Насловна Друштво Istina o kojoj se ćuti

Istina o kojoj se ćuti

0 C
Foča

Kod spomen obilježja, iznad jame Ponor u Miljevini juče je služen pomen za vojnike Kraljevine Jugoslavije koji su ubijani 1945.godine.
Tačnih podataka o broju stradalih vojnika nema, ali se procjenjuje da su komunisti na najsvirepiji način ubili između 12 i 15 hiljada mladih vojnika koji su bili najvećim dijelom iz Valjeva, Čačka, Kraljeva i Kragujevca. U jamu Ponor bačeno je oko 2000 vojnika, dok su ostali ubijani na području od Kalinovika do Foče, pored rijeka, praktično na svim mjestima gdje su se predavali i gdje su zatečeni. Komunisti su bacali letke u kojima su ih pozivali na predaju uz garanciju da im se ništa neće desiti, pa se mlada vojska mahom predavala.

O ovim događajima se malo zna jer se dugo o tome nije smjelo govoriti.

pomen-jun

Milivoje Stanić kaže da je bio dječak kada se to dešavalo, ali da iz priča svojih roditelja pamti ubijanje mladića iz Šumadije.

„Vojska se, nakon bačenih letaka, masovno predavala, a komunisti su ih dovodili na Ponor, vezivali u žicu čitave grupe, ubijali prvog, a ostali su živi padali u jamu. Iz Ponora je u rijeku izbijala krv ubijenih mladića“, priča Stanić.

Radovan Stojanović, predsjednik crkvene opštine Miljevina kaže da su komunističke vlasti nakon rata jamu zatrpavali jalovinom iz rudnika, čiji je sloj od 50 do 70 metara debljine.

„Moj pokojni otac je tada bio mladić koji je to svojim očima gledao. Vezivali su po 50 vojnika u jednu kolonu i bacali u jamu. Po procjeni ljudi toga vremena oko 2000 vojnika Kraljevine Jugoslavije je ubijeno na Ponoru. Jama je kasnije zatrpana upravo zbog toga da se za zločin ne zna i da se ne može ni istraživati“, rekao je Stojanović.

pomen-jun.jpg-2.jpg3

Boračka organizacija Foče kandidovala je kod Vlade RS projekat za izgradnju spomenika stradalim vojnicima Kraljevine Jugoslavije. Srđan Stanković, predsjednik, kaže da je od BORS-a stiglo obavještenje da se kandiduje projekat za spomenik koji nije vezan samo za posljednji rat već za sve otadžbinske ratove. „Mi smo kandidovali ovaj spomenik i apelujem na republičku vlast i resorna ministarstva da nam uvaže zahtjev kako bi se ovo mjesto dostojanstveno obilježilo i o zločinu nad kraljevim vojnicima saznala istina“.

Pomenu na ponoru prisustvovalo je pedesetak mještana, predstavnika boračke populacije i ravnogoraca, a organizatori su bili opštinska Boračka organizacija i crkvena opština Miljevina.

Последњи текстови

Дипломци Медицинског факултета у Фочи тражени широм региона

Додјелом диплома и полагањем Хипократове заклетве, 111 дипломаца четири студијска програма Медицинског факултета у Фочи свечано је ступило у љекарску професију, а...

„Не дирај ми снове“ – Фоча добила најмлађег пјесника

Промоција књиге „Не дирај ми снове“, најмлађе фочанске пјесникиње Марине Вуковић, одржана је у Градском позоришту Фоча. Вуковићева је...

СДС Фоча: Јавно објавити документ Програм реформи БиХ

Општинска организација СДС Фоча прикључила се прикупљању потписа у оквиру иницијативе „Имам право да знам“, а којом се тражи јавно објављивање Програма реформи БиХ, као...

Неслагања у БО Фоча- предсједник Миловановић поднио оставку

Предсједник Борачке организације Фоча Саво Миловановић поднио је данас неопозиву оставку, како је образложио, због неслагања са предсједником Предсједништва ове органзације Срђаном...

У понедјељак предавање о Светој тајни брака

„Света тајна брака-некад и сад“ тема је предавања које ће у понедјељак, 16.децембра, одржати професор Богословског факултета, протојереј-ставрофор Дарко Ђого.