Danas se farbaju vaskršnja jaja

Apr 6, 2018 @ 10:58 | autor Radio Foča
Danas se farbaju vaskršnja jaja
Društvo
0

Na Veliki petak, poštujući crkveno predanje, mnoge domaćice farbaju vaskršnja jaja.

Jedan od najljepših i najradosnijih srpskih običaja, koji se zadržao čak i u gradovima, jeste farbanje jaja za Vaskrs.  Običaj je da se domaćica najpre prekrsti i pomoli Bogu, zatim u sud sa vodom, u kome će kuvati i farbati jaja, dodaje malo vodice koja je osvećena u toku vaskršnjeg posta.

Starije domaćice koriste tradicionalne i prirodnije načine sa lukovinom i travom, dok se mlađe opredjeljuju za neke nove, modernije, tehnike.

vaskrsnja-jaja-1

Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove se čuvarkuća. Čuvarkuća simbolizuje Hristovu krv i čuva se u kući do sledećeg Vaskrsa. Čuva kuću i ukućane, služi za napredak i sreću kuće i porodice. Čuvrakuća od prethodnog Vaskrsa baca se u rijeku, kako bi sa njim otišla i sva nesreća, koju je ovo jaje skupljalo tokom godine.

Po crkvenom predanju jaja se farbaju na Veliki četvrtak ili Veliki petak, a taj običaj simbolizuje događaj kada je Marija Magdalena, putovala u Rim da propovijeda Jevanđelje i posetila cara Tiberija. Tada mu je, u znak pažnje, kao  poklon, predala crveno jaje, i pozdravila ga riječima: Hristos Vaskrse.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara