Fočanska “Zdravica” sve prepoznatljivija po kvalitetu

Aug 28, 2019 @ 13:45 | autor Radmila Đević
Fočanska “Zdravica” sve prepoznatljivija po kvalitetu
Društvo
0

Travarica “Zdravica” koju proizvodi Fočak Bojan Matović, a koja sadrži ljekovite trave ubrane na obroncima Nacionalnog parka “Sutjeska”, sve traženiji je proizvod među kupcima širom regiona. Fočanski eliksir, koji se priprema godinu dana i zaslađuje prirodnim medom, osvojio je srebrnu medalju na nedavnom festivalu žestokih pića “Žestival” u Užicu.

Bojanova tinktura od 37 ljekovitih trava našla se među više od stotinu vrsta rakija iz različitih krajeva Srbije, Crne Gore i BiH i svojim kvalitetom drugu godinu uzastopno osvojila visoke ocjene stručnog žirija u u kategoriji destilerija.

-Ove godine je bila jaka konkurencija, među 132 uzorka rakije koje su ocjenjivali poznati stručnjaci, osvojio sam srebrnu medalju. Mnogo mi ovo znači, jer se širom regiona prepoznaje kvalitet fočanske “Zdravice”-zadovoljan je Matović.

IMG-8d0428ff6bcf98469d5dd95a541c97df-V

Bojan se prije pet godina odvažio da pravi “travaricu” iz velike ljubavi prema prirodi i zdravom načinu pravljenja hrane i napitaka. U međuvremenu rasla je potražnja, a samim tim i proizvodnja rakije, tako da je od ove godine domaća radinost prerasla u Poljoprivrednu zadrugu “Matović” koja se zvanično bavi proizvodnjom alkoholnog i destilovanog pića.

-Trenutni kapacitet zadruge je 1 000 litara na godišnjem nivou, a cilj nam je da dogodine proširimo proizvodnju na više hiljada litara. Kupaca ima sa svih strana, osim Srpske i Srbije, dosta kupaca imam iz inostranstva, najviše naših ljudi koji tamo žive i koji se uvijek vraćaju da dokupe ili naruče još-kaže Matović.

52746956_2825985520875502_2342467174599229440_n

Ističe da je “Zdravica” odlična za imunitet i čišćenje otrova iz organizma, a da posebno dobro dejstvo ima na disajne i organe za varenje, te da je zbog takvih ljekovitih svojstava sve traženija. Ovih dana sprema se za novi proizvodni proces.

-Očekujem da mi stigne grožđe iz Makedonije, da se lageruje, zatim da se ispeče rakija. Trave i ljekovito bilje se polako spremaju, tako da idemo u novu proizvodnju i novu sezonu-rekao je Matović.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara