Naslovna Kultura Legendarni Raša Popov gostovao u fočanskom Vrtiću “Čika Jova Zmaj”

Legendarni Raša Popov gostovao u fočanskom Vrtiću “Čika Jova Zmaj”

Poznati srpski književnik, novinar i glumac Radivoj Raša Popov gostovao je danas u Dječijem vrtiću “Čika Jova Zmaj” u Foči, recitujući djeci svoje pjesme i kazivajući zanimjive i poučne priče.

Simpatični djeda sa dugom sjedom bradom i šeširom na glavi, zasmijavao je djecu šaljivim stihovima, te pričama kako je kao mali učio da izgovori slovo R i kako su naučnici naučili šimpanzu govor gestikulacije, kao i pričom o vjernosti i ljubavi psa prema čovjeku.

Raša Popov, kojeg mnoge generacije pamte po tv serijama “Fazoni i fore”, “Varošarije”, “Šešir bez dna”, u svojoj 83. godini obilazi škole i vrtiće u saradnji sa  organizacijom “Zdrav život”. “ Ovo mi je 180. posjeta u posljednjih osam mjeseci. Ušao sam u svojoj 83. godini u vrlo srećnih osam mjeseci, kada se sastajem tri puta nedjeljno sa djecom”, rekao je Popov.

Rasa 2

Ovaj poznati pjesnik i tv pripovjedač za djecu, koji je nedavno primio nagradu “Dositej Obradović” za životno djelo, u devetoj deceniji života akitvno stvara i piše, a uskoro bi iz štampe trebalo da izađe njegova knjiga “Dijete kao zagonetka”. “U toj knjizi opisujem razvoj djeteta, poput toga zašto se djevojčice i dječaci između devete i 13. godine ne druže. I ja sam se to uvijek čudio- kako to kada sam išao u školu ni sa jednom od djevojčica iz razreda nisam progovorio ni riječi, a sada sam iz knjige Elizabete Herlok saznao da je to prirodna faza u razvoju djece, da tek oko četrnaeste godine, kada ulaze u pubertet, počinju da se druže”, kaže Popov.

On je napomenuo da se ne može zaustaviti ljubav djece prema novim tehnologijama-  računarima i telefonima, ali da ih treba što više izvoditi u prirodu. “ Treba djeci nekako smanjiti pristup kompjuteru, tako što će roditelji sa njima izaći u šetnju u šumu. Moraju naći vremena za šetnju u prirodi sa svojom djecom, jer i djeca su dio prirode”, savjetuje Popov.

Rasa 3

Odgovarajući na pitanja djece, Popov je najavio da će uskoro početi snimanje novog serijala emisije “Fazoni i fore”. “ Drhtim od straha, jer sam za godinu dana stariji, pamćenje mi je slabije i bojim se da se ne obrukam na snimanju”.

Mlađe kolege književnike savjetovao je da nikada ne odustaju od pisanja, te da se on i danas osjeća kao početnik i da nikada nije siguran da li će mu prihvatiti rukopis. “ Moj sin je pisao divne pjesme, ali kada su mu prvi put odbili rukopis digao je ruke od književnosti i otišao u sveštenike”, naveo je Popov.

Članove novinarske sekcije Osnovne škole “Sveti Sava” zanimalo je koja je Raši omiljena fora. “ Ljudi su naročito upamtili foru koja je bila na najavnoj špici prve serije, kada je mene, kao ludog i rasejanog naučnika, pogodila cigla u glavu, a kada sam se ja majstorski prućio, kao golman sam pao na travu. A to je bio stiropor u obliku i boji cigle, kojim su me dva pomoćnika snimanja klepili po tjemenu, pa me svi znaju kao onoga koji je izumio ciglu i koga je cigla udarila u glavu”.

Rasa sa malim novinarima

Na kraju razgovora sa učenicima, Popov im je, na svoj način, kroz šalu objasnio kada prestaju da budu djeca, a to je onda, kako je rekao, kada shvate pojam vremena , kada nauče da savladaju strah od munje i groma i kada saznaju šta je ljubav odraslih ljudi.

Direktor Vrtića “Čika Jova Zmaj” Slađana Vladičić rekla je da je do posjete Raše Popova došlo zahvaljujući sponzorstvu opštine Foča, firme Falkon i Hotela “Zelengora”.

“ Djecu su imala priliku da vide živu legendu uz koju su odrastale mnoge generacije. Kada kažete Raša Popov, prva asocijacija je emisija “Fazoni i fore” i drago mi je da se ponovo emituju i snimaju nove epizode tog serijala. Prije dvije godine ugostili smo pjesnika Ljubivoja Ršumovića i nadamo se da ćemo imati priliku da ugostimo još književnika i živih legendi”, rekla je Vladičićeva.

 

 

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Poslednje vijesti

Heleni Gavran za liječenje potrebna pomoć humanih ljudi

Četvorogodišnja Helena Gavran, koja je porijeklom iz Foče a danas živi u Beogradu,  teško je bolesna, a za njeno ozdravljenje potrebna je pomoć dobrih...

OŠ “Sveti Sava” : Đački sobičak za učenje i zabavu

U OŠ „Sveti Sava“ u Foči otvorena je višenamjenska prostorija za učenike „sobičak“ u kojoj će osnovci kroz različite aktivnosti spojiti učenje i zabavu....

Darko Đogo: Povelja bana Kulina svjedok srpskog identiteta Bosne

Profesor Bogoslovskog fakulteta u Foči Darko Đogo ističe da Povelja bana Kulina, koja je napisana prije 830 godina, svjedoči da je pravoslavni hrišćanski i...

Obilježeno 27 godina od zločina na Papratnoj njivi

Kod spomenika na Papratnoj njivi, uz stari put Foča-Kalinovik, danas je služen parastos za 42 civila i borca Vojske Republike Srpske, koji su na...

„Kad će sreća pa se zarati“ – roman o nespojivim prijateljima

Roman „Kad će sreća pa se zarati“, autora Saše Kneževića, profesora na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, promovisan je sinoć u fočanskom Centru...