Mali folkloraši u ulozi čuvara srpske tradicije i običaja

Maj 12, 2018 @ 10:37 | autor Nataša Petrović
Mali folkloraši u ulozi čuvara srpske tradicije i običaja
Kultura
0

U Gradskom pozorištu u Foči sinoć je održan koncert narodnih igara i pjesama Kulturno-umjetničkog društva Foča na kojem je nastupilo više od stotinu igrača raspoređenih u mlađim ansamblima. Koncert, koji je jedna od manifestacija Majskih dana kulture u Foči, privukao je veliku pažnju sugrađana.

Na koncertu je nastupio i prvi ansambl Društva sa Igrama iz Crne trave. Oni su svim mališanima pokazali kako će izgledati njihova budućnost u Kulturno-umjetničkom društvu ako nastave vrijedno da rade. Mlađi ansambli KUD-a Foča predstavili su se sa nekoliko igara. „Najmlađi ansambli nastupili su sa Spletom dječijih igara i koreografijom Sličice sa vašara. Od septembra planiramo nove koreografije i upis novih članova i nadam se da ćemo biti bogatiji za brojne nove male folkloraše“, rekla je Ana Simović rukovodilac najmlađeg dječijeg ansambla.

IMG-2ea830b2bec881ad964e06a110add87c-V

Pripremni ansambl KUD Foča predstavio se na koncertu sa tri koreografije, Igrama iz Šumadije, Igrama iz Crnorječja i Igrama iz Dragačeva. „U ove tri koreografije nastupilo je oko 60 igrača. Sa djecom je divno raditi, jer oni su naše blago, a mi stariji smo tu da ih usmjerimo na pravi put. Jedan od tih puteva je očuvanje srpske tradicije, igre i običaja, kroz rad u Kulturno-umjetničkom društvu“, rekao je rukovodilac ansambla Aleksandar Milanović.

Kulturno-umjetničko društvo Foča dobilo je nove prostorije u Sportskom centru Partizan, koje će početi koristiti nakon završetka rekonstrukcije zgrade, što predstavlja veliki napredak u radu Društva. Prethodnih godina na Godišnjem koncertu nastupali su svi ansambli, a ove godine prvi ansambl društva samostalno će održati koncert, ističe sekretar KUD-a Foča Saša Stanić: „Na prvom koncertu nastupili su dječiji i pripremni ansambli, jer smo željeli da publika gleda dječiji folklor. Na kraju je nastupio prvi ansambl koji je pokazao djeci ali i roditeljima kako će izgledati njihov rad u Društvu za nekoliko godina, i kako će oni u budućnosti na najbolji način čuvati srpske običaje i tradiciju, kroz igru i pjesmu“.

IMG-f498e3af8ca709bb0ffe0c1d6a0e9a90-V

U Gradskom pozorištu u Foči, narednog petka, 18. maja održaće se Godišnji koncert Kud-a Foča sa početkom u 20,00 časova. Cijena karte je 2,5 KM.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara