Насловна Друштво Međunarodni dan joge obilježen u Foči

Međunarodni dan joge obilježen u Foči

-1.1 C
Foča

Povodom Međunarodnog dana joge u fočanskom Centru za kulturu i informisanje održana je zajednička vježba ove tehnike, u organizaciji Opštine Foča i Ambasade Indije u Budimpešti.

Drevnu tehniku harmonije uma, tijela i emocija, prema riječima instruktorice joge Amre Kubat, svako može vježbati bez obzira na zdravlje, godine, životne okolnosti i religiju. Joga ne pripada nijednoj religiji niti oblasti, ona pripada cijelom svijetu i čovječanstvu, iako je Indija njen dom.

-Joga je zapravo jedinstvo, sjedinjenje, odnosno harmonija i zdravlje, nešto čemu svi težimo, da uskladimo fizički, duhovni i mentalni dio, i tako jedino možemo biti srećni. Sastoji se od asana, odnosno položaja, pokreta tijela, u kojima se ostaje određeni dio, i tehnike disanja kroz koju dolazimo do povezivanja sa samim sobom. Joga je čitava filozofija koja obuhvata i druge segmente života, ali ono što smo danas radili jeste vježbanja asana i tehnike disanja-rekla je Kubatova, koja je i predstavnik Ambasade Indije.

20190616_112215

Zajedničkoj vježbi za duh i tijelo odazvalo se dvadesetak malih i velikih Fočaka koji su se kroz četrdesetpetominutni čas upoznali sa prednostima praktikovanja joge.

Saradnja Foče i Indije počela je prije dvije godine posjetom tadašnjeg nerezidentnog ambasadora Indije u BiH Rahula Čabre ovoj lokaloj zajednici, a intenzivira se brojnim zajedničkim kulturnim i drugim manifestacijama, kao što je obilježavanje Svjetskog dana joge. Iz lokalne uprave najavljuju proširenje zajedničke saradnje i na druge oblasti.

-Saradnja se može nastaviti i na turističkom planu, Indija grabi ubrzanim koracima kada je turizam u pitanju. U narednom periodu treba raditi na spajanju naših agencija, turističkih organizacija sa njihovim, jer to je zaista velika zemlja koja ima šta da ponudi, a i mi imamo bogate turističke potencijale i ponudu-rekao je Igor Ćurčić, stručni saradnik za kulturu i turizam opštine Foča.

Foča se na ovaj način, drugu godinu uzastopno, pridružila obilježavanju Svjetskog dana joge, koji se inače širom svijeta obilježava 21. juna i šesti je grad u BiH koji učestvuje u tome, a pored Banjaluke drugi u Republici Srpskoj.

Последњи текстови

Дипломци Медицинског факултета у Фочи тражени широм региона

Додјелом диплома и полагањем Хипократове заклетве, 111 дипломаца четири студијска програма Медицинског факултета у Фочи свечано је ступило у љекарску професију, а...

„Не дирај ми снове“ – Фоча добила најмлађег пјесника

Промоција књиге „Не дирај ми снове“, најмлађе фочанске пјесникиње Марине Вуковић, одржана је у Градском позоришту Фоча. Вуковићева је...

СДС Фоча: Јавно објавити документ Програм реформи БиХ

Општинска организација СДС Фоча прикључила се прикупљању потписа у оквиру иницијативе „Имам право да знам“, а којом се тражи јавно објављивање Програма реформи БиХ, као...

Неслагања у БО Фоча- предсједник Миловановић поднио оставку

Предсједник Борачке организације Фоча Саво Миловановић поднио је данас неопозиву оставку, како је образложио, због неслагања са предсједником Предсједништва ове органзације Срђаном...

У понедјељак предавање о Светој тајни брака

„Света тајна брака-некад и сад“ тема је предавања које ће у понедјељак, 16.децембра, одржати професор Богословског факултета, протојереј-ставрофор Дарко Ђого.