18 C
Foca
Naslovna Društvo Hram u Miljevini proslavio krsnu slavu i 80 godina postojanja

Hram u Miljevini proslavio krsnu slavu i 80 godina postojanja

Hram Svetog proroka Ilije u Miljevini danas proslavlja krsnu slavu Ilindan. Proslava slave počela je sinoć večernjim bogosluženjem i kulturno-umjetničkim programom, na kojem su učestvovale pjevačke grupe iz Foče i Pala, guslari, frulaši i harmonikaši.

Danas je služena Sveta Liturgija i obavljen je čin lomljenja slavskog kolača, kao i litija oko crkve. Ove godine, kum slave je Sveto Stanković sa sinovima Mlađenom i Mirkom.

Hram Svetog proroka Ilije u Miljevini ove godine obilježava, pored krsne slave, i 80 godina postojanja. Na Ilindan, 1939.godine, prije 80 godina, ovu svetinju koja uživa veliki ugled i poštovanje naroda u gornjem Podrinju osveštao je mitropolit sarajevski Petar Zimonjić, koji je stradao od ustaša, a Pravoslavna crkva ga je proglasila svetiteljem. Kum hrama bio je Simo Miletić iz sela Štović.

slava miljevina 2

Hram Svetog proroka Ilije već 80 godina plijeni svojom ljepotom na uzvišenju iznad naselja Miljevina i svjedoči brojnim događajima, milim i nemilim, ratovima, putnicima, vjernicima, krštenjima i vjenčanjima. U ratnim strahotama je Ilindanska crkva preživljavala sve muke i patnje naroda. Italijani su je jedno vrijeme koristili i kao konjušnicu, a samo je jednom, u Drugom svjetskom ratu, u proljeće 1943. godine, u njoj održana služba Bogu. Crkva na Budnju kod Miljevine je u proljeće 1945. godine bila svjedok velikog stradanja srpskih vojnika i sveštenika. Pobili su ih  partizani i bacili u obližnju jamu Ponor.

U miljevinskoj parohiji, u godinama iza nas služili su sveštenici Miloš Minić, Lazar Vasiljević, Milorad Ostojić, Boro Vidović, Čedo Đureinović, Milorad Dajević, Goran Terzić, Duško Lalović i Damjan Radović.

slava miljevina 3

Danas u Miljevinskoj parohiji služi jerej Ljupko Medović, koji ističe da se, sa Božjom pomoći, krsna slava hrama Svetog proroka Ilije proslavlja i danas kao i prije 80 godina. „Gospoda Boga moleći i blagodareći Svetom proroku Iliji proslavljamo krsnu slavu i obilježavamo 80. godina hrama. Zajedno sa vjernim narodom i priložnicima borimo se da opstanemo u ovom vremenu. Ova crkva je stradalna, kao što je i narod u ovom kraju i cijeli srpski narod stradao, posebno u Drugom svjetskom ratu. To se vidi i na ikonostatu naše crkve, koji je početkom Drugog svjetskog rata izboden noževima i bajonetima. Iako je ikonostas ustakljen te povrede na ikonama se i danas vide“, rekao je jerej Medović.

Prije 15 godina, nedaleko od crkve su iz zemlje otkopane netruležne mošti postradalog jereja Budimira Sokolovića Dobrunskog, koji je upisan u kalendar sveštenomučenika. Mošti su oprane u vinu i položene u mermernu škrinju, u crkvi. Zajedno sa moštima, potpuno očuvani, iz zemlje su poslije 64 godine, izvađeni i crkvena knjiga “Trebnik” sveto miro i drveni krst sveštenika, što se na ovim prostorima takođe, smatra Božijim čudom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Poslednje vijesti

„Delije Foča“ sutra organizuju Humanitarno veče za Helenu i Nemanju

Navijačka grupa „Delije Foča“ organizovaće sutra, u Konobi „Zlatnja Dunja“, Humanitarno veče s ciljem prikupljanja novca za liječenje Helene Gavran i Nemanje Starovića.

Redovan pregled najbolja prevencija od raka dojke

Oktobar je mjesec tokom kojeg se promoviše borba protiv karcinoma dojke, koji se smatra vodećim uzrokom obolijevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj...

Sin nožem ubio oca

Muškarac čiji su inicijali P.V. (48) uhapšen je zbog sumnje da je nožem usmrtio oca P.M. (78) u kući...

Školske klupe zamijenili radnim obavezama

Asocijacija srednjoškolaca u BiH održala je „Socijalni dan“ u okviru kojeg su srednjoškolci školske klupe zamijenili radnim obavezama, a ove godine njih...

Nastavlja se raskresivanje rastinja – u nedjelju i ponedjeljak više sela bez struje

Radnici fočanske Elektrodistribucije nastavljaju sa raskresivanjem rastinja oko dalekovoda. U nedjelju će se raskresivati rastinje oko dalekovoda koji strujom...