Govedarica i Šarović posjetili fočanske raftere: Svi nivoi vlasti da pomognu da se završi put uz Taru

Aug 21, 2018 @ 14:18 | autor Radio Foča
Govedarica i Šarović posjetili fočanske raftere: Svi nivoi vlasti da pomognu da se završi put uz Taru
Društvo
0

Predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica i član Glavnog odbora ove stranke Mirko Šarović obišli su juče trasu puta desnom obalom rijeke Tare i u Rafting kampu Bastasi razgovarali sa fočanskim rafterima o problemima rafting djelatnosti i mogućnostima njenog unapređenja.

Predsjednik SDS-a je napomenuo da je probijanjem puta kroz teritoriju Republike Srpske napravljen veliki korak ka rješenju gorućeg problema fočanskih raftera, a to je izbjegavanje teritorije Crne Gore i prelaska granice na putu do početne tačke raftinga,  ali da se još dosta toga mora uraditi.

Pomoć moraju pružiti svi nivoi vlasti, od opštinskog, preko republičkog do nivoa zajedničkih organa BiH, istakao je Govedarica.

„Put u potpunosti nije završen i moramo ozbiljno prepoznati projekat, da ga dovedemo do kraja, da bi tehnički prijem bio završen, što znači da bi put bio u funkciji. Time bi rafteri izbjegli ulazak u Crnu Goru, zbog čega su troškovi veći, a i stvaraju se velike gužve na granici“, naveo je Govedarica.

On je izrazio uvjerenje da će i Vlada Republike Srpske prepoznati da je ovo strateški projekat, jer rafting u Foči, kako je naveo, posjeduje ozbiljan potencijal.

Član Glavnog odbora SDS-a Mirko Šarović, koji je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, podsjetio je da je veliku ulogu u probijanju ove trase imalo Ministarstvo odbrane BiH, koje je ustupilo inženjerijske mašine, te da je direktnu pomoć pružilo i ministarstvo koje on vodi, kao i Savjet ministara BiH.

Šarović je istakao da je rafting turizam velika šansa ne samo za Foču, već i za Republiku Srpsku i BiH, obećavši da će Savjet ministara BiH pružiti dodatnu pomoć.

„Učinjeno je dosta na izgradnji ove saobraćajnice, koja je u međuvremenu propala i sasvim jasno je da su potrebna dodatna ulaganja da bi se ovaj proces završio. Upravo zbog toga smo i razgovarali sa rafterima, na njihovu inicijativu.  Put je skoro neupotrebljiv i potrebno je da se ponovo okupimo, da svako sa svoje strane pomogne, a ja ću kao predstavnik Savjeta ministara BiH dati svoj doprinos kao što je to bilo i prije tri godine“, rekao je Šarović.

Predsjednik Opštinskog odbora SDS-a Milivoje Dostić pozvao je lokalnu upravu da nađe rješenje za put uz Taru.

„Imamo apsurd da je put probijen, a da ni opština ni rafteri nemaju nikakvu korist, jer put još nije u funkciji i nije dobio tehničku dozvolu. Ljudi koji se time bave i koji od toga žive traže da se to riješi, jer rafting je ozbiljna grana turizma koja tokom sezone zapošljava od 500 do 700 ljudi, a dosta je i lokalnog stanovništva koje prodajom svojih proizvoda živi od raftinga“, rekao je Dostić.

Rukovodstvo SDS-a posjetilo je Spomen sobu poginulim borcima VRS kao i Opštinski odbor ove stranke u Foči. Na sastanku je razgovarano o predstojećim opštim izborima u Srpskoj i BiH i pripremama stranke za predizborne aktivnosti.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara