Hram u Miljevini proslavio krsnu slavu i 80 godina postojanja

Aug 2, 2019 @ 13:25 | autor Nataša Petrović
Hram u Miljevini proslavio krsnu slavu i 80 godina postojanja
Društvo
0

Hram Svetog proroka Ilije u Miljevini danas proslavlja krsnu slavu Ilindan. Proslava slave počela je sinoć večernjim bogosluženjem i kulturno-umjetničkim programom, na kojem su učestvovale pjevačke grupe iz Foče i Pala, guslari, frulaši i harmonikaši.

Danas je služena Sveta Liturgija i obavljen je čin lomljenja slavskog kolača, kao i litija oko crkve. Ove godine, kum slave je Sveto Stanković sa sinovima Mlađenom i Mirkom.

Hram Svetog proroka Ilije u Miljevini ove godine obilježava, pored krsne slave, i 80 godina postojanja. Na Ilindan, 1939.godine, prije 80 godina, ovu svetinju koja uživa veliki ugled i poštovanje naroda u gornjem Podrinju osveštao je mitropolit sarajevski Petar Zimonjić, koji je stradao od ustaša, a Pravoslavna crkva ga je proglasila svetiteljem. Kum hrama bio je Simo Miletić iz sela Štović.

slava miljevina 2

Hram Svetog proroka Ilije već 80 godina plijeni svojom ljepotom na uzvišenju iznad naselja Miljevina i svjedoči brojnim događajima, milim i nemilim, ratovima, putnicima, vjernicima, krštenjima i vjenčanjima. U ratnim strahotama je Ilindanska crkva preživljavala sve muke i patnje naroda. Italijani su je jedno vrijeme koristili i kao konjušnicu, a samo je jednom, u Drugom svjetskom ratu, u proljeće 1943. godine, u njoj održana služba Bogu. Crkva na Budnju kod Miljevine je u proljeće 1945. godine bila svjedok velikog stradanja srpskih vojnika i sveštenika. Pobili su ih  partizani i bacili u obližnju jamu Ponor.

U miljevinskoj parohiji, u godinama iza nas služili su sveštenici Miloš Minić, Lazar Vasiljević, Milorad Ostojić, Boro Vidović, Čedo Đureinović, Milorad Dajević, Goran Terzić, Duško Lalović i Damjan Radović.

slava miljevina 3

Danas u Miljevinskoj parohiji služi jerej Ljupko Medović, koji ističe da se, sa Božjom pomoći, krsna slava hrama Svetog proroka Ilije proslavlja i danas kao i prije 80 godina. „Gospoda Boga moleći i blagodareći Svetom proroku Iliji proslavljamo krsnu slavu i obilježavamo 80. godina hrama. Zajedno sa vjernim narodom i priložnicima borimo se da opstanemo u ovom vremenu. Ova crkva je stradalna, kao što je i narod u ovom kraju i cijeli srpski narod stradao, posebno u Drugom svjetskom ratu. To se vidi i na ikonostatu naše crkve, koji je početkom Drugog svjetskog rata izboden noževima i bajonetima. Iako je ikonostas ustakljen te povrede na ikonama se i danas vide“, rekao je jerej Medović.

Prije 15 godina, nedaleko od crkve su iz zemlje otkopane netruležne mošti postradalog jereja Budimira Sokolovića Dobrunskog, koji je upisan u kalendar sveštenomučenika. Mošti su oprane u vinu i položene u mermernu škrinju, u crkvi. Zajedno sa moštima, potpuno očuvani, iz zemlje su poslije 64 godine, izvađeni i crkvena knjiga “Trebnik” sveto miro i drveni krst sveštenika, što se na ovim prostorima takođe, smatra Božijim čudom.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara