Djeca pijukanjem najavila radost Božića

Jan 5, 2019 @ 22:00 | autor Igor Janković
Djeca pijukanjem najavila radost Božića
Društvo
0

Hram Svetog Save u Foči večeras su ispunili graja i radost djeca koja su pijučući u slami tražila čokoladice, bombone, orahe, sokiće i druge poklončiće koje su im pripremili Dječija igraonica „Zvjedica“ i Crkvena opština.

pijukanje 2

Drevni običaj pijukanja, koji prethodi Božiću, a kojim se nekada na selu dočekivao ovaj praznik, podsjeća na pijukanje pilića koji se okupljaju pod krilima kvokče, ukazujućii da isto tako Crkva i Bogomladenac sabiraju i štite djecu i cijelo čovječanstvo.

Voditelj Dječije igraonice „Zvjezdica“ Zvjezdana Kulić kaže da su se u dogovoru sa Crkvenom opštinom odlučili da prvi put u hramu organizuju božićno pijukanje da bi oživjeli i sačuvali ovaj slikoviti običaj.

pijukanje 4

„Želja nam je da djeca osjete draž ovog običaja, draž zajedništva, toplinu doma, da osjete da je Crkva dom za sve. Da ljubav koju treba da širimo u porodici, da treba da je širimo i van porodice“, rekla je Kulićeva.

pijukanje 3

Profesor Bogoslovskog fakulteta Nenad Tupeša ističe da je Božić početak svakog praznovanja, jer Bog vječni postaje dijete, te da je prirodno da se djeca tome najviše raduju.

„Raduju se i zbog riječi Gospodnje, jer starozavjetni prorok kaže da „iz usta male djece koja sisaju činiš sebi hvalu“, a to i Hristos ponavlja u jevanđelju i kaže „dok ne budemo kao djeca nećemo ući u Carstvo nebesko“. U Markovom jevanđelju ponavlja „pustite djecu neka dolaze k meni, jer ovakvih je Carstvo nebesko“, navodi Tupeša.

pijukanje 5

On  podsjeća da djeca radujući se i pijučući kao pilići izražavaju radost cjelokupne tvorevine, cijelog svijeta, i biljnog i životinjskog i roda ljudskog.

pijukanje zadnja

„Sve osjeća dolazak tvorca, koji izbavlja od drevne propasti u koju nas je grijeh uveo. Upravo na Božić se ta radost i ta čežnja ostvarila, došao je novi Adam koji će izbaviti svijet i čovječanstvo od vječne pogibli i upravo kroz usta male djece koja sisaju čini radost i hvalu. Zbog toga smo i mi priredili ovu radost da djeca, koja su čistog srca, prva objave tajnu rođenja Hristovog, da se prva zaraduju i tu radost prenesu svima nama“, rekao je Tupeša.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara