Насловна Друштво Dan RVI u Foči: Očekujemo povećanje invalidnina

Dan RVI u Foči: Očekujemo povećanje invalidnina

6.4 C
Foča

Parastosom i polaganjem cvijeća na centralni spomenik poginulim borcima i civilima iz posljednjeg rata, u Foči je danas obilježen Dan ratnih vojnih invalida Republike Srpske.

U ratu od 1992. do 1995. godine, 460 boraca Vojske Republike SRpske iz Foče ostali su invalidi.

 

Dan RVI 2

Među njima je i Zoran Živanović, stoodstotni RVI prve kategorije, koji je u ratu teško ranjen na Grepku.

“Sa današnjeg skupa možemo poslati poruku da su invalidi još uvijek tu za Republiku Srpsku, bez obzira što su invalidi, kao i da se posveti više pažnje invalidima, pogotovo od četvrte do desete kategorije”, rekao je Živanović.

Predsjednik Udruženja RVI Foča Dragan Milanović podsjetio je da je 10. septembra 1993. godine Narodna skupština Republike Srpske usvojila zakon o ratnim vojnim invalidima, pa su taj dan odredili kao svoj.

Milanović smatra da je potrebno da Vlada Srpske i ostale institucije posvete više pažnje pravima ove kategorije boraca.

“Invalidnina odavno nije povećana, a Savez RVI je tražio ove godine da postotak povećanja osnovice porodične i lične invalidnine bude 10 odsto. Imamo obećanje od predsjednika Vlade, ako se steknu uslovi, da će se to i desiti, a nadam se da ćemo u ovom mjesecu imati sastanak sa premijerom da vidimo da li su se stekli uslovi za deset odsto ili je to neki niži procenat”, rekao je Milanović.

Dan RVI 4

Cvijeće na centralni spomenik u Foči položili su i svijeće prislužili načelnik opštine Radisav Mašić, te delegacije Udruženja RVI, Boračke i Organizacije porodica poginulih boraca.

Последњи текстови

Мјештани Ријеке поправили кров на најстаријој фочанској цркви

Мјештани Ријеке Челебићке поправили су кровни покривач на Цркви Светог Николе у том селу, која је национални споменик БиХ.

Британски амбасадор Филд и начелник Машић уручили помоћ старим лицима

Амбасадор Велике Британије у БиХ Мет Филд и начелник општине Фоча Рaдисав Машић посјетили су данас четири фочанске породице и уручили им...

Поштуј туђе, студирај своје – студирај српски језик

Драги матуранти, ви се тренутно налазите на највећој животној прекретници. Завршавате један занимљив и узбудљив период свог живота и пред вама се...

Анастасија Ћоровић и Раде Крунић међу 150 номинованих за награду „Вечерњаков печат“

Међу 150 познатих личности из свијета умјетности, политике и спорта у конкуренцији за награду „Вечерњаков печат“, коју додјељује „Вечерњи лист“ нашла се...

ОО СДС Фоча: Зашто се сједница локалног парламента одржава у сали Градског позоришта?

Општински одбор Српске демократске странке Фоча у саопштењу достављеном медијима поставио је питање начелнику Општине  и предсједнику Скупштине Општине зашто се сједница...