Naslovna Društvo LJETNJI KAMP NA SADBI KOD GORAŽDA OKUPIO 120 OSNOVACA IZ OBA BH....

LJETNJI KAMP NA SADBI KOD GORAŽDA OKUPIO 120 OSNOVACA IZ OBA BH. ENTITETA

9 C
Foča

Međuentitetski kamp učenika koji se održava u školi na Sadbi kod Goražda okupiće 120 osnovaca sa nastavnicima i volonterima iz 12 škola sa područja oba bh. entiteta. Pod motom „Dijalog za budućnost“ u školi na obali rijeke Drine boraviće đaci iz Foče, Goražda, Ustikoline, Prače, Rudog, Mokrog i Višegrada. Organizator devetog kampa koji traje do 5.avgusta je udruženje „Pomoć djeci Balkana“.

Prva grupa od 60 učenika već je započela druženje u okviru projekta koji podržava UNICEF.

sadba-3

Učenici Sanel Kobiljar iz Vitkovića kod Goražda i Jovana Vilotić iz Rudog ovaj projekat smatraju veoma humanim zato što zbližava djecu različitih nacionalnosti.

-Stvarno se lijepo provodimo, sve je odlično-ističe Kobljar.

-Ima nas dosta u sobi, svi se družimo, kao da se znamo cijeli život-ističe Vilotićeva.

Kampu kod Goražda nastavnica matematike iz Mokrog, Gordana Milić, prisustvuje već treću godinu.

-Vjerujte mi da sam imala problema prilikom odabira djece, jer je velika zainteresovanost bila. Roditelji su dolazili, molili da djeca idu, a vjerovatno su im prethodni učesnici pričali sve najbolje-rekla je Milićeva.

sadba-2

Stvaranje povjerenja, prevazilaženje prošlosti, retorike mržnje i nepovjerenja i stvaranje  boljeg života, glavni su ciljevi ovakvih druženja kaže Husein Halilović, predsjednik Udruženja „Pomoć djeci Balkana“.

-Kada su na igralištu ovu djecu ne možete prepoznati ko je Srbin, ko je Bošnjak, u istoj spavaonici i učionici je podjednak broj djece. Kad se šalimo mi kažemo da je evo moguće da i 12 škola bude pod jednim krovom, a ne dvije-priča Halilović.

Tokom boravka u kampu učenici učestvuju u edukacijama iz matematike, engleskog jezika, likovnoj i literarnoj radionici, školi plivanja. Predviđene su i posjete nekropolama stećaka u Presjeci i Goršić polju kod Ustikoline i Goražda, kao i lljepotama Višegrada. Osim što im ovakva druženja dobro dođu uz ljetnji raspust, sa prijateljima sa kampovanja osnovci ostaju zauvijek  u kontaktu,

Poslednji tekstovi

Danas sunčano i toplo

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti sunčano, vjetrovito i toplo vrijeme, uz malu oblačnost i dnevnu temperaturu od 13...

Dva nova slučaja virusa korona u Srpskoj, ukupno 304

U Republici Srpskoj registrovana su dva nova slučaja zaraze virusom korona, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Tri nova slučaja zaraze u Srpskoj

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj registrovana su tri nova slučaja virusa korona, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Policijska uprava Foča obilježila Dan policije

Prisluživanjem svijeća, odavanjem pomena ispred spomen-obilježja stradalim pripadnicima policije Policijska uprava Foča obilježila je Dan policije – 4. april.  

Epidemiološka situacija u Foči pod kontrolom

Epidemiološka situacija na području Foče je zadovoljavajuća i pod kontrolom. Nema oboljelih od virusa korona, u kućnoj izolaciji nalaze se 53 lica,...