„Kotlićijada“ NP „Sutjeska“ : Paljani-majstori kulinarske senzacije

Aug 24, 2019 @ 19:35 | autor Radmila Đević
„Kotlićijada“ NP „Sutjeska“ : Paljani-majstori kulinarske senzacije
Društvo
0

Treća „Kotlićijada“ Nacionalnog parka „Sutjeska“ okupila je na Tjentištu ekipe iz Foče, Trebinja, Pala, te vojnike slovačkog LOT tima  koji su se takmičili u spremanju gulaša, paprikaša, pasulja i riblje čorbe, ali i brojne turiste koji su uživali u besplatnoj degustaciji gurmanskih specijaliteta.

Prvo mjesto osvojila je ekipa „Podgrab-Pale“ čiji je lovački paprikaš od tri vrste mesa  osvojio i žiri i sve posjetice koji su ga degustirali. Drugo mjesto osvojila je ekipa „Mile i prijatelji“ iz Trebinja koji su spremili ukusan srneći gulaš, dok je  riblja čorba od četiri vrste drinske ribe donijela treće mjesto PD „Zelengora“ iz Foče.

20190824_130836

Paljanski kulinari, u dobrom raspoloženju uz harmoniku, za nekoliko sati, sa kvalitetnim mesom, povrćem i začinima napravili su pobjednički paprikaš.

-Tri vrsta mesa idu, srneće, meso od divljeg praseta  i teleće. Začini su razni i neobični, a tajne sastojke ne otkrivamo.Zadovoljni smo prvim mjestom, očekivali jesmo, ali ovakvo druženje i sjajan ambijent nismo očekivali, prekrasno je-rekao je  Siniša Golijanin, član pobjedničke ekipe.

20190824_121607

I veseli i raspjevani Hercegovci pokazali su da su majstori kulinarstva, roštilja, ali i dobre kapljice.

-Inače putujemo ovim krajevima i učestvujemo na ovakvim susretima. Imamo dva kulinara koji znaju tajnu spremanja srnećeg gulaša, tako da smo uigrana ekipa. Drago nam je da ima puno turista koji su danas probali gulaš, a zadovoljni smo i nagradom-rekao je Mile Lasica iz Trebinja.

20190824_114842

Među fočanskim planinarima koji su pripremali planinarski pasulj i riblju čorbu po kulinarskim vještinama izdvojio se Miroslav Babić.

-Prvo se iskuva riba, mi smo imali pastrmku, škobalj, lipljen i klijen, pa se nakon petnaestak minuta kuvanja ona odvoji na stranu. U drugom loncu se dobro izdinsta povrće sa začinima i alevom paprikom, nekih sat i po poslije se dodaje riba, sve se to sjedini i pazi se da vatra sve vrijeme bude kako valja. Gulaš možda jeste ovdje više zastupljen, ali tanjir riblje čorbe niko ne odbija-ispričao je  Babić.

20190824_143423

Najbolji kulinari nagrađeni su novčanim nagradama, ali i brojnim pohvalama od turista i gostiju koji su domaće specijalitete ocijenili vrhunskim.

-Meni je ovdje odlično sve, nismo ni na ovo navikli, ovdje je sve lijepo, živo, prekrasno, uživa se natenane, a kod nas je neka ludnica, histerija. Ovdje je pravi odmor u ovom ambijentu–rekao je Anton Ostanek iz Slovenije.

U Dolinu heroja prvi put je svratio Marko Drašković iz Zemuna.

-Na nagovor brata sam došao ovdje, nisam bio ranije, a sada kada sam sve ovo vidio, biću stalni gost sigurno ubuduće. Ovdje vrijedi doći, vidjeti sve ovo, uživati, ovo je jedan dragulj prirode-zadovoljan je Drašković.

20190824_132445

Nakon šetnje i istraživanja jedinstvene prirode, na “Kotlićijadu” su se spustili i članovi Centra za životnu sredinu Banjaluka i njihove kolege iz BiH i Hrvatske.

-Mi radimo istraživanja na mrkom medvjedu i velikim zvjerima i to nas je dovelo i na ovo područje koje je savršeno za naučno istraživanje zbog biodiverziteta i sve ostalog. Na kotlićijadi smo se okrijepili, jelom i pićem, a svima bismo preporučili da ovdje dođu, bezbroj je razloga za to-rekla je Anja Dragomirović iz Centra za životnu sredinu.

20190824_140056

Cilj manifestacije, koja je iz godine u godinu sve sadržajnija i posjećenija, jeste promocija NP „Sutjeska“ i gastro ponude ovog kraja.

-Nastavljamo sa manifestacijama koje imaju promotivni karakter, a ovo nam je najbolja poslijeratna sezona na Sutjesci i po svemu do sada, ovo će biti finansijski najbolja godina od 1992.godine do danas. Turisti samo pristižu, nema zemlje odakle nismo imali posjete, zatim tu se grupe istraživača, naučnih radnika, a uskoro planiramo i nove sadržaje i proširenje kapaciteta-rekao je Dejan Pavlović, direktor NP „Sutjeska“.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara