Naslovna Društvo Dan RVI u Foči: Očekujemo povećanje invalidnina

Dan RVI u Foči: Očekujemo povećanje invalidnina

7.9 C
Foča

Parastosom i polaganjem cvijeća na centralni spomenik poginulim borcima i civilima iz posljednjeg rata, u Foči je danas obilježen Dan ratnih vojnih invalida Republike Srpske.

U ratu od 1992. do 1995. godine, 460 boraca Vojske Republike SRpske iz Foče ostali su invalidi.

 

Dan RVI 2

Među njima je i Zoran Živanović, stoodstotni RVI prve kategorije, koji je u ratu teško ranjen na Grepku.

“Sa današnjeg skupa možemo poslati poruku da su invalidi još uvijek tu za Republiku Srpsku, bez obzira što su invalidi, kao i da se posveti više pažnje invalidima, pogotovo od četvrte do desete kategorije”, rekao je Živanović.

Predsjednik Udruženja RVI Foča Dragan Milanović podsjetio je da je 10. septembra 1993. godine Narodna skupština Republike Srpske usvojila zakon o ratnim vojnim invalidima, pa su taj dan odredili kao svoj.

Milanović smatra da je potrebno da Vlada Srpske i ostale institucije posvete više pažnje pravima ove kategorije boraca.

“Invalidnina odavno nije povećana, a Savez RVI je tražio ove godine da postotak povećanja osnovice porodične i lične invalidnine bude 10 odsto. Imamo obećanje od predsjednika Vlade, ako se steknu uslovi, da će se to i desiti, a nadam se da ćemo u ovom mjesecu imati sastanak sa premijerom da vidimo da li su se stekli uslovi za deset odsto ili je to neki niži procenat”, rekao je Milanović.

Dan RVI 4

Cvijeće na centralni spomenik u Foči položili su i svijeće prislužili načelnik opštine Radisav Mašić, te delegacije Udruženja RVI, Boračke i Organizacije porodica poginulih boraca.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Poslednje vijesti

PU Foča: Dvadeset sedam pripadnika darivalo krv

Kako bi se povećale zalihe dragocjene tečnosti i spasili životi sugrađana policijski službenici Policijske uprave Foča darivali su krv u Službi transfuzijske  medicine. Time...

Danas oblačno sa kišom

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti oblačno sa kišom i dnevnom temperaturom od osam do 13 stepeni Celzijusovih....

Fočak uhapšen zbog prevoza migranata

Fočanska saobraćajna policija lišila je slobode Fočaka čiji su inicijali A.V. /37/ za koga se sumnja da je prevozio ilegalne migrante.

Bjelogrlići, niste sami, Foča je uz vas

Trogodišnjoj Ivani Bjelogrlić iz Istočnog Sarajeva, kojoj je u septembru prošle godine dijagnostikovan karcinom bubrega, potrebna je naša pomoć za liječenje u...

Četvrtak neradni dan, raspored radnog vremena

Za vrijeme republičkog praznika, 21.novembra, dana kada se obilježava potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, u Foči će odlukom načelnika opštine, radno vrijeme zanatsko-preduzetničkih...