Насловна Друштво Izgradnja spomen crkve za stradale vojnike Kraljeve vojske u Miljevini nacionalni interes

Izgradnja spomen crkve za stradale vojnike Kraljeve vojske u Miljevini nacionalni interes

0 C
Foča

I ovog Vidovdana Boračka organizacija Foča i Crkvena opština Miljevina prisjetili su se poginulih vojnika i civila Miljevinskog bataljona, poginulih pripadnika Kraljeve vojske u otadžbini, koji su živote izgubili u maju 1945.godine, nakon završteka Drugog svjetskog rata, te svih srpskih junaka stradalih nakon Kosovskog boja.

Golobrade vojnike Kraljeve vojske partizani su zarobili u bici na Zelengori te ih, bez suđenja, likvidirali i bacali u jame.  Tada su uglavnom stradali mladi vojnici iz Kraljeva, Valjeva, Kragujevca i Čačka, koji su tek bili mobilisani.

Procjenjuje se da je na prostoru od Zelengore do Goražda ubijeno 7.000 kraljevih vojnika, dok ih je u jamu Ponor bačeno oko 2.000.

Crkvena opština Miljevina i sveštenici koji su služili i danas služe u ovoj parohiji bore se da se u spomen ovih vojnika sagradi crkva u čijoj će kripti biti pohranjene njihove kosti iz jame Ponor, te koja će veličati njihovu hrabrost i zaslugu.

PARASTOS MILJEVINA 2

Paroh Miljevinski jerej Ljupko Medović ističe da se trenutno radi projekat za novu crkvu, koja će biti izgrađena pored magistralnog puta, a zemljište za gradnju crkve poklonili su Sveto Elez i njegov brat Vjekoslav: „Sa Božijim blagoslovom i blagoslovom mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma počeli smo pripreme za izgradnju crkve u Miljevini. Osnovali smo Odbor za izgradnju hrama, a projekat radi arhitekta Ljubica Bošnjak iz Beograda. Sada smo u fazi prevoda zemljišta i nadamo se da ćemo u toku ove godine osvetiti zemljište i temelje za novi hram, u čast svih mučenika postradalih na području od Kalinovika do Miljevine“.

Ostvareni su i kontakti sa opštinama iz kojih su dolazili stradali vojnici Kraljeve vojske, a pomoć za izgradnju hrama tražiće se i od Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije, kao i od vjernika: „Nije ovo samo stvar Miljevine, Foče i okolnih mjesta, već je to od nacionalnog interesa i stvar velikog stradanja srpskog naroda, možda i najvećeg stradanja poslije Jasenovca“, rekao je Medović.

PARASTOS MILJEVINA 3

Pored crkve kosturnice u Miljevini se planira praviti i centralno spomen obilježje za  100 srpskih boraca i 27 civila, mještana Miljevine, koji su poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine, kaže predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Foča Srđan Stanković. „Svake godine služimo parastos u crkvi jer nemamo centralni spomenik za stradale borce i civile iz Miljevine. U mjesnoj zajednici Miljevina sagrađeni su spomenici na Vratlu, Papratnoj njivi i u Kratinama i tu su upisana imena boraca koji su poginuli na tim mjestima. Međutim ima boraca koji su život izgubili na drugim ratištima i njihova imena nisu nigdje upisana. Zbog toga želimo da napravimo centralno spomen obilježje na kojem ćemo upisati imena svih boraca i civila sa područja Miljevine, jer je Miljevinski bataljon bio vrlo značajan u toku ratnih dejstava“, rekao je Stanković.

Centralni spomenik u čast svih poginulih boraca i civila iz Miljevine planiran je da se sagradi na raskrsnici i Miljevini, pokraj magistralnog puta Foča-Sarajevo.

Последњи текстови

У понедјељак књижевно вече са Нелетом Карајлићем

У Градском позоришту у Фочи у понедјељак, 3. фебруара биће одржано књижевно вече са Нелетом Карајлићем. Познати музичар, композитор и писац...

Данас облачно

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће преовладавати промјенљиво до претежно облачно и вјетровито вријеме, мјестимично са кишом и релативно...

Фочанске школе прославиле свог небеског заштитника

Славским обредом и богатим културно-забавним програмом ученици, наставници и професори фочанских основних школа и Средњошколског центра прославили су крсну славу и Дан школе, Светог Саву.

Митрополит Хризостом: Будимо поносни и достојни потомци Светог Саве

Највећа српска православна светиња у БиХ, Храм Светог Саве у Фочи, Светом архијерејском литургијом и славским обредом у присуству бројних вјерника прославила...

Облачно са слабом кишом

У Републици Српској и Федерацији БиХ прије подне ће бити облачно са слабом кишом мјестимично, а током дана очекује се престанак...