nas čeka, pratili smo vrijeme i upoznali smo se sa planinom. Pored toga, sigurnost nam je bila i dobra oprema kao i naš oprez“, zaključio je Nikolić.

Ovo je još jedna od neobičnih čestitki koja je za Dan Republike Srpske upućena sa područja Foče.

 

Podijeli vijest:

Komentari

komentara