Izborna kampanja počinje sutra, u Foči pravo glasa ima 17.067 birača

Sep 6, 2018 @ 14:47 | autor Nataša Petrović
Izborna kampanja počinje sutra, u Foči pravo glasa ima 17.067 birača
Izbori
0

Izborna kampanja za opšte izbore, koji će biti održani 7. oktobra, počinje sutra i trajaće do 6. oktobra u 7.00 časova, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH.

Građani Republike Srpske na ovim izborima biraće predsjednika RS, srpskog člana Predsjedništva BiH, te poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH i Narodnoj skupštini RS.

Pravo glasa u Foči za Opšte izbore 2018. prema Centralnom biračkom spisku koji je CIK zaključio 24. avgusta, ima 17.067 glasača, potvrdio je Branimir Radović, predsjednik Opštinske izborne komisije: „U našoj opštini, koja je u sastavu Izborne jedinice devet, registrovano je 17.067 birača, koji će glasati na 36 redovnih biračkih mjesta. Biračka mjesta su ista kao i prije dvije godine, nije bilo promjena niti ukidanja nekog biračkog mjesta.“

Opštinska izborna komisija, u saradnji sa Centrom za socijalni rad i Kazneno-popravnim zavodom,  trenutno registruje birače koji nisu u mogućnosti doći na redovno biračko mjesto, kako bi im se pravo glasanja omogućilo putem mobilnog tima, dodaje Radović: „Upravo vršimo pozivanje i anketiranje tih birača kako bi se izjasnili da li će glasati putem mobilnog tima ili na redovnom biračkom mjestu. Specifično je da smo za prošle izbore iz Centra za socijalni rad dobili spisak prema kojem je za 230 birača trebalo obezbijediti glasanje putem mobilnog tima, ove godine smo dobili 71 ime. To pokazuje da naša opština ima prilično starije stanovništvo. Kada utvrdimo konačan spisak takvih birača, Opštinska izborna komisije odlučiće koliko će mobilnih timova registrovati koji će moći da pokriju čitavu teritoriju opštine“.

izbori 2

Na Lokalnim izborima prije dvije godine u Foči je bilo registrovano 13 političkih subjekata, koji su se borili za mjesto u skupštini opštine. Na ovim izborima za parlamente BiH i RS, u Izbornoj jedinici broj devet, koja obuhvata 13 opština od Višegrada do Trebinja, boriće se 60 političkih subjekata i nezavisnih kandidata: „To je strahovit porast u odnosu na posljednje Opšte izbore 2014. godine gdje smo imali 34 politička subjekta, a danas ih je 60. Ima dosta tih subjekata koji nemaju opštinski odbor ili neku organizaciju preko koje djeluju u Foči, ali smo dužni da im obezbijedimo isti tretman, što i radimo. Takođe, specifično je da se sa područja Izborne jedinice devet kandidivao 21 nezavisni kandidat što može pokazivati povećanje interesovanja za politički angažman“, rekao je Radović.

Radović očekuje da će se politički subjekti u izbornoj kampanji ponašati korektno, te da će i kampanja ali i izborni dan proći bez incidenata: „Ja lično očekujem da se svi politički subjekti i u ovoj kampanji ponašaju kao i do sada jer u Foči proteklih godina nije bilo problema, a nije bilo ni incidenata tokom izbornog dana, kao što je bio slučaj u drugim opštinama u okruženju“.

Opštinska izborna komisija već je imenovala članove biračkih odbora za sva biračka mjesta u Foči, kao i predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora. U narednom periodu slijedi njihova obuka, a svi politički subjekti imaju pravo registrovanja posmatrača, najdalje 15 dana prije održavanja izbora, zaključio je Radović.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara