Karate u “Ljubišnji” treniraju 23 osobe sa teškoćama u razvoju- najbrojnija sekcija ove vrste u RS

Nov 10, 2017 @ 14:34 | autor Igor Janković
Karate u “Ljubišnji” treniraju 23 osobe sa teškoćama u razvoju- najbrojnija sekcija ove vrste u RS
Društvo
0

Pri Karate klubu „Ljubišnja“ iz Foče već tri mjeseca postoji sekcija za osobe sa teškoćama u razvoju, koja trenutno broji 23 člana.

Karatisti ove sekcije podijeljeni su u tri grupe- do 12 godina, starije i takmičare, a treninzi su dva puta sedmično prema programu prilagođenom njihovim sposobnostima.

ljubisnja 3

„Raduju se svakom treningu i veoma lijepo su prihvatili karate. Roditelji su prezadovoljni, s tim što je potrebno poboljšati i prilagoditi uslove treniranja na čemu ćemo raditi svi zajedno i nadam se da ćemo imati razumijevanje na svim nivoima“ kaže predsjednik i trener „Ljubišnje“ Ljubomir Todović.

On navodi da je ovo najbrojnija sekcija ove vrste u Republici Srpskoj i da u njoj treniraju i djeca iz federalne opštine Foča-Ustikolina.

„Mislim da je ovo prva sekcija za veću grupu. Znam da u “Romaniji” sa Pala i u “Drini” iz Višegrada imaju po jednog ili dva člana“, napominje Todović.

Sekcija je formirana prije tri mjeseca zahvaljujući saradnji „Ljubišnje“ sa Udruženjem „Tračak nade“ i Centrom za socijalni rad, a ovaj klub već godinama pokazuje razumijevanje za osobe sa teškoćama u razvoju.

Goran Kovačević, koji je rođen sa Daunovim sindromom, dugogodišnji je član „Ljubišnje“ , a ove godine je počeo i da se takmiči u katama i da osvaja medalje.

Goran karate

„Lica sa posebnim potrebama takmiče se isključivo u katama. Goran je osvojio već šest-sedam medalja na turnirima u Republici Srpskoj, BiH i Srbiji, a nadam se da će za otprilike godinu dana stasati još takmičara“, rekao je Todović.

Klub iz Foče mogao bi biti primjer i ostalim sportskim kolektivima u Republici Srpskoj, ali i sportskim savezima, da se više potrude da sport postane pristupačniji osobama sa hendikepom, jer kao ravnopravni članovi društva to zaslužuju.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara