Izložba „Nemojte nas zaboraviti“ u četvrtak u fočanskom Muzeju

Jun 30, 2015 @ 13:08 | autor Radio Foča
Izložba „Nemojte nas zaboraviti“ u četvrtak u fočanskom Muzeju
Kultura
0

Izložba Narodnog Muzeja iz Šapca, Muzeja grada Novog Sada i Vojnog muzeja u Beogradu pod nazivom „Nemojte nas zaboraviti“ biće otvorena 2. jula u galeriji Muzeja Stare Hercegovine. Postavka predstavlja stvaralaštvo dvojice učesnika Prvog svjetskog rata – fotografa Riste Marjanovića i slikara Vase Eškićevića.
Na izložbi će biti predstavljen reprezentativan izbor od nekoliko stotina fotografija na kojima su predstavljeni svi značajni događaji u Prvom svjetskom ratu, od stradanja Šapca i Mačve, Cerske i Kolubarske bitke, prelaska preko Albanije, borbe na Solunskom frontu do oslobođenja Srbije.
Izložba fotografija prvog ratnog fotoreportera Vrhovne komande srpske vojske, rođenog Šapčanina Riste Marjanovića, bila je predstavljena 1916. u Parizu, a godinu kasnije u Londonu i SAD-u. Sastavni dio izložbe čini i 90 skica ratnog slikara Prve srpske armije Vase Eškićevića.
Izložbu je pripremio kustos i istoričar Narodnog muzeja u Šapcu Branislav Stanković, a posvećena je svim dobrovoljcima koji su došli iz srpskih zemalja, Evrope i Amerike da pomognu Srbiji i ugroženom srpskom narodu. Izložba je prošle godine otvorena u SANU u Beogradu, a ove godine je svoj put nastavila kroz Republiku Srpsku.
Otvaranju izložbe prisustvovaće predstavnici grada Šapca i Narodnog Muzeja Šabac. Izložba će biti otvorena u 19 časova, a svi poštovaoci umjetnosti i srpske istorije moći će da je pogledaju do 31. jula.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara