Насловна Друштво Druženjem ruše sve barijere

Druženjem ruše sve barijere

4 C
Foča

U okviru  projekta “Demokratija i ljudska prava u vrtićima”, u fočanskom vrtiću Čika Jova Zmaj danas su se družila djeca iz ove predškolske ustanove sa svojim vršnjacima iz Goražda. Osim mališana, družili su se i roditelji, ali i uposlenici i vaspitači ovih ustanova. Projekat ima za cilj unaprijeđenje odnosa i zbližavanje porodica susjednih lokalnih zajednica iz dva entiteta, kao i  razvijanje i njegovanje prijateljstva i  saradnje.

Pedesetak mališana, roditelja i vaspitača SOS Kinderdorf Dječijeg vrtića Goražde, goraždanske JU Dječiji vrtić ‘Sunce” i JU Dječiji vrtić “Čika Jova Zmaj” Foča proveli su nezaboravne sate u druženju, igri, zabavi, crtanju i brojnim drugim kreativnostima.

djeca-druzenje

Mališani su jedni drugima pravili kreativna srca od papira i pokazali da njihova druženja ruše sve barijere, dok su roditelji i vaspitači razmijenjivali cvijeće koje su izradili od recikliranog materijala. Mali Fočaci i Goraždani kažu da vole da se igraju i druže jedni sa drugima:

-Iskružujem sada ruku koju sam nacrtala na papiru, da napravim srce, da iznenadim drugare, a ovde mi je super sa mojim drugarima iz Foče-kaže djevojčica Sara Forto.

-Mi pravimo za naše drugare iz Goražda iznenađenje u kojem će biti veliko srce. I oni će nama napraviti iznenađenje , kasnije ćemo se igrati i ići ćemo na predstavu-kaže dječak Lazar Popović.

vrtic-druzenje-1

 Vični druženju, saradnji, razmjeni ideja i iskustava, ali i kreativnom izražavanju bili su i vaspitači, roditelji i usposlenici predškolskh ustanova:

-Mislim da je ovo značajno i za nas i za djecu, jer je ovo ujedno razvijanje jednakosti među djecom, podsticanje srdačnosti, ali i nama dobro dođe da što bolje osmislimo buduće aktivnosti sa djecom u vrtićima-kaže vaspitačica goraždanskog dječijeg vrtića Lejla Medošević.

-Naš zadatak je da budemo danas bolji od djece, ali teško da ćemo to uspjeti, svi smo se umazali više od njih, ali je ovo odlično druženje, naše usavršavanje i pregršt dječije radosti-kaže Milan Mandić, učitelj Engleskog jezika u Dječijem vrtiću Čika Jova Zmaj.

vrtic-vaspitaci-druzenje

Međusobnom saradnjom i druženjem mališana, vaspitača i roditelja, zadovoljni su rukovodioci vrtića u Foči i JU Dječiji vrtić “Sunce” iz Goražda, Slađana Vladičić i Elma Bučo:

-Ne da smo zadovljni, nego prezadovoljni, ovo je saradnja sa goraždanskim predškolskim ustanovama koja već ima tradiciju, nastojimo da razvijamo i dalje naša prijateljstva i rušimo barijere-kaže Vladičićeva.

-Ovaj projekat i kada se završi, prijateljstva i uspostavljene veze ostaju. Djeca su ih već razvila, njihova i naša druženja prevazilaze i neke granice koje su nekada bile među nama-ističe Bučo.

rukovodioci-vrtic

Direktor SOS Kinderdorf Dječijeg vrtića Goražde, Alija Lapo, kaže da je ovo drugo druženje djece iz Foče i Goražda u okviru projekta “Demokratija i ljudska prava u vrtićima” . Lapo, koji je i koordinator na ovom projektu, kaže da je cilj programa uspostavljanje kontakata i razvijanje saradnje u predškolskim ustanovama oba entiteta, među kojima su Foča, Ustikolina, Goražde i Čajniče:

-Mi već vidimo rezultate njegovanja tih prijateljstava, ono što je mene posebno radovalo bio je trenutak kada djeca jedni druge pozivaju na rođendanske zabave, kada se razmjenjuju recepti za zimnicu i za kolače, to je kruna uspjeha ovog projekta. Sve su to naša djeca i vjerujem da će ovaj projekat i dalje nastaviti da živi-rekao je Lapo.

vrtic-druzenje-3

Projekat “Demokratija i ljudska prava u vrtićima” finansira Američka ambasada u BIH, sufinansira  Humanitarna Organizacija SOS-Kinderdorf  sa predstavništvom u Sarajevu, a njegovim provođenjem se još jednom želi dati doprinos pomirenju, interkulturalnom razumijevanju i stvaranju uslova za mir i prosperitet u BIH.

Последњи текстови

Људски фактор узрок већине пожара

Упркос бројним упозорењима о превентивним мјерама заштите од пожара, у прољећним мјесецима фочански ватрогасци имају пуне руке посла. Узрок већине пожара је људски фактор,односно...

У понедјељак и уторак предавања о безбједносним ризицима коришћења друштвених мрежа

У оквиру обиљежавања Међународног дана безбједног интернета у понедјељак, 2. марта, у 18.00 часова, у амфитеатру Средњошколског центра Фоча, биће одржано предавање и панел дискусија...

Комисија обишла клизиште у Будњу

Општинска комисија обишла је јуче клизиште на подручју села Будањ у мјесној заједници Миљевина. У комисији кажу да је клизиште изнад површинског...

Двадесет осам година од доношења првог Устава Републике Српске

Данас се навршава 28 година од доношења првог Устава Републике Српске, једног од најважнијих конститутивних аката који су били основ за њено стварање.

Отежан саобраћај преко планинских превоја

Путни правци на подручју општине Фоча овог јутра су проходни, али се саобраћај преко планинских превоја одвија отежано. Како су нам...