Društvene mreže prostor za širenje govora mržnje

Dec 1, 2017 @ 14:10 | autor Nataša Petrović
Društvene mreže prostor za širenje govora mržnje
Društvo
0

U Bosni i Hercegovini prisutan je govor mržnje, kako u životima običnih građana, tako i u govorima političara, ali i na društvenim mrežama, te je zbog toga veoma važno da se govor mržnje svede na minimalnu mjeru a da se kultura dijaloga dovede na razuman nivo, istakao je predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske Branislav Borenović, na Okruglom stolu koji je ovaj Odbor organizovao u Foči na temu krivičnih djela nastalim iz mržnje i incidentima zasnovanim na predrasudama. Državne i entitetske ustanove, vjerske zajednice, lokalne samouprave ali i obrazovne ustanove moraju učiniti napore da se govor mržnje smanji kako bi se mogla kreirati bolja budućnost, rekao je Borenović: „Značajna je uloga svih ovih organizacija, ne mogu samo reći da je značajna uloga političara jer oni ponekad nesvjesno podstiču takvu vrstu komunikacije koja nije dobra. Zbog toga je bitno da svi zajedno učestvujemo u dijalozima ove vrste, gdje jedna od presudnih uloga pripada medijima. Bez značajnig angažovanja i prisustva medija biće jako teško uticati na smanjenje ili osudu govora mržnje“.

U smanjenju govora mržnje mnogo može pomoći dijalog i otvaranje tema koje su problematične, dodaje Borenović. Ono što bi se, po njegovom mišljenju, trebalo zakonski regulisati je govor mržnje na internetu i društvenim mrežama: „Zloupotreba interneta je evidentna. Društvene mreže su postale prostor koji je potpuno otvoren za širenje govora mržnje i mislim da se na tom polju moraju uraditi određeni zakonski napori. U suštini kada bi svako od nas učinio mali napor mogli bismo napraviti određeni iskorak kada je u pitanju suzbijanje govora mržnje“, zaključio je Borenović.

24271562_10212444087629513_1706906748_o

U radu Okruglog stola učestvovali su i predstavnici Parlamenta FBiH. Podpredsjednica Parlamenta Vesna Švancer ističe da će se ove aktivnosti provoditi i u Federaciji, kako bi se sa građanima na terenu vidjeli i utvrdili problemi. Švancerova ističe veliku ulogu političara u borbi protiv mržnje i nasilja: „Mi kao odgovorni političari trebali bi da kažemo stop mržnji, nasilju bilo koje vrste. Političari trebaju dolaziti na lice mjesta i redovno pratiti dešavanja kako bi onda to prenijeli u svojim parlamentima da bi bilo što manje ovakvih slučajeva. Slijedi izborna godina i pojaviće se tenzije, ali ja vjerujem da će političari promovisati mir kako bi bilo što manje incidenata na čitavom području BiH“.

Opština Foča je već napravila značajne iskorake kada je u pitanju suzbijanje govora mržnje i nacionalnih razlika, formiranjem koalicije koja promoviše tolerantnost i Odbora za međureligijsku saradnju, ističe načelnik opštine Radisav Mašić: „Mi u Foči nismo tražili incident da bi pričali o govoru mržnje i o potrebi da budemo tolerantniji, već su te komisije u skladu sa svojim programima o toj temi otvoreno razgovarale. Dobro je razgovarati o ovim temama jer potrebno je shvatiti da su različitosti bogastvo jedne sredine“.

24209797_10212444086669489_136845961_o

Organizaciju Okruglog stola pomogla je misija OSCE-a u BiH. Službenik za demokratizaciju kacelarije OSCE-a u Foči Željko Vukanović kaže da je ohrabrujuća činjenica da mladi sve više učestvuju i podržavaju ovakve debate i inicijative: „OSCE prati statistiku incidenata koji se dešavaju zbog predrasuda i govora mržnje. U ovoj godini statistika pokazuje da je takvih incidenata više nego prošle godine. Ohrabrujuća je činjenica da mladi podržavaju ove debate i imaju odklon u odnosu na starije generacije“.

Kako je zaključila podpredsjednica Parlamenta FBiH Vesna Švancer građani Bosne i Hercegovine su davno shvatili da su različitosti na ovim prostorima bogatstvo. Po njenom mišljenju zrelost građana se pokazala u vrijeme poplava, kada su svi svima pritekli u pomoć, ali u budućnosti se mora apelovati na političare i politički vrh BiH da i oni shvate da su različitosti ništa drugo nego vrijednost jedne zemlje.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara