Naslovna Kultura Knjigom se bore za srpsko Kosovo

Knjigom se bore za srpsko Kosovo

15.8 C
Foča

U Foči je predstavljena knjiga „Srbi Kosova i Metohije u 19. i 20. vijeku“ u kojoj je obuhvaćeno oko 2.000 ličnosti koje su značajno obilježile vrijeme u kojem su živjele, od uglednih seoskih domaćina, učitelja, sveštenika, do znamenitih Srba, poput velikog zadužbinara i osnivača prizrenske Bogoslovije Sime Andrejevića Igumanova i patrijarha Pavla.

U knjizi je obrađeno 1.580 biografija, dok su za više od 500 ličnosti navedena samo imena i osnovni podaci, a posebna vrijednost knjige je istorijski presjek u kojem autori Milovan Bogavac i Dragoslav Ćetković detaljno govore o burnom istorijatu kolijevke srpske duhovnosti i državotvornosti.

Jedan od dvojice autora Dragoslav Ćetković rekao je na sinoćnjoj promociji da se nada da će ova knjiga, koja pored kulturno-istorijskog ima i poseban nacionalni značaj, doprinijeti srpskoj borbi za Kosmet i za očuvanje identiteta.

knjiga o Kosovu 2

„O vjekovnom trajanju srpskog naroda, crkve i države na Kosovu i Metohiji svjedoče mnogi spomenici i zapisi, ali iznad svega svjedoči kolektivno pamćenje našeg naroda, koji je jedini u svijetu stvorio i očuvao svoj Kosovski mit, na kome je izgradio sopstveni nacionalni identitet i koji je glavna arterija srpske nacionalne svijesti i pamćenja. Najveći spomenik koji jedan narod može da ima sadržan je u kolektivnom pamćenju, a srpski narod takvo pamćenje je razvijao i njegovao na balkanskom tlu, u Raškoj, u Prizrenu- carskom gradu, Gazimestanu, na kosovskoj ravnici, metohijskoj visoravni, obroncima Šar-planine, u dolinama Morave, Lepenice, Bistrice, Sitnice, Ibra, na prostorima sa kojih sada žele da protjeraju Srbe i ponište srpsko trajanje i postojanje“, rekao je Ćetković.

On je istakao da je cilj ove knjige da se svjedočenjima o dobrim domaćinima, uzornim majkama, crkvenim dostojanstvenicima, uglednim poljoprivrednicima, učiteljima, nastavnicima, profesorima, akademicima, ljekarima, inžinjerima, privrednicima, književnicima, likovnim, muzičkim, kulturnim, sportskim i svim drugim stvaraocima ostavi pisani spomenik o ljudima koji su svojim radom i životom na Kosmetu obilježili 19. i 20. vijek.

knjiga o Kosovu 3

Na promociji je rečeno da je mjesto u knjizi našla i Božana Lekovac, posljednja pravoslavka iz Gore, koja je i pored činjenice da je njen poturčeni suprug, ubivši rođenog brata, 1821. godine porodicu nasilno preveo na islam, herojskim naporima zadržala vjeru pradjedova, te da se kroz njen primjer može sagledati pod kolikim su pritiskom bili Srbi na Kosmetu da pređu na islam.

Govoreći o migracijama i protjerivanjima Srba sa Kosova, ali i njihovom odrođivanju, kao i o turbulentnim dešavanjima na Kosmetu kroz istoriju do današnjih dana, galvni urednik knjige Ljubomir Vujović naveo je da su Turci 1892. godine potplatili pravoslavnog sveštenika Radisava Danilovića iz Drenice da primi islam, a on se kasnije oženio sa jednom Albankom sa kojom nije imao djece, a zatim i sa drugom sa kojom je dobio djecu.

„Radisav Danilović je pradeda Hašima Tačija, to je čist podatak i jasan“, rekao je Vujović.

Na promociji je govorio i nekadašnji rektor Univerziteta u Prištini Radivoje Papović, jedan od sardnika na knjizi.

„Ova knjiga poziva i proziva srpski narod da sa sobom raščisti- jesmo li mi za Kosovo ili nismo za Kosovo, to je suštinsko pitanje koje pred nama danas stoji. Ja sam u knjizi napisao sljedeću rečenicu- mi Kosovo izgubili nismo, ali mi više za Kosovo nismo. Duboko vjerujem da je to bio jedan period kada smo mislili kako se odbraniti od Kosova, a ne kako braniti Kosovo i to je najveća nesreća srpskog naroda“, rekao je Papović.

Ističući značaj Dečana, u kojem postoji jedinstvena freska u hrišćanskom svijetu Hrista sa mačem, koji je kroz istoriju odbranio ovu svetinju i mošti Svetog Stefana Dečanskog, kao i značaj Pećke patrijaršije- jedinstvene patrijaršije sa tri crkve u jednoj, Papović je naveo da je Kosovo istinski srpski Jerusalim.

„Ispred Pećke patrijaršije Sveti Sava je posadio dud koji je donio iz Jerusalima- to je patrijarh dudova, koji je stotinama puta bio lomljen i sječen, ali nikad uništen, uvijek se omladi, stigne da poraste i uvijek da rodi. Rodiće ponovo i rađaće ponovo. Srbi su u istoj ravni sa Jevrejima, nimalo slučajno a sa puno argumenata, prije svega na istoj koti se nalaze Kosovo i Jerusalim. I Kosovo i Jerusalim su okrenuti istoku i zapadu i odatle je Sveti Sava kazao da su Srbi narod istoka i zapada“, rekao je Papović, dodavši da jedinstvena rijeka Nerodimka na Kosovu jednim dijelom toka ide na zapad, a drugim na istok.

On je istakao da je najveća obaveza i moralna odgovornost Srba da ne ostaju bez onoga bez čega ne bi bili ni Srbi ni ljudi.

„Kosovo je u biti svih nas, ono je stvorilo nas, kao što smo mi stvarali Kosovo. Nastavimo da trajemo u tom pravcu“, rekao je Papović.

Promociju knjige „Srbi Kosova i Metohije u 19. i 20. vijeku“ organizovao je fočanski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“.

Uz ovu, predstvaljena je i knjiga „Priručnik iz neurohirurgije za opštu hirurgiju“ za koju je jedan od autora Bratislav Milaković rekao da je ona prečica koja omogućava ljekarima opšte prakse, ali i bolesnicima, da dobiju kvalitetnu informaciju iz pouzdanog izvora.

Poslednji tekstovi

Za pripremu kovid odjeljenja u bolnici Foča 572.045 maraka

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske odobrio je danas 572.045 KM sa PDV-om za rekonstrukciju i pripremu prostora kovid 19 odjeljenja sa...

PU Foča: Niz akcija za veću bezbjednost saobraćaja

Na području Policijske uprave Foča tokom mjeseca avgusta blago je povećan broj krivičnih djela za 11 odsto u odnosu na isti period...

Slava Bogoslovije: Sabornost učenika jača i od korone

Učenici i profesori Srednje bogoslovske škole Svetog Petra Dabrobosanskog u Foči, zajedno sa zvanicama i vjernim narodom, proslavili su danas svog nebeskog...

U nedjelju 28 godina od stradanja Srba na Papratnoj njivi

Kod spomenika na Papratnoj njivi, na starom makadamskom putu Foča-Kalinovik, u nedjelju, 20. septembra služiće se pomen parastos za 42 srpska borca...

Sanacija klizišta : Sutra obustava saobraćaja na dionici Foča-Brod na Drini

Zbog klizišta u mjestu Brežine, od sutra će biti zabranjen saobraćaj na dionici Foča-Brod na Drini, od benzinske pumpe do Industrijske zone.