Legendarni Raša Popov gostovao u fočanskom Vrtiću “Čika Jova Zmaj”

Maj 19, 2016 @ 12:31 | autor Igor Janković
Legendarni Raša Popov gostovao u fočanskom Vrtiću “Čika Jova Zmaj”
Kultura
0

Poznati srpski književnik, novinar i glumac Radivoj Raša Popov gostovao je danas u Dječijem vrtiću “Čika Jova Zmaj” u Foči, recitujući djeci svoje pjesme i kazivajući zanimjive i poučne priče.

Simpatični djeda sa dugom sjedom bradom i šeširom na glavi, zasmijavao je djecu šaljivim stihovima, te pričama kako je kao mali učio da izgovori slovo R i kako su naučnici naučili šimpanzu govor gestikulacije, kao i pričom o vjernosti i ljubavi psa prema čovjeku.

Raša Popov, kojeg mnoge generacije pamte po tv serijama “Fazoni i fore”, “Varošarije”, “Šešir bez dna”, u svojoj 83. godini obilazi škole i vrtiće u saradnji sa  organizacijom “Zdrav život”. “ Ovo mi je 180. posjeta u posljednjih osam mjeseci. Ušao sam u svojoj 83. godini u vrlo srećnih osam mjeseci, kada se sastajem tri puta nedjeljno sa djecom”, rekao je Popov.

Rasa 2

Ovaj poznati pjesnik i tv pripovjedač za djecu, koji je nedavno primio nagradu “Dositej Obradović” za životno djelo, u devetoj deceniji života akitvno stvara i piše, a uskoro bi iz štampe trebalo da izađe njegova knjiga “Dijete kao zagonetka”. “U toj knjizi opisujem razvoj djeteta, poput toga zašto se djevojčice i dječaci između devete i 13. godine ne druže. I ja sam se to uvijek čudio- kako to kada sam išao u školu ni sa jednom od djevojčica iz razreda nisam progovorio ni riječi, a sada sam iz knjige Elizabete Herlok saznao da je to prirodna faza u razvoju djece, da tek oko četrnaeste godine, kada ulaze u pubertet, počinju da se druže”, kaže Popov.

On je napomenuo da se ne može zaustaviti ljubav djece prema novim tehnologijama-  računarima i telefonima, ali da ih treba što više izvoditi u prirodu. “ Treba djeci nekako smanjiti pristup kompjuteru, tako što će roditelji sa njima izaći u šetnju u šumu. Moraju naći vremena za šetnju u prirodi sa svojom djecom, jer i djeca su dio prirode”, savjetuje Popov.

Rasa 3

Odgovarajući na pitanja djece, Popov je najavio da će uskoro početi snimanje novog serijala emisije “Fazoni i fore”. “ Drhtim od straha, jer sam za godinu dana stariji, pamćenje mi je slabije i bojim se da se ne obrukam na snimanju”.

Mlađe kolege književnike savjetovao je da nikada ne odustaju od pisanja, te da se on i danas osjeća kao početnik i da nikada nije siguran da li će mu prihvatiti rukopis. “ Moj sin je pisao divne pjesme, ali kada su mu prvi put odbili rukopis digao je ruke od književnosti i otišao u sveštenike”, naveo je Popov.

Članove novinarske sekcije Osnovne škole “Sveti Sava” zanimalo je koja je Raši omiljena fora. “ Ljudi su naročito upamtili foru koja je bila na najavnoj špici prve serije, kada je mene, kao ludog i rasejanog naučnika, pogodila cigla u glavu, a kada sam se ja majstorski prućio, kao golman sam pao na travu. A to je bio stiropor u obliku i boji cigle, kojim su me dva pomoćnika snimanja klepili po tjemenu, pa me svi znaju kao onoga koji je izumio ciglu i koga je cigla udarila u glavu”.

Rasa sa malim novinarima

Na kraju razgovora sa učenicima, Popov im je, na svoj način, kroz šalu objasnio kada prestaju da budu djeca, a to je onda, kako je rekao, kada shvate pojam vremena , kada nauče da savladaju strah od munje i groma i kada saznaju šta je ljubav odraslih ljudi.

Direktor Vrtića “Čika Jova Zmaj” Slađana Vladičić rekla je da je do posjete Raše Popova došlo zahvaljujući sponzorstvu opštine Foča, firme Falkon i Hotela “Zelengora”.

“ Djecu su imala priliku da vide živu legendu uz koju su odrastale mnoge generacije. Kada kažete Raša Popov, prva asocijacija je emisija “Fazoni i fore” i drago mi je da se ponovo emituju i snimaju nove epizode tog serijala. Prije dvije godine ugostili smo pjesnika Ljubivoja Ršumovića i nadamo se da ćemo imati priliku da ugostimo još književnika i živih legendi”, rekla je Vladičićeva.

 

 

 

 

 

 

Podijeli vijest:

Komentari

komentara