Krsna slava fočanske Bogoslovije

Sep 14, 2018 @ 11:44 | autor Radmila Đević
Krsna slava fočanske Bogoslovije
Društvo
0

Služenjem svete liturgije i lomljenjem slavskog kolača Bogoslovija Svetog Petra Dabrobosanskog u Foči proslaviće u ponedjeljak 17.septembra svog duhovnog pokrovitelja Svetog sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog.

Sveta liturgija u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Dabrobosanskog na Velečevu, nakon koje će biti obavljen slavski obred, biće služena u 9, 00 časova.

Bogoslovija u Foči, zajedno sa Bogoslovskim fakultetom „Sveti Vasilije Ostroški“, nasljednik je nekadašanje sarajevske Bogoslovije. Prva generacija ove srednje škole bili su učenici Bogoslovije „Sveta tri jerarha“ iz Krke, koji su zbog progonstva iz Hrvatske, školovanje 1996. godine nastavili u Foči. Od 2000. godine škola nosi ime Svetog Petra Dabrobosanskog.

Jedna od osam bogoslovskih škola i jedina u BiH ovakvog tipa, tokom više od dvije decenije postojanja, izrasla je u pravi rasadnik znanja i čuvara pravoslavlja, a u ovom učilištu petogodišnje znanje trenutno stiče 65 učenika iz svih krajeva Srpske, BiH, Srbije i Crne Gore.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara