Naslovna Društvo Đogo: Gradimo sebe i svetosavski hram zahvaljujući precima koji su podigli svetonikolajevski

Đogo: Gradimo sebe i svetosavski hram zahvaljujući precima koji su podigli svetonikolajevski

Sveti Nikolaj Miriklijski Čudotvorac sabrao nas je da slavimo u radosti i da znamo da nije sve u čovjekovim rukama, ali da ono što jeste čovjek nema pravo da ne učini. Znamo da nije ni naše da znamo sve dubine promisla Božijeg, ali naše jeste da budemo saradnici Bogu u dobru i brizi za drugog čovjeka, za mošti oca Nikolaja, ali i za svakog Nikolu koga danas vidimo pored sebe. Istakao je ovo u besjedi profesor Bogoslovskog fakulteta protojerej-stavrofor Darko Đogo na sinoćnoj akademiji kojom je u Foči počela proslava krsne slave opštine i Hrama Svetog Nikole, Nikolice.

Podsjećajući da je praznik Nikolice uspomena na događaj iz 11. vijeka, kada su pred najzedom Turaka mošti ovog svetitelja iz Male Azije prenesene u italijanski Bari, profesor Đogo u besjedi naglašava da je srpski srednjovjekovni vladar Stefan Dečanski čudom progledao baš u hramu Svetog Nikole u Bariju.

-Sveti Stefan Dečanski iz ruku Svetog Nikolaja dobija oči, dobija vid da vidi unaprijed, da vidi da će se njegovi Dečani sijati na suncu i da će ih poharati ne jednom, ali da će ostajati i svijetliti ne prelivom sunčanog sjaja nego vječitom svjetlošću Božanske liturgije, vidjeti dalje i dublje, vijekovima unaprijed ka nama svojoj djeci i unazad ka Svetom Nikolaju Miriklijskom, to je viđenje našeg naroda ili je bar bilo viđenje do najnovijeg vremena. Tako su vidjeli stari Fočaci za vrijeme turskog vakta kada su počeli da grade svoju crkvu, vidjeli su te 1857.godine nas kako danas sjedimo ovdje i slobodu sa kojom ih spominjemo, vdijeli su je jer su je sanjali, jer su znali da iz dubine bića sve što čovjek očajno traži i čemu se beznadežno nada i voli više od sebe samoga, na kraju blagodaću Božijom postaje stvarnost-kazao je Đogo.

akademija 4

Podsjećajući da su naši preci podigli svetonikolajevski hram u Foči boreći se za svoju budućnost, Đogo ističe da mi danas za razliku od njih ne vidimo dovoljno duboko ni dovoljno daleko. Kada očima Svetog Stefana Dečanskog i ljudi koji su gradili Hram Svetog Nikole pogledamo dublje i dalje možda nađemo u nama čovjeka kome dijete neće biti briga i trošak, nego radost i nada, čovjeka kome drugi čovjek neće biti vuk i konkurent nego brat i saradnik.

-Shvatićemo onda šta su naši oci shvatili još te 1857.godine. Da su vremena teška za nošenje svakom čovjeku ponaosob, ali da narod može da ostavi mjesto u kome će njegovi potomci susretati se sa Bogom. Danas gradimo u Foči svetosavski hram zahvaljujući ljudima koji su podigli svetonikolajevski. Danas slavimo u slobodi i miru zahvaljujući brojnim ljudima koji su položili živote da bismo se danas mi radovali-istakao je Đogo i dodao da je naša obaveza više nego ikada da nas se ni preci ni potomci ne postide.

-Pomoći će Bog, naše je da ima kome da pomogne-poručio je protojerej-stavrofor Darko Đogo.

akademija 3

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da je krsna slava mjesto okupljanja prijatelja, rodbine, kumova, mjesto radosti i sabornosti.

-Od Svetog Save mi srpsku slavu slavimo i ona nas je održala, jer se slavila i kad se imalo i nemalo, i u bolestima i u radostima, i onda kada se to možda nije moglo. Kod Srba je to uvijek moglo i ostalo je tako i do danas-rekao je Mašić.

akademija 2

Program svečane akademije uveličali su svojim nastupima  hor Bogoslovije Svetog Petra Dabrobosanskog,  učenici Muzičke škole i majstor frule Draško Spasojević iz Rudog.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Poslednje vijesti

Heleni Gavran za liječenje potrebna pomoć humanih ljudi

Četvorogodišnja Helena Gavran, koja je porijeklom iz Foče a danas živi u Beogradu,  teško je bolesna, a za njeno ozdravljenje potrebna je pomoć dobrih...

OŠ “Sveti Sava” : Đački sobičak za učenje i zabavu

U OŠ „Sveti Sava“ u Foči otvorena je višenamjenska prostorija za učenike „sobičak“ u kojoj će osnovci kroz različite aktivnosti spojiti učenje i zabavu....

Darko Đogo: Povelja bana Kulina svjedok srpskog identiteta Bosne

Profesor Bogoslovskog fakulteta u Foči Darko Đogo ističe da Povelja bana Kulina, koja je napisana prije 830 godina, svjedoči da je pravoslavni hrišćanski i...

Obilježeno 27 godina od zločina na Papratnoj njivi

Kod spomenika na Papratnoj njivi, uz stari put Foča-Kalinovik, danas je služen parastos za 42 civila i borca Vojske Republike Srpske, koji su na...

„Kad će sreća pa se zarati“ – roman o nespojivim prijateljima

Roman „Kad će sreća pa se zarati“, autora Saše Kneževića, profesora na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, promovisan je sinoć u fočanskom Centru...