Насловна Друштво Komemoracija u Foči: Mitropolit Nikolaj- domaćin i zaštitnik

Komemoracija u Foči: Mitropolit Nikolaj- domaćin i zaštitnik

0 C
Foča

Blaženopočivši mitropolit Nikolaj bio je prosvetitelj, graditelj i obnovitelj, veliki humanista i zaštitnik običnih ljudi, ali, iznad svega, pravi domaćin – istaknuto je na sjednici sjećanja, koja je održana u fočanskoj Bogosloviji.Profesor Bogoslovskog fakulteta Milan Radulović naglašava da je mitropolit Nikolaj istorijska ličnost i da je njegova veličina u jednostavnosti.
“Osim patrijarha Pavla, nikad nisam vidio jednostavnijeg čovjeka od našeg mitropolita” , rekao je Radulović, koji je od 2004. do 2007. godine obavljao funkciju ministra vjera u Vladi Srbije.

profesor komemoracija
On naglašava da se mitropolit brinuo za svakog čovjeka oko sebe – “da svako čeljade koje je u njegovom duhovnom ozračju bude utopljeno i nahranjeno, da napreduje u znanju, ali jednako tako da svako treba da zna gdje mu je mjesto u zajednici i šta mu je dužnost”.

“Ponekad sam ga doživljavao kao domaćina cijelog srpskog naroda, a ne samo kao našeg domaćina. Taj starinski red – `domaćinluk` jeste temelj na kojem počiva ova ustanova i ova eparhija”, napominje Radulović.

On podsjeća da je mitropolit osnovao Srednju bogoslovsku školu i Bogoslovski fakultet u Foči i da je pokrenuo obnovu najstarije Bogoslovije u Krki, za koju je sa ponosom govorio da je prva regularna bogoslovska škola kod Srba.

“Sa velikim ponosom naglašavao je da je Bogoslovski Fakultet u Foči naslijedio sarajevsku Bogosloviju, koja je prva visoka škola srpskog naroda u BiH, pa je shodno tome ovaj fakultet matica cijelog Univerziteta”, navodi Radulović.

Mitropolit Nikolaj, svjedoči on, nije uzimao platu, već je ostavljao u Fond za stipendiranje studenata.

komoemor 3
Direktor Direkcije za vjere u Vladi Republike Srpske Dragan Davidović istakao je doprinos mitropolita za uvođenje vjeronauke u osnovne škole, kao i njegov humanitarni rad, dok je načelnik opštine Foča Radisav Mašić naglasio da je zahvaljujući mitropolitu ovaj grad postao centar duhovnosti srpskog naroda u BiH.

Na sjednici sjećanja govorili su i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija, prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejan Bokonjić i dekan Bogoslovskog Fakulteta Darko Đogo.

krajisnik

Predsjednik Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske” Momčilo Krajičnik posthumno je dodijelio prizanje ove asocijacije “Oktobarska spomenica 1991. godine” mitropolitu Nikolaju, koje je primio vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, koji je, takođe, nagrađen istim priznanjem.

 

 

 

 

Последњи текстови

Дипломци Медицинског факултета у Фочи тражени широм региона

Додјелом диплома и полагањем Хипократове заклетве, 111 дипломаца четири студијска програма Медицинског факултета у Фочи свечано је ступило у љекарску професију, а...

„Не дирај ми снове“ – Фоча добила најмлађег пјесника

Промоција књиге „Не дирај ми снове“, најмлађе фочанске пјесникиње Марине Вуковић, одржана је у Градском позоришту Фоча. Вуковићева је...

СДС Фоча: Јавно објавити документ Програм реформи БиХ

Општинска организација СДС Фоча прикључила се прикупљању потписа у оквиру иницијативе „Имам право да знам“, а којом се тражи јавно објављивање Програма реформи БиХ, као...

Неслагања у БО Фоча- предсједник Миловановић поднио оставку

Предсједник Борачке организације Фоча Саво Миловановић поднио је данас неопозиву оставку, како је образложио, због неслагања са предсједником Предсједништва ове органзације Срђаном...

У понедјељак предавање о Светој тајни брака

„Света тајна брака-некад и сад“ тема је предавања које ће у понедјељак, 16.децембра, одржати професор Богословског факултета, протојереј-ставрофор Дарко Ђого.