Međunarodni dan joge obilježen u Foči

Jun 16, 2019 @ 12:28 | autor Radmila Đević
Međunarodni dan joge obilježen u Foči
Društvo
0

Povodom Međunarodnog dana joge u fočanskom Centru za kulturu i informisanje održana je zajednička vježba ove tehnike, u organizaciji Opštine Foča i Ambasade Indije u Budimpešti.

Drevnu tehniku harmonije uma, tijela i emocija, prema riječima instruktorice joge Amre Kubat, svako može vježbati bez obzira na zdravlje, godine, životne okolnosti i religiju. Joga ne pripada nijednoj religiji niti oblasti, ona pripada cijelom svijetu i čovječanstvu, iako je Indija njen dom.

-Joga je zapravo jedinstvo, sjedinjenje, odnosno harmonija i zdravlje, nešto čemu svi težimo, da uskladimo fizički, duhovni i mentalni dio, i tako jedino možemo biti srećni. Sastoji se od asana, odnosno položaja, pokreta tijela, u kojima se ostaje određeni dio, i tehnike disanja kroz koju dolazimo do povezivanja sa samim sobom. Joga je čitava filozofija koja obuhvata i druge segmente života, ali ono što smo danas radili jeste vježbanja asana i tehnike disanja-rekla je Kubatova, koja je i predstavnik Ambasade Indije.

20190616_112215

Zajedničkoj vježbi za duh i tijelo odazvalo se dvadesetak malih i velikih Fočaka koji su se kroz četrdesetpetominutni čas upoznali sa prednostima praktikovanja joge.

Saradnja Foče i Indije počela je prije dvije godine posjetom tadašnjeg nerezidentnog ambasadora Indije u BiH Rahula Čabre ovoj lokaloj zajednici, a intenzivira se brojnim zajedničkim kulturnim i drugim manifestacijama, kao što je obilježavanje Svjetskog dana joge. Iz lokalne uprave najavljuju proširenje zajedničke saradnje i na druge oblasti.

-Saradnja se može nastaviti i na turističkom planu, Indija grabi ubrzanim koracima kada je turizam u pitanju. U narednom periodu treba raditi na spajanju naših agencija, turističkih organizacija sa njihovim, jer to je zaista velika zemlja koja ima šta da ponudi, a i mi imamo bogate turističke potencijale i ponudu-rekao je Igor Ćurčić, stručni saradnik za kulturu i turizam opštine Foča.

Foča se na ovaj način, drugu godinu uzastopno, pridružila obilježavanju Svjetskog dana joge, koji se inače širom svijeta obilježava 21. juna i šesti je grad u BiH koji učestvuje u tome, a pored Banjaluke drugi u Republici Srpskoj.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara