Насловна Друштво Fočanski parlament traži hitnu rekonstrukciju puteva

Fočanski parlament traži hitnu rekonstrukciju puteva

0 C
Foča

Odbornici SO Foča na današnjoj drugoj posebnoj sjednici lokalnog parlamenta jednoglasno su usvojili zaključke u kojima su od nadležnih zatražili da se do početka turističke sezone proširi put prema Šćepan Polju cijelom dužinom, a širinom od pet metara, postave odbojne ograde, a zatim asfaltira dionica. Insistiraju da naredne godine počne izgradnja nove trase puta na ovoj dionici.

Upućen je i zahtjev Savjetu ministara BiH da u skladu sa svojim mogućnostima ubrza aktivnosti na realizaciji izgradnje puta M18 Sarajevo-Dobro Polje-Šćepan Polje-Podgorica, zatražen početak rekonstrukcije regionalnog pravca Foča-Pljevlja, preko Zavaita i Čelebića, do granice sa Crnom Gorom.

Zaključeno je da je stanje magistralnih i regionalnih puteva na području opštine Foča alarmantno, da su stanovnici nezadovoljni izgrađenom putnom infrastrukturom i njenim održavanjem, a putevi nisu bezbjedni za saobraćaj i putnike i prepreka su ekonomskom razvoju Foče. Od nadležnih je zatraženo bolje održavanje magistralnih i regionalnih putnih pravaca.

vanredna-so-foca-2

Predsjednik lokalnog parlamenta Radojica Mlađenović kaže da će zakljućci biti dostavljeni svim narodnim poslanicima i izvršnoj vlasti opštine.

-Mi ćemo tražiti da za dva mjeseca kada počne turistička sezona održavanje treće posebne sjednice SO Foča da vidimo dokle smo došli sa realizacijom ovog puta, koji je žila kucavica na putu Sarajevo-Foča-Podgorica i da se normalizuje saobraćaj koliko se može. Koliko mi budemo energični, toliko ćemo i uspjeti. Upućujem kritike Direkiji za puteve i resornim ministarstvima što nisu prisustvovali sjedncii, imali bismo šta da ih pitamo, a i oni bi imali da nam kažu šta namjeravaju da urade-rekao je Mlađenović.

Posebnoj sjednici prisustvovali su  poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske iz Izborne jedinice devet, koji su podržali stavove fočanskog parlamenta, posebno kada je u pitanju put prema Šćepan Polju.

Luka Petrović, poslanik SNSD-a u NSRS kaže da je putna infrastruktura na području Foče od interesa za nivo BiH.

-To je saobraćajnica Sarajevo-Foča-Šćepan polje-Podgorica i naravno da njenu nadležnost ima i Savjet ministara kojima je upućen zaključak da ubrzaju aktivnosti da bi se realizovala rekonstrukcija ove dionice. Prije toga Putevi RS preduzeli su aktivnosti da se ova saobraćajnica dovede u koliko toliko bezbjedno stanje. Druga vrlo važna saobraćajnica je Trebinje-Višegrad koja je već obuhvaćena novim Prostornim planom RS, gdje je predvišeno da to bude brzi put, a realizacija je moguća od 2015. do 2025.godine-rekao je Petrović.

vanredna-so-foca-3

-Siguran sam da ćemo u ovoj građevinskoj sezoni proširiti ovu dionicu puta, napraviti odbojne ograde i put koliko toliko bezbjednijim. Na nama je kao narodnim poslanicima da zajedno sa izvršnom vlašću RS učinimo sve da se ovo realizuje što prije i moj će biti prijedlog predsjednici Vlade da početkom avgusta održi sjednicu Vlade RS u Foči, i da ona presiječe taj put kada on bude završen. Ja se nadam da ona taj poziv neće odbiti i da će Ministarstvo saobraćaja RS i JP “Putevi RS” uraditi ono što je nužna potreba građana RS-rekao je Zdravko Krsmanović, poslanik NDP-a u NSRS.

Republički saobraćajni inspektor Danislav Drašković istakao je da put prema Šćepan Polju ne pripada ni kategoriji lokalnog puta, a da su uslovi saobraćanja ovom dionicom ispod svih standarda

Predsjednik Udruženja poslodavaca saobraćaja i veza, Momčilo Sladoje rekao je da su putevi na opštini Foča ubjedljivo najlošiji u BiH, a loše je i njihovo održavanje.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza odgovaraju:

-Ministarstvo saobraćaja i veza i Putevi Srpske preduzeli su mjere koje podrazumijevaju proširenje saobraćajnih traka tamo gdje je to moguće, podizanje potpornih zidova, postavljanje zaštitnih ograda tamo gdje je moguće s obzirom da se radi zaista o uskom putu. To su neke kratkoročne mjere-rekla je Nataša Kostić, pomoćnica ministra za drumski saobraćaj RS

Održavanje posebne sjednice, odbornici opozicije zatražili su u januaru nakon saobraćajne nesreće na magistralnom putu Foča – Šćepan Polje, u kojoj su poginule tri djevojke.

Последњи текстови

У понедјељак књижевно вече са Нелетом Карајлићем

У Градском позоришту у Фочи у понедјељак, 3. фебруара биће одржано књижевно вече са Нелетом Карајлићем. Познати музичар, композитор и писац...

Данас облачно

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће преовладавати промјенљиво до претежно облачно и вјетровито вријеме, мјестимично са кишом и релативно...

Фочанске школе прославиле свог небеског заштитника

Славским обредом и богатим културно-забавним програмом ученици, наставници и професори фочанских основних школа и Средњошколског центра прославили су крсну славу и Дан школе, Светог Саву.

Митрополит Хризостом: Будимо поносни и достојни потомци Светог Саве

Највећа српска православна светиња у БиХ, Храм Светог Саве у Фочи, Светом архијерејском литургијом и славским обредом у присуству бројних вјерника прославила...

Облачно са слабом кишом

У Републици Српској и Федерацији БиХ прије подне ће бити облачно са слабом кишом мјестимично, а током дана очекује се престанак...