Dari Đajić nagrada za najboljeg volontera Srpske

Dec 6, 2018 @ 12:54 | autor Igor Janković
Dari Đajić nagrada za najboljeg volontera Srpske
Društvo
0

Dara Đajić iz Foče, predsjednik Međuopštinske organizacije slijepih i slabovidih Foče, Kalinovika i Čajniča, jedan je od četiri najbolja volontera Republike Srpske za 2018. godinu.

Povodom Međunarodnog dana volontera- 5. decembra, Ministarstvo porodice, omladine i sporta i ove godine nagradilo je najbolje volontere i najbolje organizatore volontiranja, kao i organizacije i pojedince koji su dali poseban doprinos volontiranju.

Republička nagrada za volontiranje je najviše priznanje koje Republika Srpska dodjeljuje za neplaćeni humanitarni rad i za doprinos njegovom promovisanju.

Na svečanoj ceremoniji u Banskom dvoru u Banjaluci, nagrada za najboljeg organizatora volontiranja uručena je Udruženju „Most“ iz Gradiške, a za najboljeg volontera dodijeljene su četiri nagrade.

Među nagrađenima je i Dara Đajić, predsjednik Međuopštinske organizacije slijepih i slabovidih Foče, Kalinovika i Čajniča i volonter ove organizacije duže od pola vijeka, još od 1966. godine.

“Srećna sam i ponosna što sam dobila nagradu, koja nije samo moja, nego i mojih kolega volontera koji rade zajedno sa mnom. Humanost je nešto veličanstveno i uzvišeno, lijepo je kada možeš nekome da pomogneš. Po završetku školovanja i zaposlenjem u Kazneno-popravnom zavodu od 1966. godine, uključila sam se aktivno u udruženje i za sve ove godine radim bez ikakve nadoknade. Srećna sam što, iako sam osoba sa invaliditetom, mogu biti od koristi svojim kolegama, ljudima iste sudbine, a i drugima”, rekla je Đajićeva.

Preostale tri nagrade za najboljeg volontera dobili su Banjalučanka Anastasija Ćorović, inače, fočanski student, Nikola Stjepanović iz Doboja i Miloš Popović iz Laktaša.

Nagrade je uručila ministar porodice, omladine i sporta Jasmina Davidović.

“Jedino društvo u kojem postoje solidarnost, humanost i osjećaj za druge ima perspektivu i u njemu vrijedi živjeti. Volonteri Srpske nam pokazuju da možemo izdvojiti dio vremena, snage i znanja da bismo pomagali drugima”, rekla je Davidovićeva.

Ona je navela da je najbolji organizator volontiranja dobio nagradu u iznosu od četiri prosječne plate ili oko 3.500 KM, dok su pojedinačne četiri nagrade za najbolje volontere u iznosu od po dvije prosječne plate.

“Ta sredstva treba da budu veća na republičkom i lokalnom nivou jer se ono što rade volonteri ne može mjeriti novcem”, naglasila je Davidovićeva.

Diplome za poseban doprinos volontiranju dobilo je 19 organizacija i pojedinaca, a među njima i tri organizacije i dva volontera iz Foče.

To su Međuopštinska organizacija slijepih i slabovidih, Planinarsko-speleološko udruženje „Vučja stopa“, Speleološko društvo „Ursus speleus“, a od pojedinaca Vladimir Smrekić i Miloš Jakić.

 

Podijeli vijest:

Komentari

komentara