Naslovna Društvo Druženjem ruše sve barijere

Druženjem ruše sve barijere

U okviru  projekta “Demokratija i ljudska prava u vrtićima”, u fočanskom vrtiću Čika Jova Zmaj danas su se družila djeca iz ove predškolske ustanove sa svojim vršnjacima iz Goražda. Osim mališana, družili su se i roditelji, ali i uposlenici i vaspitači ovih ustanova. Projekat ima za cilj unaprijeđenje odnosa i zbližavanje porodica susjednih lokalnih zajednica iz dva entiteta, kao i  razvijanje i njegovanje prijateljstva i  saradnje.

Pedesetak mališana, roditelja i vaspitača SOS Kinderdorf Dječijeg vrtića Goražde, goraždanske JU Dječiji vrtić ‘Sunce” i JU Dječiji vrtić “Čika Jova Zmaj” Foča proveli su nezaboravne sate u druženju, igri, zabavi, crtanju i brojnim drugim kreativnostima.

djeca-druzenje

Mališani su jedni drugima pravili kreativna srca od papira i pokazali da njihova druženja ruše sve barijere, dok su roditelji i vaspitači razmijenjivali cvijeće koje su izradili od recikliranog materijala. Mali Fočaci i Goraždani kažu da vole da se igraju i druže jedni sa drugima:

-Iskružujem sada ruku koju sam nacrtala na papiru, da napravim srce, da iznenadim drugare, a ovde mi je super sa mojim drugarima iz Foče-kaže djevojčica Sara Forto.

-Mi pravimo za naše drugare iz Goražda iznenađenje u kojem će biti veliko srce. I oni će nama napraviti iznenađenje , kasnije ćemo se igrati i ići ćemo na predstavu-kaže dječak Lazar Popović.

vrtic-druzenje-1

 Vični druženju, saradnji, razmjeni ideja i iskustava, ali i kreativnom izražavanju bili su i vaspitači, roditelji i usposlenici predškolskh ustanova:

-Mislim da je ovo značajno i za nas i za djecu, jer je ovo ujedno razvijanje jednakosti među djecom, podsticanje srdačnosti, ali i nama dobro dođe da što bolje osmislimo buduće aktivnosti sa djecom u vrtićima-kaže vaspitačica goraždanskog dječijeg vrtića Lejla Medošević.

-Naš zadatak je da budemo danas bolji od djece, ali teško da ćemo to uspjeti, svi smo se umazali više od njih, ali je ovo odlično druženje, naše usavršavanje i pregršt dječije radosti-kaže Milan Mandić, učitelj Engleskog jezika u Dječijem vrtiću Čika Jova Zmaj.

vrtic-vaspitaci-druzenje

Međusobnom saradnjom i druženjem mališana, vaspitača i roditelja, zadovoljni su rukovodioci vrtića u Foči i JU Dječiji vrtić “Sunce” iz Goražda, Slađana Vladičić i Elma Bučo:

-Ne da smo zadovljni, nego prezadovoljni, ovo je saradnja sa goraždanskim predškolskim ustanovama koja već ima tradiciju, nastojimo da razvijamo i dalje naša prijateljstva i rušimo barijere-kaže Vladičićeva.

-Ovaj projekat i kada se završi, prijateljstva i uspostavljene veze ostaju. Djeca su ih već razvila, njihova i naša druženja prevazilaze i neke granice koje su nekada bile među nama-ističe Bučo.

rukovodioci-vrtic

Direktor SOS Kinderdorf Dječijeg vrtića Goražde, Alija Lapo, kaže da je ovo drugo druženje djece iz Foče i Goražda u okviru projekta “Demokratija i ljudska prava u vrtićima” . Lapo, koji je i koordinator na ovom projektu, kaže da je cilj programa uspostavljanje kontakata i razvijanje saradnje u predškolskim ustanovama oba entiteta, među kojima su Foča, Ustikolina, Goražde i Čajniče:

-Mi već vidimo rezultate njegovanja tih prijateljstava, ono što je mene posebno radovalo bio je trenutak kada djeca jedni druge pozivaju na rođendanske zabave, kada se razmjenjuju recepti za zimnicu i za kolače, to je kruna uspjeha ovog projekta. Sve su to naša djeca i vjerujem da će ovaj projekat i dalje nastaviti da živi-rekao je Lapo.

vrtic-druzenje-3

Projekat “Demokratija i ljudska prava u vrtićima” finansira Američka ambasada u BIH, sufinansira  Humanitarna Organizacija SOS-Kinderdorf  sa predstavništvom u Sarajevu, a njegovim provođenjem se još jednom želi dati doprinos pomirenju, interkulturalnom razumijevanju i stvaranju uslova za mir i prosperitet u BIH.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Poslednje vijesti

Heleni Gavran za liječenje potrebna pomoć humanih ljudi

Četvorogodišnja Helena Gavran, koja je porijeklom iz Foče a danas živi u Beogradu,  teško je bolesna, a za njeno ozdravljenje potrebna je pomoć dobrih...

OŠ “Sveti Sava” : Đački sobičak za učenje i zabavu

U OŠ „Sveti Sava“ u Foči otvorena je višenamjenska prostorija za učenike „sobičak“ u kojoj će osnovci kroz različite aktivnosti spojiti učenje i zabavu....

Darko Đogo: Povelja bana Kulina svjedok srpskog identiteta Bosne

Profesor Bogoslovskog fakulteta u Foči Darko Đogo ističe da Povelja bana Kulina, koja je napisana prije 830 godina, svjedoči da je pravoslavni hrišćanski i...

Obilježeno 27 godina od zločina na Papratnoj njivi

Kod spomenika na Papratnoj njivi, uz stari put Foča-Kalinovik, danas je služen parastos za 42 civila i borca Vojske Republike Srpske, koji su na...

„Kad će sreća pa se zarati“ – roman o nespojivim prijateljima

Roman „Kad će sreća pa se zarati“, autora Saše Kneževića, profesora na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, promovisan je sinoć u fočanskom Centru...