Krov nad glavom za 13 porodica

Aug 25, 2015 @ 10:24 | autor Igor Janković
Krov nad glavom za 13 porodica
Društvo
0

U okviru projekta podrške trajnim rješenjima revidirane strategije za provođenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma, u Foči su danas potpisani ugovori o gradnji 13 kuća za povratnike i interno raseljene sa područja ove opštine.

Krov nad glavom dobiće deset povratničkih i tri raseljene porodice, a vrijednost radova je 430.000 maraka. Projekat finansiraju EU i UNHCR, a sprovodi ga humanitarna organizacija “Hilfsverk Austrija”.
kuce-1
Nedeljko Blagojević iz jošaničkog sela Crnetići bez doma je ostao na Nikoljdan 1992. godine i nakon 23 godine konačno će dočekati da se skući. “Bio sam raseljen po Jošanici i Foči deset godina, a onda je sin napravio kuću i bio sam kod njega. Predavao sam zahtjeve za obnovu, a na spaljenom ognjištu sam napravio brvnaru i obrađivao sam zemlju”, kaže Blagojević.Kuću će dobiti i Džehva Čišija, koja je u ratu iz fočanskog sela Slatina izbjegla u Sarajevo.  “Prije sedam godina smo počeli čistiti imanje, a prije dvije godine smo predali zahtjev”, kaže Čišija.Menadžer projekta “Hilfsverka” Azema Avdušinović kaže da će korisnici ovog programa biti ekonomski podržani. “Ako porodice posjeduju resurse i radne sposobnosti, biće u situaciji da sigurno obezbijede egzistenciju za svoju porodicu sa svim ovim što će dobiti”, rekla je Avdušinovićeva.
kuce-2Načelnik opštine Foča Radisav Mašić kaže da će povratnici i raseljeni dobiti kvalitetne stambene jedinice. “U odnosu na dosadašnje, ovaj projekat je otišao korak dalje, pa će ljudi dobiti riješenu i fasadu sa termoizolacijom”, napomenuo je Mašić.Kako je istaknuto, izvođači su već uvedeni u posao, a rok za izgradnju stambenih objekata je 60 dana.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara