Насловна Култура Knjiga "Što bi rekao moj pokojni otac" kao putokaz mladima

Knjiga “Što bi rekao moj pokojni otac” kao putokaz mladima

5 C
Foča

Knjiga “Što bi rekao moj pokojni otac” dosta je dobro uokvirena zbirka kratkih priča, od kojih svaka poentira očevim poukama u kojima se ogleda mudrost naših predaka, rečeno je u Foči na promociji književnog prvenca Milenka Kovača.
Direktor fočanskog Centra za kulturu i informisanje Vladimir Pantović rekao je na sinoćnjoj promociji da je autor na umješan način na papir prenio zaključke i pouke svog samoukog oca Petra, koje su rezultat njegovog sopstvenog iskustva i koje imaju toliku snagu da služe kao životni putokaz i nauk sadašnjim i generacijama koje dolaze.

promocija Vladimir Pantovic direktor CKI
“Autor je u knjigu uvrstio sliku sela, djetinjstvo koje se u potpunosti razlikuje od današnjeg, vaspitanje na vrijednostima koja su iščezla i patrijarhalnu porodicu kao temelj zdravog okruženja”, rekao je Pantović.
Profesor srpskog jezika Rade Lalović rekao je da ovih 25 kratkih priča predstavljaju crtice iz života autora, koje prevazilaze formu memoara.
“Kovač svjedoči o nizu anegdota i savjeta, pa i strogih zahtjeva, koji nikada nisu bili hir starijih prema djeci, nego vaspitna dogmatika patrijarhalne sredine u kojoj je porodica bila iznad svega”, naglasio je Lalović.
On je naveo da pouke na kraju svake priče autor izvlači iz očevih stavova, ali i stečenih vlastitih iskustava.
“Te pouke su često jasnije nakon mnogo godina, baš kao što je jedan antropolog govorio – sa 17 godina sam mislio da me otac svojim stavovima samo davi, sa 21 godinom sam mislio da je mog oca pregazilo vrijeme, sa 35 godina sam ga redovno pitao da mi pomogne kako bih uspješnije riješio neki problem, a sa 50 godina, kada oca već nije bilo, stalno sam ponavljao kako je te probleme moj otac jednostavno rješavao”, rekao je Lalović.
promocija
Predsjednik Opštinskog odbora “Prosvjete” Radisav Mašić rekao je da se autor, iako iz potpuno drugog miljea, kao inženjer mašinstva, usudio da na papir prenese nešto što se u njemu “skupilo”, kao dug sina prema ocu i porodicu.

Milenko Kovač je istakao da je, na nagovor porodice, pokušao da napravi rukopis, koji ne smije da nazove knjigom, u kojem je prenio veliko iskustvo svog oca.

Milenko

“Motiv za knjigu dala mi je rečenica Endija Runija – `Šetnje sa ocem po parku kad sam bio dijete, čuda su činila za mene odraslog`. Ja nisam šetao sa ocem, ali sam učio od njega kroz svakodnevne seoske poslove. Želio sam da vide i mlađe generacije da samouk čovjek može mnogo da vam pomogne”, rekao je Kovač.
Promocija je održana u Centru za kulturu i informisanje, koji je uz fočansku “Prosvjetu” izdavač ove knjige.

 

Neka od naravoučenija, koje Kovač bilježi na kraju svake priče o ocu

Naučio sam: Skromnost, kao vrlina, treba da odlikuje čovjeka u svakoj situaciji, da ne ističe pred drugima svoje vrline, koje drugi nemaju, bez obzira što to drugi od njega traže.

Naučio sam: Opraštanje, čak i svojim dušmanima, u životu čovjeka čini srećnim, ukoliko uspije da se izbori protiv samoga sebe.  Borba protiv samoga sebe, najteža je u životu, često je govorio pokojni otac.

Naučio sam: Dok postoji i najmanja šansa za uspjeh, nema predaje, ali ni očajavanja ukoliko dodatni trud ne urodi plodom; kad-tad ubraćeš plodove!

 

 

Последњи текстови

Побједа одбојкаша, порази одбојкашица и кошаркаша

Одбојкаши Маглића прекинули су серију лоших резултата побједом на гостовању у Ражљеву против домаћег Темпа од 3:0 у 12. колу Премијер лиге...

Фочанским спелеоспасиоцима награда за волонтеризам- у више акција испољили велику обученост и храброст

Чланови Спелеоспасилачке службе Републике Српске- станице Фоча у овој специјализованој јединици Цивилне заштите ангажовани су као волонтери, али су увијек у приправности, спремни да...

Заваит и Челебићи сутра без струје

Комплетно подручје Заваита и Челебића сутра ће бити без струје у времену од 09.00 до 16.00 часова, најављено је из Електродистрибуције РЈ Фоча.

У петак промоција збирке пјесама Марине Вуковић

У Градском народном позоришту у Фочи у петак, 13. децембра, ће бити одржана промоција збирке пјесама Марине Вуковић, ученице 9. разреда ОШ...

Облачно сa кишом

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити претежно облачно са кишом на југу и југозападу која ће се током дана...