Demant speleološkog društva “URSUS SPELAEUS“

Aug 19, 2015 @ 13:46 | autor Radio Foča
Speleološko društvo “URSUS SPELAEUS“ Foča, želi da obavjesti kako samo rukovodstvo Opštine Foča, tako  sugrađanine, o lažnom promovisanju rada planinarsko-speleološkog društva „Vučja stopa“.

 

Naime, kako je objavljeno na iformativnim portalima o značajnom speleo-ronilačkom  istraživanju pećine Peruc,  u selu  Izbišnu kod Foče,  planinarsko-speleološko društvo „Vučja stopa“  se služila neistinama, kako bi promovisala rad pomenutog Društva. U samoj objavi koju su plasirali na elektonske portale, o speleo-ronilačkoj ekspediciji  se vidi da je u pitanju lažna promocija. U tekstu se navodi da su sifoni duboki  11 i 9,5 metara, a dugački 30 i 50 metara, u daljnjem tekstu samo Društvo demantuje istinitost same ekspedije, jer se navodi da je zamućenost vode spriječila cjelokupno preronjavanje i snimanje pomenutih sifona. Postavlja se pitanje, kako su došli do dimenzija sifona, od 11 i 9,5 metara dubine, kao i dužine od 30 i 50 metara, kada je onemogućeno istraživanje zbog zamućenosti vode, kao i kako se navodi da je ovo prvo speleo-ronilačko istraživanje posle 25. godina da nije propraćene medijski, kao ni foto dokumentacijom same ekspedicije.

 

pecina-Peruc-2
Speleološko društvo “URSUS SPELAEUS“ Foča,  je otkrilo i istražilo pećinu Peruc 80-tih godina. U daljem radu Društva pećina Peruc je posjećivana više puta od strane speleologa našeg Društva.  Takodje, pored demanta koje je planinarsko – speleološko društvo „Vučja stopa“ demantovalo samo seme o  speleo-ronilačkoj ekspediciji  u samoj objavi na elektronskim portalima, speleološko društvo “ URSUS SPELAEUS“ Foča, demantuje samu ekpediciju.

 

 OBRAZLOŽENJE: Voda, kao i sifon u pećini Peruc je kristalno čista, zahvaljujući kristalno čistoj vodi, mještani sela Izbišno su kaptirali i koristili vodu za  za piće.

 

U telefonskom razgovoru sa potpredsjednikom mjesne zajednice Izbišno, Ismetom Mekićem  nam  je potvrdjeno  da  područje oko pećine Peruc, i same pećine u protekom periodu od  mjeseca dana niko posjećivao, a ne da je radjena spelo-ronilačka ekspedicija.

Izvor: Speleološko društvo “URSUS SPELAEUS“ Foča

Podijeli vijest:

Komentari

komentara