Krsmanović: Neozbiljni prijedlozi prijete istorijskom projektu autoputa Sarajevo-Beograd

Oct 26, 2017 @ 16:27 | autor Radio Foča
Krsmanović: Neozbiljni prijedlozi prijete istorijskom projektu autoputa Sarajevo-Beograd
Politika
0

Predsjednik Regionalnog odbora NDP-a Stare i Istočne Hercegovine Zdravko Krsmanović izrazio je neslaganje sa, kako je naveo, neozbiljnim pristupom pojedinih političara koji su dali sebi za pravo da projektuju i trasiraju puteve a da kriterije za to nisu usaglasili sa susjednom državom Srbijom, uz opasnost da jednu sjajnu istorijsku ideju i infrastrukturni projekat povezivanja Beograda i Sarajeva iskompromituju do kraja.

U saopštenju za javnost, Krsmanović podsjeća da je na sastanku zvaničnika Srbije, BiH i Turske pokrenuta inicijativa za povezivanjem Sarajeva i Beograda autoputem ili brzom cestom na kojem je kao tačku spajanja Srbija odredila granični prelaz Vardište kod Višegrada,a da se juče grupa političara upustila u projektovanje i trasiranje autoputa, te da je svojim istupom i izjavama dovela u veliku opasnost da ovaj važan projekat za cijeli Balkan diskredituje.

„Izgradnja autoputa Sarajevo-Tuzla-Brčko–Bijeljina–Beograd, kako oni predlažu, je u ovom momentu dupliranje povezivanja autoputem Sarajeva i Beograda, jer napominjemo da je izgradnja koridora ”Pet –C” u fazi realizacije i da će Sarajevo na ovaj način biti povezano sa Beogradom i Zagrebom koridorom 10, kao i da je već ugovorena izgradnja mosta na rijeci Savi kod Šamca“, navodi Krsmanović.

On ističe da je cilj autoputa ili brze ceste Sarajevo-Beograd, koju promovišu Srbija, BiH i Turska, povezivanje koridora ”Pet – C” sa autoputem Beograd – Podgorica – Luka Bar, poprečnom vezom preko Višegrada.

„Na ovaj način bi istočni dio Republike Srpske i BiH oživio, i prvi put bi građanima ovog dijela BiH bila omogućena nada za razvoj i progres kroz ovu kapitalnu investiciju, koju bi pratila i željeznička pruga od Sarajeva preko Rudog do Priboja, a kojom bi se Sarajevo povezalo sa prugom Beograd-Bar“, naglasio je Krsmanović.

On je poručio da političari treba da rade posao za koji su plaćeni, a da projektovanje i trasiranje autoputeva treba da rade oni čija je to nadležnost i profesija.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara