Foča proslavila Dan opštine- povelje “Zelengori” i Savu Milovanoviću

Maj 9, 2018 @ 14:30 | autor Igor Janković
Foča proslavila Dan opštine- povelje “Zelengori” i Savu Milovanoviću
Društvo
0

Najveće opštinsko priznanje- Povelja opštine Foča uručena je danas, povodom Dana opštine, Planinarskom društvu “Zelengora” i privredniku Savu Milovanović, dok je priznanje “Počasni građanin Foče” dobio Dubravko Suvara, osnivač OK festa na Tjentištu.

izet 2

Na svečanoj sjednici lokalnog parlamenta u Gradskom pozorištu uručeno je i šest zahvalnica i isto toliko novčanih nagrada, a među dobitnicima zahvalnice je i ministar porodice, omladine i sporta Jasmina Davidović, za podršku brojnim projektima od društvene važnosti za Foču.

izet 1

Karlo Šimović, predsjedniik Planinarskog društva “Zelengora”, koje ove godine slavi sedam decenija postojanja, kaže da su izuzetno ponosni što su dobili najveće opštinsko prizanje.

karlo i savo

“DRuštvo je decenijama unazad zadužilo Foču i ostavilo veliki pečat. Doprinosilo je afirmaciji planinarstva kao načina života i sporta, prezentovanjem naših fočanskih planina, ali i promocijom zdravog načina života”, rekao je Šimović.

Savo Milovanović je Povelju opštine dobio za humanitarni i rad u privredi.

“U Foču sam došao prije 30 godina. Uvijek sam se trudio svakome da pomognem i budem pri ruci koliko sam mogao”, rekao je Milovanović.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić je napomenuo da su najveći infrastrukturni projekti u ovoj godini završetak mosta na Drini i početak gradnje novog obdaništa.

so f 1

“Pravimo dvije zgrade za smještaj lica iz kolektivnog centra i socijalno ugrožene, kao i 25 kuća za raseljene i povratnike. Pravićemo i asfaltirati puteve, a odluka naše skupštine je da asfaltiramo puteve u one mjesne zajednice u kojima se ljudi vraćaju. U realnom sektoru razvijamo drvnu industriju, hidropotencijal i turizam”, rekao je Mašić.

Svečanoj sjednici, na kojoj je prikazan i dokumentarni film o Foči, autora Radivoja Obrenovića, prisustvovao je veliki broj zvanica iz pobratimskih i susjednih opština iz SRbije, Crne Gore i BiH.

Dan pobjede nad fašizmom u Foči se obilježava kao Dan opštine u znak sjećanja na značajne događaje iz Drugog svjetskog rata koji su se odigrali za vrijeme “Fočanske republike”.

Od januara do maja 1942. godine, nakon Igmanskog marša, u Foči je boravio Vrhovni štab sa Titom na čelu. Tada su doneseni prvi pravni akti nove države, poznati kao “Fočanski propisi”, ustanovljen je orden narodnog heroja i osnovana partizanska bolnica, preteča današnje VMA u Beogradu. Na području Foče odigrala se i Bitka na Sutjesci, pa Fočaci s punim pravom konačni slom fašizma slave kao svoj dan.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara