I djeca iz fočanskog vrtića u timu olimpijske šampionke Lusi Mejer

Sep 21, 2018 @ 13:41 | autor Igor Janković
I djeca iz fočanskog vrtića u timu olimpijske šampionke Lusi Mejer
Društvo
0

Delegacije UNICEF-a SAD-a i BiH, zajedno sa višestrukom paraolimpijskom šampionkom Lusi Mejer, koja promoviše dječija prava, posjetili su danas Dječiji vrtić “Čika Jova Zmaj” u Foči u okviru kojeg uspješno radi i Centar za rani rast i razvoj.

Mlada Amerikanka boluje od cerebralne paralize, a pet puta je na Specijalnoj olimpijadi osvajala zlatnu medalju u plivanju i kao promoter UNICEF-a inspiracija je djeci širom svijeta.

Bolest je dobila pet minuta po rođenju, jer nije dobila dovoljno kiseonika, a doktori su joj tada predviđali da nikada neće sjediti ili samostalno gutati, ali su pogriješili- sada je završni razred srednje škole u Los Anđelesu i olimpijska šampionka.

Istakla je da je u Foču došla da bi se upoznala sa programima rada sa djecom, kako onom sa teškoćama u razvoju, tako i sa djecom bez teškoća i da bi vidjela na koji način može pružiti podršku.

Mališanima u Foči podijelila je narukvice na kojima piše „I ja pripadam timu Lusi Mejer“.

“Uvijek tražim način kako da više pomognem djeci u oblasti sporta, obrazovanja, zdravstvene njege, a najviše mi je stalo da se djeci omogući da idu u školu i da se bave sportom. Iz sopstvenog iskustva znam da je djeci najvažnije da se igraju zajedno, da se druže, bez obzira da li se radi o djeci sa poteškoćama ili djeci bez poteškoća”, rekla je Mejerova, koja je u svojoj humanoj misiji do sada prikupila pola miliona dolara za programe UNICEF-a.

Direktor Dječijeg vrtića “Čika Jova Zmaj” Slađana Vladičić izrazila je zadovoljstvo što je vrtić posjetila olimpijska šampionka.

Podsjetila je da je UNICEF 2010. godine u Foči osnovao Centar za rani rast i razvoj i finasnirao ga do 2013. godine, kada je postao organizaciona jedinica vrtića.

lusi 2

“I kada je prestalo to finasniranje, uvijek su nam davali podršku kroz različite projekte i aktivnosti, a poseban akcenat stavljamo na usavršavanje stručnog kadrda i obuke”, kaže Vladičićeva.

Ona je dodala da se trenutno u Centru za rani rast i razvoj radi sa troje djece, koja ne idu u vrtić.

“Imamo i mališane koji idu u vrtić, sa kojima se radi po “kabas metodi”, a koji uglavnom imaju kašnjenja u razvoju. Treba praviti razliku između kašnjenja u razvoju i poteškoća u razvoju. Vrtić pruža djeci najbolju stimulaciju u govoru, izražavanju i socijalizaciji i to su prednosti zajedničkog boravka djece”, rekla je Vladičićeva.

Fatima Čengić, voditelj programa za rani rast i razvoj UNICEF-a BiH istakla je da je Dječiji vrtić “Čika Jova Zmaj” odličan primjer kako djeca sa razvojnim teškoćama i bez razvojnih teškoža imaju mogućnost da zajedno uče jedni sa drugima i jedni od drugih.

“Ovom posjetom, željeli smo da pokažemo našim donatorima i UNICEF-u iz Njujorka kako to funkcioniše kod nas u BiH”, rekla je Čengićeva.

Ona je dodala da je UNICEF BiH pruža tehničćku podršku fočanskom vrtiću i da uvijek traži način na koji bi ga i finasnijski podržao.

“Ništa još nije finalizirano, ali se nadamo da će biti prilike za finansijsku podršku”, navela je Čengićeva.

Centar za rani rast i razvoj smješten je u posebnom objektu, udaljenom stotinak metara od obdaništa, a izgradnjom novog vrtića, koja bi trebalo da bude završena za osam mjeseci, svi mališani će biti pod jednim krovom.

 

Podijeli vijest:

Komentari

komentara