18 C
Foca
Naslovna Kultura Duodrama “Primadone” ogledalo današnjeg društva

Duodrama “Primadone” ogledalo današnjeg društva

Glumice Tanja Bošković i Rada Đuričin nastupile su pred mnogobrojnom publikom Gradskog pozorišta Foča u predstavi  „Primadone“, koja je prikazana u okviru Majskih svečanosti.

Rediteljsko ostvarenje Irfana Mensura, inspirisano dramskim djelom „Opsada Lenjingrada“ savremenog španskog pisca Hosea Sančeza Sinestere, upoznaje gledaoce sa likovima dvije glumice, dvije primadone, koje žive u napuštenom pozorištu s nadom da će ga sačuvati od rušenja.

Dvije žene, glumice na zalasku karijere koje su voljele istog čovjeka nekadašnjeg upravnika, reditelja i glavnog glumca  pozorišta, umjesto rivalstva, pokazuju da imaju blizak odnos, ali i ljubav prema pozorištu, glumačkom pozivu i ideal prema boljem svijetu.

Rada Đuričin kao udovica Dara i Tanja Bošković kao ljubavnica Milena, maestralno su izvele ovu, u isto vrijeme, duhovitu i tragikomičnu priču, o ljubavi i nadi, o snovima i javi, o sujeti, promjeni, o pobjedi, ali i o mjestu koje kultura i pozorište imaju danas u našim životima.

Tako duodrama “Primadone” postaje ogledalo današnjeg društva. Primadona srpske pozorišne scene Rada Đuričin poručuje da se za pozorište vrijedi i treba boriti, kao i za sve što je lijepo, dobro i korisno i na dobrobit društvene zajednice:

-Mi kroz ovu predstavu pokazujemo upravo to, da želimo da se sačuva pozorište u najboljem svom obliku i da pruži ono što je u umetnosti najvažnije, da nas oplemeni. Nadam se da u tome i uspevamo, već smo odigrali preko 60 predstava. Moram da kažem da nam je ovo prva predstava u Republici Srpskoj, mnogo nam je zbog toga drago i volele bismo da imamo priliku da obiđemo mnoge gradove i uživamo sa publikom na ovim prostorima-rekla je srpska glumica.

IMG_1002 copy

Duodrama “Primadone” svojevrsna je oda pozorištu i potrebi da se brinemo o kulturnim institucijama, ali je istovrmeno, prema riječima glumice Tanje Bošković, i tragikomična priča o moralnim i društvenim vrijednostima u kojoj se prepliću fiktivni i stvarni život pozorišta.

-Sve više pozorišta postaju mesta za zabavu i to se od pozorišta traži i to je ono što je zapravo tragedija. Kada pogledate, pozorište je nastalo kao jedna destruktivna umetnost u odnosu na politiku, tada su se, na primer u antici, govorile alegorijom neke stvari koje su se ticale života ljudi tog vremena, a onda smo odjednom postali nepoželjni u tom smislu i zato ovo i jeste na neki način lični stav ove grupe u predstavi. Mi jesmo dve ocvale primadone, i malo nas se i boje, malo, ali srazmerno našim snagama mi činimo što možemo, a to je da sačuvamo pozorište negujući duh našeg jezika i naroda, naš kulturni identitet i to kroz svetsku literaturu-rekla je Boškovićeva.

Boškovićeva, koja treći put nastupa u Foči, sve pohvale imala je za ovdašnju publiku.

-Izuzetno sam srećna, bila je puna sala, mislim das mo imali dobre sagovornike, one koji su znali kada treba da se nasmeju, kad treba da se zapitaju i koji su znali da nam vrate ljubav i na tome hvala, veoma sam uzbuđena bila-kazala je legendarna glumica.

IMG_1011a

Značajan segment komada su i pjesme koje izvode srpske primadone, za koje je, po tekstovima Irfana Mensura, originalnu muziku uradio Aleksandar Sanja Ilić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Poslednje vijesti

Igrajući basket prikupili 787 maraka za Helenu i Nemanju

Na humanitarnom turniru u basketu koji je održan na novoizgrađenom terenu pored Studentskog doma u Foči prikupljeno je 787 maraka za liječenje...

„Delije Foča“ sutra organizuju Humanitarno veče za Helenu i Nemanju

Navijačka grupa „Delije Foča“ organizovaće sutra, u Konobi „Zlatnja Dunja“, Humanitarno veče s ciljem prikupljanja novca za liječenje Helene Gavran i Nemanje Starovića.

Redovan pregled najbolja prevencija od raka dojke

Oktobar je mjesec tokom kojeg se promoviše borba protiv karcinoma dojke, koji se smatra vodećim uzrokom obolijevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj...

Sin nožem ubio oca

Muškarac čiji su inicijali P.V. (48) uhapšen je zbog sumnje da je nožem usmrtio oca P.M. (78) u kući...

Školske klupe zamijenili radnim obavezama

Asocijacija srednjoškolaca u BiH održala je „Socijalni dan“ u okviru kojeg su srednjoškolci školske klupe zamijenili radnim obavezama, a ove godine njih...