Milanovačko pozorište „Tvrdicom“ prikazalo današnjicu

Sep 24, 2017 @ 11:43 | autor Radmila Đević
Milanovačko pozorište „Tvrdicom“ prikazalo današnjicu
Kultura
0

Amatersko pozorište iz Gornjeg Milanovca predstavilo se fočanskoj publici sa predstavom “Tvrdica” koju je na scenu postavio Branko Knežević uz nesebičnu pomoć priznate srpske dramske umjetnice Ljiljane Dragutinović. Osamanest glumaca uspjelo je da za devedeset minuta na sceni pokaže zašto je Molijerova “Tvrdica” jedna od  najvećih svjetskih klasika, ali i svevremenska komedija koja je, iako nastala u 17.vijeku, sadržajem i poentom, aktuelna i u današnjem vremenu.

Centralna ličnost ove komedije karaktera je stari Harpagon. Svi ostali likovi su tu da bi istakli gramzivost i tvrdičluk glavnog junaka, kojeg igra glumac Branko Nedeljković:

-Kada se spomene novac Harpagon se sav promeni i sve vreme njegov tvrdičluk je izražen. Vrlo teško ga je igrati, komplikovan je, ali sa sedamdeset godina mislim da sam napravio i ulogu života-kaže  Nedeljković.

TVRDICA 4

Sa Brankom na sceni i njegov unuk, šesnaestogodišnji Krsman Nedeljković, koji igra lik Valera ludo zaljubljenog u Harpagonovu kćerku Elizu.

-Mnogo mi j drago što igram sa dedom na istoj sceni, i to ne prvi put. Od malena sa sa njim išao u pozorište, gledao probe, učio tekstve i dorastao da zaigram u “Tvrdici”, što sam savladao i zaista mi je zadovoljstvo biti deo postavke-ističe Nedeljković.

Osim Harpagonovog tvrdičluka, na originalan način, kroz različite komične situacije ispoljavaju se i nedostaci svih ostalih aktera komedije, nastojeći da se istakne da niko nije savršen. Isto tako, ispoljene su i najljepše ljudske vrijednosti, ljubav i dobrota. Na sceni to odlično pokazuju glumci Viktor Vujić i Tatjana Rešić, koji igraju Harpaganovu djecu, Kleanta i Elizu:

-Za razliku od Harpagona, ja više pohodim ka ljubavi, i dolazim sa njim u sukob, predstava je savršena, Molijer je napravio i zaplete i rasplete, i na kraju ipak sve izađe na dobro, za nas, za Harpagona i ne baš. Na kraju pobedi ljubav, kao i svuda u životu, ne samo u predstavi-kaže Vujić.

-Igram Elizu koja pokušava da urazumi i oca i brata, i sve oko sebe, ali slabo slušaju. Zahtevna uloga, poprilično sam dala sve od sebe i pokušala da sve to doživim kroz sopstvene emocije, ali igrati u ovoj predstavi je prelepo, stvarno-mišljenja je Rešićeva.

21985956_10215161624776333_59921867_o

Tvrdica“ je priča o ljudskim sudbinama, njihovim željama, strastima i manama. Radnja komedije odigrava se u 17. vijeku, tako da predstava ima i „istorijsku dimenziju“.  U njoj nema nevinih i na taj način reditelj Branko Knežević pokušava da istakne licemjerje Molijerove epohe.

-Molijer je za nas zaista najveći u dramskoj literaturi i zbog toga smo se jako dugo pripremali da odigramo “Tvrdicu”, nekoliko godina. Koliko je veliki, pokazuje činjenica da sve to što igramo na sceni može da se prenese i u današnje vreme. Kao trupa smatramo da je tvrdičluk greh, štedljivost je racionalna, a tvrdičluk je bolest koja se graniči sa zavisnoću svojstvenoj opijatima. Ono što  mi čitamo danas o zavisnosti, drogama i drugim oblicima podseća na Harpagonovu zavisnost, on je opsednut i njemu je tvrdičluk sam po sebi cilj-objašnjava Knežević.

Prije fočanske, priliku da pogleda “Tvrdicu” imala je publika u Višegradu. Uskoro slijedi i gostovanje kroz druge gradove i opštine u RS. Milanovčani planiraju da se povežu sa amaterskim pozorištima u Srpskoj i Srbiji, kako bi, prema riječima reditelja Branka Kneževića, zajedno napravili festival amaterskog pozorišta, ali i kulture uopšte.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara