Ilindan u Miljevini: Vjernici prinijeli molitve Svetom proroku Iliji

Aug 2, 2018 @ 12:57 | autor Nataša Petrović

Hram Svetog proroka Ilije u Miljevini danas proslavlja krsnu slavu Ilindan. Proslava slave počela je sinoć večernjim bogosluženjem i kulturno-umjetničkim programom u kome su nastupili KUD “Foča” iz Foče, narodni guslar Vuk Savić iz Miljevine, frulaš Draško Spasojević iz Rudog,i mlada pjevačka grupa “Izvor” iz Čajniča. Danas je održana Sveta liturgija koju su služili jereji Marko Jakovljević, Marko Bilinac i Milorad Milidrag.

Veliki broj vjernika iz Miljevine i okoline prisustvovao je sinoć večernjem bogosluženju koje je služio otac Duško Lalović, nekadašnji paroh miljevinski. Nakon molitvenog sabranja upriličen je kulturno umjetnički program.

Ilindan miljevina 6

Budanjska crkva Svetog proroka Ilije u Miljevini uživa veliki ugled i poštovanje naroda u gornjem Podrinju. Ovu svetinju izgrađenu 1939. godine, osveštao je mitropolit sarajevski Petar Zimonjić, koji je stradao od ustaša, a Pravoslavna crkva ga je proglasila svetiteljem.

Crkva na Budnju kod Miljevine je u proljeće 1945. godine bila svjedok velikog stradanja srpskih vojnika Kraljeve vojske u otadžbini kao i sveštenika. Pobijeni su i bačeni u jamu Ponor, kaže paroh miljevinski Ljupko Medović. „I ovaj hram je početkom Drugog svjetskog rata, kao i sav narod, prošao kroz veliko stradanje. Mi se nadamo da ćemo uspjeti da pokopamo kosti svih mučenika Kraljeve vojske koji su postradali na ovom području, od Kalinovika do Miljevine, a procjene su da ih je nastradalo oko 20.000“.

Ilindan Miljevina 5

O stardanju Kraljeve vojske u otadžini koja je pobijena u okolini Miljevine svjedoči i roman „Čekamo vaskrsenje mrtvih“, autora Branka Stankovića iz Miljevine. Iz tog romana iznjedrila se i poema „Jama Ponor“. Stanković je nadahnuće pronašao u stremljenju da se od zaborava otrgne stradanje nevine mladosti Zapadne Srbije i Šumadije u njegovom zavičaju krajem Drugog Svjetskog rata. „Trudim se da se sjećanje na te stradalnike ne zaboravi i da se oni dostojno sahrane. Trudim se da se animiraju ljudi odavde i potomci stradalnika da uradimo nešto po tom pitanju, jer danas je moguće sakupiti kosti i sahraniti ih iako su zatrpane u jami“, rekao je Stanković.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji je prisustvovao večernjem bogosluženju, ističe da je ranijih godina bio na obilježavanju godišnjice stradanja mladih vojnika, te dodaje da je veoma bitno obilježiti sva mjesta stradanja srpskog naroda: „Ne treba zaboraviti svoje žrtve, jer to je nešto što mi kao narod vrlo često radimo. Ja stalno podsjećam da ima brojnih mjesta gdje su Srbi stradali a koja su zaboravljena. Narod koji drži do sebe sigurno neće zaboraviti svoje žrtve, pa tako ni žrtve koje su stradale na ovom prostoru“, rekao je Ivanić.

Ilindan Miljevina 2

„Hvala svima koji su svoje molitve prinijeli Svetom proroku Iliji. Da im Gospod Bog podari zdravlje i napredak, i svaki Božiji blagoslov. Amin.“, zahvalio se paroh miljevinski Ljupko Medović vjernom narodu koji je prisustvovao obilježavanju krsne slave.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara